TEHNIČKA ŠKOLA I EKONOMSKA I TRGOVAČKA ŠKOLA ČAKOVEC

Dobre veze nisu bezveze

četvrtak, 1. ožujka 2018.

Doba adolescencije puno je razvojnih zadataka i izazova, a jedan je od njih stjecanje iskustva i vještina za uspostavljanje i održavanje ljubavne veze. Kako bi potaknule učenike da razmisle o tome što čini kvalitetnu vezu ili odnos…

Dobre veze nisu bezveze

… psihologinje Lucija Matjačić Kovačić iz Tehničke škole Čakovec i Marta Vugrinec Pivčević iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec osmislile su radionicu na kojoj su okupile učenike i učenice iz ovih dviju škola.

Tehnička škola Čakovec pretežno je muška škola i kad se na satovima razrednog odjela razgovara o muško-ženskim temama učenicima uvijek nedostaje ona druga strana, mišljenje i argumenti ženskoga spola. Na ovoj su radionici žensku stranu zastupale učenice Ekonomske i trgovačke škole Čakovec.

Radionica je održana u prostorima Tehničke škole Čakovec. Sudjelovalo je osam učenika trećih razreda TŠČ-a, smjera tehničar za računalstvo i strojarski računalni tehničar, te isto toliko učenica istoga godišta ETŠ-a, smjera upravni referent i hotelijersko-turistički tehničar.

Svaka od skupina, djevojke i mladići, u svojoj je školi izradila „stablo dobre veze” sa zrelim i trulim plodovima koji predstavljaju poželjna ponašanja i osobine u vezi te ona nepoželjna, koja ne potiču zdrav razvoj veze, već loše utječu na nju.

Raspravljalo se o pravima u vezi te važnosti suradnje i kompromisa, što su sve pokušali primijeniti u rješavanju određenih konfliktnih situacija. Važna je tema bila i asertivna komunikacija te zadržavanje vlastite osobnosti u vezi s drugom osobom.

Naglašeno je pritom da se sve naučeno može primijeniti na svaki odnos, ne samo na odnos s djevojkom/mladićem u ljubavnoj vezi. Uz glumu i smijeh, radeći u paru i u grupama, učenicima se radionica jako svidjela, a posebno im je zanimljiva bila izmjena aktivnosti i metoda rada (sigurno su razlog tome i nova poznanstva).

DOJMOVI S RADIONICE NEKIH OD NJEZINIH SUDIONIKA

Mislim da su takve radionice jako korisne, osobito za nas učenike i učenice u adolescentskoj dobi. Moramo shvatiti važnost veze te da to nije bezveze. U vezi se radi o našim osjećajima. Mi smo još mladi, ali znamo i moramo naučiti da ljubav radi čuda. U to ćemo se još u životu uvjeriti. Osjećala sam se uzbuđeno, a cijela je radionica bila jako zanimljiva i poučna za sve nas, rekla je Barbara. 

Koristan rad u skupinama i parovima u kojima smo imali prilike steći prijateljstva. Spoznali smo nove stavove o vezama i odnosima između djevojaka i mladića te koliko su važni osjećaji obiju strana, dodala je Dorotea, a Damir je rekao kako smatra da je radionica bila vrlo poučna i učinkovita te jako kreativna.

Kako kaže, nada se da će u budućnosti biti više ovakvih radionica u koje će se uključiti više učenika, jer takve radionice proširuju vidike. 

– Za dobru je vezu potrebno da oba partnera ulažu puno truda i rada. Kao i kod svega drugoga, potrebno je često raditi kompromise i poštivati prava i želje drugih. Radionice poput ove su vrlo su dobre kako bi mladi čuli mišljenja drugih i drugoga spola, njihove ideje i što oni smatraju dobrim, tj. pozitivnim ili lošim, negativnim stranama veza.

Trenutačno smo u „kritičnim” godinama u kojima mnogo mladih stupa u svoje prve veze. Ova nam je radionica omogućila upoznavanje novih prijatelja i stjecanje novih iskustava, a i pomogla nam je u donošenju odluka u vezi nakon što smo stekli uvid u ono što druga, ženska strana stvarno očekuje od veze, složni su učenici 3. RT razreda. 

Zahvala učenicama Ekonomske i trgovačke škole

– Zahvaljujemo učenicama Ekonomske i trgovačke škole Čakovec što su našim učenicima pomogle u boljem shvaćanju muško-ženskih odnosa približivši im ženski način razmišljanja i očekivanja. Potaknuti dobrim iskustvom suradnje među školama, veselimo se novim idejama i druženjima – rekla je psihologinja Lucija Matjačić Kovačić, jedna od organizatorica radionice u sklopu 11. Tjedna psihologije u Tehničkoj školi Čakovec. [ IZ DRUGIH MEDIJA | emedjimurje.rtl.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Mala meteorološka radionica

Mala meteorološka radionica

….a izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih u školskoj…

Školski portal: Stihovima zime do rime

Stihovima zime do rime

Pjesničku radionicu Stihovima zime do rime za suhopoljske petaše održala…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…