Školska knjiga predstavlja

Kreativnija i zanimljivija nastava hrvatkoga jezika

subota, 13. svibnja 2017.

Prema prijedlozima i iskazanim potrebama učitelja hrvatskoga jezika Školska knjiga predstavlja i podsjeća na bogatu ponudu materijala koji će pomoći u smišljanju kreativnije i zanimljivije nastave usmjerene prema učeniku i njegovim postignućima.


Radne bilježnice namijenjene učenicima koji nastavu hrvatskoga jezika prate prema prilagođenom programu
autorica Katarine Cvijanović, Ivane Milić i Alme Srne potpuno prate udžbenike Hrvatski jezik 5. – 8. K. Bagića, M. Motik, Z. Katalinić, M. Rimac Jurinović, S. Sušac, D. Šimića, A. Šodan i N. Jurić Stanković, a zadatci su sadržajno i grafičkim oblikovanjem namijenjeni učenicima koji uče hrvatski jezik prema prilagođenom programu. Radne bilježnice nalaze se na Popisu pomoćnih nastavnih sredstava s odobrenjem AZOO-a.

Dodatni zadatci za uvježbavanje pravopisnoga gradiva i zadatci za usustavljivanje cjelokupnoga gradiva jezika po razredima dr. sc. Zrinke Dodig koje možete pregledati i preuzeti ovdje.

Integrirani listići 5. – 8. s književnim i neknjiževnim tekstovima za uvježbavanje i utvrđivanje znanja hrvatskoga jezika koje možete pregledati i preuzeti ovdje. Integrirani listići nalaze se na Popisu pomoćnih nastavnih sredstava s odobrenjem AZOO-a.

Materijali za poticanje čitanja

Donosimo vam materijale za drukčiju obradu bajki u šestom razredu autora Ane Sudarević i Matije Drevena: pripremu za dvosat i radne listiće za učenike preuzmite ovdje. Materijali su primjenjivi i u ostalim razredima kada učenike želite potaknuti na čitanje i razvijati čitateljske kompetencije.

Priručnici za nastavnike

Kako biste nastavu prilagodili zahtjevima novog vremena i unaprijedili pristup nastavi hrvatskoga jezika, tu je Kompetencijski pristup nastavi hrvatskoga jezika dr. sc. Srećka Listeša i Linde Grubišić Beline koji možete prelistati na našem portalu ili na svojoj polici ako ste naš korisnik. Namjera je autora ovog priručnika potaknuti praktične aktivnosti da se državni, predmetni i školski kurikuli usklade s razvojnom strategijom hrvatskog društva te da se škola što prije počne nositi s izazovima brzih izmjena u tehnologijskom, ekonomskom i društvenom smislu.

Željeli bismo vam skrenuti pozornost i na priručnik Odgoj za građanstvo, odgoj za život koji je Školska knjiga objavila u suradnji s Hrvatskim centrom za dramski odgoj, dr. sc. Vladom Krušićem, Mašom Rimac Jurinović, Snježanom Čubrilo i Robertom Barat. U njemu su opisane dramske metode kojima se možete koristiti u nastavi i prikazani primjeri dobre prakse. Priručnik sadržava opise i objašnjenja pedesetak dramskih i aktivnih metoda iskustvenog učenja. U priručniku možete pronaći osmišljene nastavne situacije, integracije, korelacije i nastavne sate te primjere obrada tema građanskog odgoja i obrazovanja za razrednu nastavu i predmetnu nastavu u osnovnoj i srednjoj školi. Priručnik u cijelosti možete preuzeti ovdje.

Vizualni predložak u obradi lektirnih djela Marice Kurtak donosi nov pristup svijetu književnosti i obradi lektire u nastavi hrvatskoga jezika. U ovom je priručniku opisan vizualni predložak kao medij s pomoću kojega učenik misaonom aktivnošću prenosi svoje doživljaje i spoznaje o književnom djelu kao umjetnosti riječi na vizualan način ‒ crtežima, ilustracijama, slikama, fotografijama, tablicama, shemama i sl. Mnogi vizualni predlošci potvrđuju da preoblikovanje tekstovnoga kôda u vizualni nije predviđeno samo za likovno darovite učenike nego za sve podjednako. U doba suvremenih tehnologija učenici će na zanimljiv i jednostavan način moći doživjeti književno djelo i uživati u njegovoj interpretaciji. Prelistajte priručnik ovdje.

Vezani članci
Školski portal: Osnovne informacije za učenike i roditelje

Osnovne informacije za učenike i roditelje

Cijenjene kolegice i kolege, mnogi od vas su nas kontaktirali…

Školski portal: Autorica Školske knjige Anita Šojat za učitelje hrvatskog jezika

Autorica Školske knjige Anita Šojat za učitelje hrvatskog jezika

Tekst i prilog objavljujemo u cijelosti. …………. Dragi svi, uvijek…

Školski portal: Podrška  Školske knjige učenju na daljinu

Podrška Školske knjige učenju na daljinu

… u kojoj će se nastava za vaše učenike održavati…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…