PODUČITE DJECU DA REGULIRAJU SVOJE EMOCIJE

Kako pomoći svom djetetu da se smiri

ponedjeljak, 18. prosinca 2017.

Djeca moraju osjetiti svoje emocije, ali prečesto, ona su preplavljena njima. Kada su vidljivo uznemirena, tada roditelji obično ulaze u igru da bi ih utješili. No još je važnije naučiti ih kako da se smire.

Kako pomoći svom djetetu da se smiri

Psihoterapeutkinja Amy MORIN, autorica knjige „13 stvari koje mentalno jaki roditelji ne rade“, kaže da ako se želimo nositi sa stresom, ljutnjom, frustracijom i tjeskobom, to zahtijeva specifične vještina. A tu u igru ulazi treniranje mozga.

„Djetetove akademske vještine ili atletski talenti mogu ga dovesti samo do određene točke u životu“,kaže Morin. „Dijete koje ne može kontrolirati svoj temperament ili koje se ne može nositi s osjećajem frustriranosti neće moći uspjeti u životu.“

U svojoj knjizi Morin dijeli neke vizualizacijske taktike za reguliranje emocija. Evo kako možete naučiti djecu da smire um i tijelo u bilo kojoj dobi.

PREDŠKOLCI : „STANITE I POMIRIŠITE PIZZU“

Duboki udisaji mogu opustiti tijelo i smanjiti osjećaje ljutnje. Kada su djeca uznemirena, naučite ih da „stanu i pomiriše pizzu“ (ili ako iz nekog razloga ne vole pizzu, možda pokušajte s vrućom pitom od jabuka, tortom od sira, čokoladnim keksima ili bilo što drugo).

To funkcionira na sljedeći način.

  • Udahnite kroz nos, kao da mirišete komad pizze.
  • Zatim izdahnite kroz usta kao da pokušavate ohladiti pizzu.
  • Ponavljajte ovu vježbu nekoliko puta sporo da biste smirili tijelo i um.

Morin kaže da će s vremenom djeca naučiti sama to raditi a da ih vi ne morate podsjećati. Alternativa je da ih naučite da „dišu kao da rade mjehuriće“. Neka otiđu van i prave mjehuriće. Zatim im recite neka vam pokažu kako napraviti najveće i najbolje mjehuriće – da bi to napravili, oni će jako udahnuti i sporo izdahnuti. Kada su uznemireni, podsjetite ih da „dišu kao da rade mjehuriće“. Neka duboko udahnu i zatim sporo izdahnu.

DJECA ŠKOLSKE DOBI: „PROMIJENITE KANAL“

U svojoj terapeutskoj praksi Morin djecu podučava verziju poznatog „eksperimenta bijelog medvjeda“. Njezina verzija te strategije zove se „promijenite program“, a funkcionira na sljedeći način.

  • Recite svom djetetu neka razmišlja o bijelim medvjedima na 30 sekundi. To može podrazumijevati bilo što, od polarnih medvjeda do plišanih životinja.
  • Ostanite tihi i dopustite svom djetetu da zamišlja medvjede. Kada vrijeme istekne, recite „stop“.
  • Zatim recite svom djetetu da razmišlja o nečemu što želi sljedećih 30 sekundi. To može biti bilo što. No recite mu da ne može razmišljati o bijelim medvjedima.
  • Pričekajte 30 sekundi i pitajte ga kako je bilo. Većina djece reći će da su se bijeli medvjedi ipak našli u njihovim mislima. Ako vaše dijete kaže da je uspjelo ne razmišljati o bijelim medvjedima, pitajte ga kako je to uspjelo.
  • Zatim dajte svom djetetu jednostavan zadatak koji će izvoditi 30 sekundi. Ja obično djetetu dam karte i kažem mu da ih razvrsta po broju ili boji ili nešto slično. Bez obzira na to što mu zadate, pobrinite se da to bude nešto što zahtijeva njegovu punu pozornost ako želi završiti zadatak u 30 sekundi.
  • Kada vrijeme istekne, recite mu da stane. Zatim ga pitajte koliko je razmišljao o bijelim medvjedima dok je obavljao taj zadatak. Ako je poput većine ljudi, on će vjerojatno reći da uopće nije razmišljao o bijelim medvjedima.

Ako dijete razmišlja o nečemu što ga uznemiruje, ono što mu može pomoći da se osjeća bolje jest da se bavi nekim zadatkom,“ piše Morin. „Baš poput televizora, ako kanal koji se emitira u njegovoj glavi nije od pomoći, dijete mora promijeniti kanal na nešto produktivnije.“ Jednom kad djeca shvate koncept, vi možete jednostavno reći „promijeni kanal“ onda kad im je potrebna promjena raspoloženja.

Morin također napominje da strategiju mijenjanja kanala trebate primijeniti samo kada se djeca osjećaju kao da su zapela u određenom stanju ili ako njihove emocije postaju destruktivne. Osjećaji tuge nisu loši osjećaji. Ako djeca žele razgovarati, dopustite im i slušajte ih.

TINEJDŽERI: „PRODUŽITE FITILJ“

Poput odraslih, tinejdžeri se vrlo lako mogu uznemiriti zbog niza raznih okidača – loše ocjene na testu, zbog toga što nisu bili pozvani na nečiju rođendansku zabavu ili jer se nisu dovoljno naspavali itd. Morin predlaže da ih potaknemo neka razmišljaju o sebi kao o fitilju.

Naučite svog tinejdžera kako da „produži svoj fitilj“. Razgovor s prijateljem, slušanje omiljene pjesme ili bavljenje jogom moglo bi smanjiti stres. Pomozite mu da identificira stvari koje bi mu mogle pomoći da se nosi sa stresom na zdraviji način. Podijelite strategije koje i vama pomažu da produžite svoj fitilj u posebno teškom danu.

Raspravljajte o tome kako prepoznati kada imamo kratak fitilj. Možda se vaše dijete uznemiri kada netko razgovara s njim. Ili možda počne nervozno šetati u krug ili udarati nogom u pod. Porazgovarajte o znakovima upozorenja koje doživljavamo kada imamo kratak fitilj.

Zatim objasnite kako svatko ima opcije kada je pod stresom, kada je umoran ili kada jednostavno ima loš dan. A svatko može poduzeti određene korake da bi produžio svoj fitilj.

Morin vjeruje da podučavanje djece da reguliraju svoje emocije može djeci pomoći da odrastu u osobe koje ulažu energiju samo u stvari koje mogu kontrolirati. To je dobar cilj.

…………………

NAPOMENA

  • Portal Lifehacker nudi savjete, trikove i tehnologiju koji vam pomažu da učinkovitije i pametnije živite i radite u današnjemu digitalnom dobu.
  • offspring.lifehacker.com
Vezani članci
Školski portal: Nitko vas ne može pripremiti za emocionalnu cijenu poučavanja

Nitko vas ne može pripremiti za emocionalnu cijenu poučavanja

Nije htjela prestati dolaziti u školu ljeti. Bila je jedna…

Školski portal: Strah učitelja od pokazivanja emocija pred učenicima

Strah učitelja od pokazivanja emocija pred učenicima

Dobio sam zadatak napisati članak pod naslovom „Dvadeset jedan posto…

Školski portal: Nastavnici  su educirani da pomognu zahvaljujući vlastitom trudu

Nastavnici su educirani da pomognu zahvaljujući vlastitom trudu

I dok isprva pomislimo kako se sigurno radi o srednjoškolcima,…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…