JESTE LI SE SUSRELI S DISGRAFIJOM

Kako stvoriti učionicu koja će biti prijateljski naklonjena učenicima s disgrafijom

srijeda, 17. siječnja 2018.

Šest načina na koje možete podržati učenike s disgrafijom – poteškoćom u učenju koja utječe na sposobnost osobe da svlada vještinu pisanja.

Kako stvoriti učionicu koja će biti prijateljski naklonjena učenicima s disgrafijom

Disgrafija je stabilna nesposobnost djeteta da svlada vještinu pisanja (prema pravopisnim načelima određenoga jezika), koja se očituje u mnogobrojnim, trajnim i tipičnim pogreškama.

  • U NIŽIM RAZREDIMA učenici s disgrafijom mogu imati poteškoća sa stalnom formacijom slova, razmakom između riječi, interpunkcijom i pisanjem tiskanih slova.
  • U VIŠIM RAZREDIMA učenici mogu imati poteškoća s fluentnošću pisanja, 'plutajućim' marginama i čitkim pisanjem.

U učionici, učenici s disgrafijom često su etiketirani kao „neuredni”, „lijeni” ili „neorijentirani prema detaljima”. Ali se često trude i više od drugih samo da bi održali korak s njima.

Disgrafija je nevidljiva poteškoća u učenju koja često ide ruku pod ruku s disleksijom. Baš kao i učenici s disleksijom, učenici s disgrafijom često su sasvim svjesni onoga što nisu sposobni u usporedbi s njihovim vršnjacima.

DA BISTE SIMULIRALI ISKUSTVO DISGRAFIJE, POKUŠAJTE OVO: Napišite odlomak teksta o najboljem izletu na koji ste ikada išli. Dajte si dvije minute da napišete odlomak svojom nedominantnom rukom.

  • Kakav je bio osjećaj?
  • Jeste li se jako trudili?
  • Je li završeni proizvod izgledao kao da ste dali sve od sebe?
  • Osjećate li se kao da ovaj rad demonstrira vašu inteligenciju ili daje vašoj publici punu ideju o tome što ste željeli izraziti?
  • Biste li se osjećali ponosno da objesite to na zid kraj radova vaših kolega?

Disgrafija može biti ispravljena radnom terapijom koja pomaže ojačati fine motoričke vještine, podržati pismeno izražavanje te ubrzati procesuiranje jezika. Ako učenik ima problema s pisanjem na način koji nadilazi ono što je prikladno za njegovu dob, trebao bi posjetiti profesionalnog terapeuta koji će procijeniti njegovo stanje te pokušati ispraviti njegov problem.

Rana intervencija za ortografsko procesuiranje, finu motoričku koordinaciju te pisano izražavanje može pomoći ublažiti poteškoće s kojima je suočen učenik s disgrafijom.

■ ŠEST SAVJETA ZA STVARANJE UČIONICE KOJA ĆE BITI PRIJATELJSKI NAKLONJENA UČENICIMA S DISGRAFIJOM

Dok stručnjaci pružaju ključne intervencijske strategije za učenike s disgrafijom, učitelji također imaju važnu ulogu u pružanju potpore ovim učenicima. Imam nekoliko ideja kojima bi se prilagođenim kurikulumom i određenim alatima moglo pomoći učiteljima u pružanju podrške ovim učenicima.

1) POUČAVAJTE PISANJE KOSIM SLOVIMA (KURZIVOM): Pisanje kurzivom ima manje početnih točaka od nepovezanih tiskanih slova, što utječe na poboljšanu brzinu pisanja, dosljednije dimenzioniranje slova te uredniji sveukupni izgled pisanja. Pogledajte prilog o važnosti pisanja kurzivom za učenike te koristite knjige za pisanje kurzivom Handwriting Without Tears kako biste poučavali pisanje kurzivom već u prvom razredu. 

2) POUČAVAJTE TIPKANJE: tipkanje na tipkovnici može biti lakše od pisanja kada učenici postanu fluentni u toj vještini. Poučavajte vještine tipkanja počevši već od vrtićke dobi i omogućite dovoljno tipkanja u učionici.

Mnoge škole imaju programe tipkanja kako bi podržale vještine tipkanja svojih učenika. Odlični online programi uključuju TypingClub te igre na Typing.com.

3) OMOGUĆITE PRISTUP ALATIMA 'OD GOVORA DO TEKSTA': pomoćna tehnologija može pružiti podršku učenicima s disgrafijom pri pisanim zadatcima u učionici u svim razredima. Postoji nekoliko besplatnih alata 'od govora do teksta' jednostavnih za korištenje. Učenici mogu koristiti Googleov alat Voice TypingDragon Dictation  ili Appleove funkcije Speak Screen.

4) KORISTITE GRAFIČKI PAPIR ZA MATEMATIČKE ZADATKE I TESTOVE: grafički papir pomaže učenicima s disgrafijom da ostanu unutar linija, što postaje sve važnije u višim razredima, kada su suočeni sa sve kompleksnijim matematičkim zadatcima.

Smanjite nenamjerne pogreške korištenjem grafičkog papira na testovima ili kao pozadinu za zadatke iz domaće zadaće. Možete koristiti besplatne matematičke rešetke koje možete ispisati.

5) DOPUSTITE 'POSEBNE MJERE' KAD SE RADI O IZRADI BILJEŽAKA: prepisivanje bilježaka s ploče može biti prilično izazovno za učenike s disgrafijom.

DOPUSTITE IM da naprave fotografije bilježaka koje mogu pregledati kasnije. Učenici mogu koristiti besplatan optički čitač slova (OCR) poput Prizmo Go (za iOS) ili (za Android) Google Keep  kojim mogu automatski čitati tekst s fotografija kako bi ponovili te bilješke. 

6) BUDITE OPREZNI PRI IZLAGANJU PISANIH RADOVA UČENIKA NA ZIDOVIMA UČIONICE: pisanje u učionici teško je za učenike s disgrafijom. Pisani zadatci mogli bi potrajati dva ili tri puta duže za ove učenike, a često će izgledati neuredno, čak i ako se učenik jako trudio. Kada želite izložiti učenički rad, radije pričekajte da svi završe sa zadatkom tako da se učenici s disgrafijom ne bi osjećali loše zbog toga što su radovi ostalih učenika izloženi dok su njihovi još nezavršeni. Druga opcija jest da izložite radove koji su tipkani na tipkovnici tako da bi učenici s disgrafijom mogli biti ponosni na završni proizvod koji visi uz radove njihovih kolega.

Ovo je samo nekoliko stvari koje bi mogle pomoći učenicima s disgrafijom u učionici. Ali uglavnom, važno je biti kreativan u vezi s prilagodbom i pogodnostima za ove učenike te razgovarati s učenicima o njihovim individualnim potrebama.

Kada se učenici osjećaju kao da ih razumijete i podržavate u učionici, taj pozitivni društveno-emocionalni utjecaj ima učinke na cijelo njihovo školsko iskustvo. Naučite više o disgrafiji na Understood.org.

……………....

NAPOMENA

  • Portal EDUTOPIA mrežna je zajednica koja promiče i dijeli znanje o obrazovnim temama. Autori portala ističu projektno orijentirano učenje, profesionalni razvoj učitelja, društveno i emocionalno učenje, integraciju tehnologije itd.
  • Izvor: edutopia.org
  • Photo by Yogesh Rahamatkar on Unsplash
Vezani članci
Školski portal: Pustite ih da boje jer...

Pustite ih da boje jer...

PUSTITE IH DA BOJE JER JE BOJENJE VJEŠTINA PISANJA Bojenje…

Školski portal: Satove će voditi naši vrhunski sportaši

Satove će voditi naši vrhunski sportaši

… za svaki razred od dva do tri sata emitirat…

Školski portal: Učiteljica koja je kolegama blizu i na daljinu

Učiteljica koja je kolegama blizu i na daljinu

Svi koji znaju Sandru ili prate njezin rad znaju s…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…