SREDNJA STRUKOVNA ŠKOLA, SAMOBOR

130. obljetnica strukovnog školstva u Samoboru

ponedjeljak, 18. prosinca 2017.

U godini u kojoj je Nikola Tesla patentirao izmjeničnu struju, u kojoj se počeo graditi Eiffelov toranj, u kojoj je rođen prvi hrvatski nobelovac Lavoslav Ružička... u Samoboru je s radom počela Šegrtska škola.

130. obljetnica strukovnog školstva u Samoboru

Bilo je to 9. siječnja 1887., a škola se, promijenivši ime i države šest puta, održala do danas. Punih 130 godina. Trenutačno se u njoj učenici školuju u četiri sektora – elektrotehnici, strojarstvu, osobnim uslugama te prometu i logistici – odnosno za devet zanimanja.

„Nismo ustanova koja je sama sebi svrha, nego uvodimo obrazovanje za deficitarna zanimanja, povlačimo sredstva iz EU-ovih fondova i stvaramo nove kurikule, poput pametnih kuća i aditivnih tehnologija. Baš su aditivne tehnologije, odnosno oprema koju smo dobili za ovaj fakultativni predmet – 3D printere zajedno sa skenerima i softverom – poslužile našim učenicima Martinu Sokoloviću, Lovri Stipanoviću i Josipu Orozu, uz mentorstvo Ivana Vlainića, da stvore '3D znanstvenu podmornicu', koja je prepoznata i na sajmu inovacija u Nürnbergu u studenome ove godine i nagrađena zlatnom medaljom“, na današnjoj proslavi 130. godišnjice strukovnoga školstva u Samoboru rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan. Mladim inovatorima, koji su nakon Nürnberga priznanje za svoj rad – srebrnu medalju – osvojili i na sajmu inovacija u Južnoj Koreji, čestitao je danas i župan Stjepan Kožić. Čestitao je nastavnicima ove škole, koji s djecom, rekao je, ne rade samo u okvirima kurikula nego i znatno više, prepoznajući učenike koji imaju potencijale.

„Bez kvalitetnoga nastavnog kadra neće biti ni dobroga gospodarstva i razvoja koji želimo. Stoga Županija, prije svega, maksimalno skrbi o obrazovanju i ulaže u nj“, rekao je župan, posebno naglasivši da je Zagrebačka županija, prema indeksu razvijenosti, nedavno ušla u četvrtu, najrazvijeniju kategoriju. Svečanosti u Srednjoj strukovnoj školi nazočio je i Večernjakov poduzetnik godine i njezin nekadašnji đak, a danas poduzetnik svjetskoga glasa Mate Rimac.

„Nisam bio neki super učenik, ali imao sam želju za stvaranjem, za radom. Izluđivao sam roditelje svojim projektima i stvaranjem nereda u kući. Mislili su da radim kojekakve gluposti, ali profesor Vlainić t je o prepoznao. Pogurao me. Došao sam prije desetak godina u ovu istu dvoranu prezentirati svoj prvi projekt (bežičnu ručnu tipkovnicu; nap. a.) i dobio nagradu. I tako je počeo moj put... Da se to nije dogodilo, danas ne bi bilo moje tvrtke s 300 zaposlenih“, rekao je Rimac, dodavši da svojim radom pokušava pokazati svijetu da je Hrvatska mjesto u kojem se mogu raditi velike stvari, gdje se može biti konkurentan i u najperspektivnijoj svjetskoj industriji. Svečanost je završila otvorenjem punionice za električne automobile, prve takve punionice u RH u sklopu neke škole. [ IZ DRUGIH IZVORA | hrvzz.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Korak natrag u strukovnom školstvu!?

Korak natrag u strukovnom školstvu!?

… o kojemu već dulje povremeno raspravljaju članovi posebne radne…

Školski portal: Glazbu nemaš samo u prstima nego u glavi i u srcu

Glazbu nemaš samo u prstima nego u glavi i u srcu

… kao područno odjeljenje zagrebačke Muzičke škole „Blagoje Bersa”, a…

Školski portal: Besplatni obroci za 344 učenika

Besplatni obroci za 344 učenika

Ravnatelj škole domaćina Goran Lesjak istaknuo je da se radi…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…