OŠ K. Š. GJALSKOG, ZABOK

Osnovnoškolci osmislili recepte za jela od ostataka hrane

ponedjeljak, 26. ožujka 2018.

Učenici 3. a razreda OŠ K. Š. Gjalskog iz Zaboka i njihova učiteljica Snježana Turk ove su školske godine iz područja građanskog odgoja i obrazovanja pokrenuli projekt Što učiniti s ostatcima hrane?

Osnovnoškolci osmislili recepte za jela od ostataka hrane

Sve je započelo na satu razrednika, na kojem su kroz igru Memori ponavljali dječja prava iz Konvencije o pravima djeteta. Analizirajući prava, došli su i do prava svakog djeteta na dovoljno hrane i čiste vode. Krenula je priča o hrani. Zaključili su da se broj učenika koji jedu u školskoj kuhinji smanjuje, jer im ta hrana ne odgovara. Zapitali su se ima li u svijetu djece koja nemaju hranu na izbor. Koliko je gladne djece u svijetu? Koliko se hrane nepotrebno baca? O ishrani se povela zanimljiva rasprava.

ISTRAŽIVANJE

Na satu prirode i društva učiteljica im je pričala o zdravoj prehrani, a ubrzo im je u goste došla i medicinska sestra koja im je pričala o tome da postoji i nezdrava hrana. Istražujući, saznali su da se u školskoj kuhinji tjedno baca oko 375 kg kuhane hrane, što je po učeniku oko 70 dg mjesečno. Istraživanjem u svojim kućama izračunali su da jedna obitelj kroz tjedan prosječno baca hrane u vrijednosti oko 38 kuna, što je oko 150 kuna mjesečno.

Istražujući na internetskim stranicama, saznali su da trenutačno u svijetu gladuje više od 800 milijuna ljudi, a prema UN-ovu izvješću približno 20 000 djece dnevno u svijetu umre od gladi. Većina ih je mlađa od pet godina. S druge strane, hrana se nemilosrdno baca. Europa u jednoj godini baci toliko hrane koliko bi bilo dovoljno da se glad u Africi dvaput riješi. Samo naša država godišnje baci oko 400 000 tona zdravstveno ispravne hrane. Hrana je postala otpad koji čak polako ugrožava i našu prirodu i okoliš. Istraživanje provedeno u Europskoj uniji pokazuje da se u trgovinama baca pet posto hrane, u poljoprivredi 10 posto, u restoranima 12 posto, prerađivači hrane bacaju 19 posto, a u kućanstvima čak 53 posto. Iz razgovora i posjeta zabočkim pekarnicama saznali su da one ne bacaju kruh, već od bijelog kruha rade krušne mrvice, a ostale vrste kruha daju svinjama. Telefonskom anketom, kao pravi profesionalci, ispitali su većinu restorana KZŽ-a i saznali da najviše restorana ostatcima hrane prehranjuju svinje, tek mali dio rekao je da baca u smeće ili u kompost, a bilo je čak i dobročinitelja koji poklanjaju hranu i beskućnicima. Veći restorani baš kao i trgovine imaju mogućnost povrata robe i zbrinjavanja u ovlaštenim tvrtkama pod biootpad. S obzirom na to da se najviše hrane baca upravo u kućanstvima, proveli su i anketu u stotinjak zabočkih domaćinstava.

Rezultati ankete pokazuju da čak 40 posto anketiranih ostatcima hrane prehranjuje svinje, oko 20 posto njih baca je u kompost ili zamrzavaju hranu, a 15 posto baca hranu u smeće ili kanalizaciju. Od hrane obiteljima najviše ostaje kruha, čak 30 posto, slijede prilozi i guste juhe s oko 20 posto, pa meso – 15 posto, a ostalo otpada na povrće, voće, mlijeko i mliječne proizvode.

RECEPTI

Većina ispitanika odgovorila je da želi iskoristiti ostatke hrane i da će se koristiti receptima koji bi im bili ponuđeni. Kako bi bili sigurni koju vrstu hrane mogu ponovo iskoristiti i na koji način, u goste su pozvali nutricionisticu Luciju Hršak, koja je i roditelje i učenike na zajedničkom roditeljskom sastanku u mnogočemu savjetovala i razveselila činjenicom da se gotovo sva hrana može ponovo prerađivati, potrebno ju je samo staviti je u frižider dva sata nakon pripreme ili je zamrznuti.

Zahvaljujući djelatnicima SŠ Zabok i mladim budućim kuharima ugostiteljskog smjera, učenici 3. a razreda i sami su se uvjerili kako uz malo mašte i volje hrana napravljena od ostataka prekrasno izgleda, divno miriše i jako je ukusna. Zajedno sa svojim roditeljima prionuli su isprobavanju različitih kombinacija iskorištavanja ostataka hrane i svoje su rezultate, zahvaljujući sponzorstvu tiskare Signal print, objavili u maloj zbirci recepata hrane čije su glavne namirnice upravo ostatci hrane. U ovom su projektu učenici 3. a razreda timskim radom naučili da ljude oko sebe i neke njihove loše navike možemo promijeniti samo velikom snagom volje, počevši od sebe samih. Budite i vi jedni od njih! Ne bacajte ostatke hrane! Iskoristite ih ponovo! [ IZ DRUGIH IZVORA | zabok.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Energetska obnova zabočke osnovne škole

Energetska obnova zabočke osnovne škole

Realizacijom investicije doći će do značajnog povećanja razine udobnosti i…

Školski portal: Osnovci zaplesali zagorske narodne plesove

Osnovci zaplesali zagorske narodne plesove

Podsjetimo, riječ je o projektu koji cijele godine provodi Ansambl…

Školski portal: Radovi u PŠ Martinišće pri kraju

Radovi u PŠ Martinišće pri kraju

Vrijednost je radova 5,96 milijuna kuna, a cjelokupna investicija s…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…