OŠ KRALJICE JELENE, SOLIN

Projekt učenika 3. b razreda Upoznajmo život naših predaka

četvrtak, 29. ožujka 2018.

Traverša, katriga, špurtil, škoji, to su tek neke od riječi koje su učenici 3. b razreda Osnovne škole kraljice Jelene naučili tijekom realizacije projekta Upoznajmo život naših predaka koji...

Projekt učenika 3. b razreda Upoznajmo život naših predaka

...  od listopada prošle godine provode sa svojom učiteljicom Anitom Čupić.  

Riječ je o projektu s kojim će se ovi solinski osnovnoškolci tijekom druge polovice ožujka predstaviti na međužupanijskoj smotri iz područja građanskog odgoja i obrazovanja.

Ove smo školske godine na nastavi Prirode i društva učili o primorskom zavičaju, smještaju, podneblju, gospodarskoj djelatnost i kulturno-povijesnim spomenicima zavičaja – kazala je jedna od prezentatorica projekta, učenica Marijeta Lovrić, objašnjavajući kako su došli na ideju o pokretanju ovoga vrijednog istraživanja dijela naše povijesti.

Pozornost nam je posebno privukla tema o prošlosti našega kraja, a dodatno smo se zainteresirali nakon što smo na satu Hrvatskoga jezika obradili pjesmu koja je napisana čakavicom. Naime, u pjesmi smo uočili neke riječi čije značenje nismo znali. Učiteljica nam ih je objasnila i rekla da su te riječi upotrebljavali naši djedovi i bake, ali da ih mi nažalost danas sve rjeđe upotrebljavamo. Kad nas je upitala znamo li što su radili i kako su živjeli naši stari, većina nas nije znala odgovore na ova pitanja. Našli smo se u čudnoj situaciji, učimo o kulturno-povijesnim spomenicima zavičaja, znamo ih nabrojati, znamo tko ih je sagradio, a ne znamo kako su živjeli naši stari, što su radili, kako su provodili vrijeme, kako su se odijevali, koje su igre djeca igrala – kazala je Marijeta, koja je s Lanom Grgić, Emom Rakom i Sarom Bilić predstavila projekt u učionici pred ostalim učenicima, ravnateljicom škole Vesnom Ružić i nekoliko roditelja. Istodobno su učenice Klara Miletić, Katarina Žilić, Vana Meštrović i Nera Gugić s ponosom obukle stare splitske nošnje kako bi što vjernije dočarale cjelokupnu priču.

Doznali smo kako je izradi prezentacije prethodio intenzivan rad i istraživanje. Naime, djeca su se podijelila u skupine te obavila razgovore s bakama i djedovima, a neki od njih stigli su i u posjet razredu. Organizirali su obilazak muzeja i kulturno-povijesnih lokaliteta kako bi stekli cjelovitu sliku o životu naših predaka koji su živjeli uz more i u Dalmatinskoj zagori.

– Stečene spoznaje obogatili smo čitanjem odgovarajućih tekstova na satu Hrvatskoga jezika, zatim igranjem starih igara, crtanjem i slikanjem, a organizirali smo i prikupljanje predmeta kojima su se služili naši stari te pripremili izložbu kako bi ostale učenike škole upoznali sa životnim običajima naših predaka – kazali su nam učenici ističući kako su zajedničkim radom na projektu stekli bolji uvid u prošlost, osjetili veću pripadnost korijenima i osvijestili koliko je važno u današnje doba globalizacije sačuvati nacionalni identitet. Najavili su kako sljedeće školske godine planiraju nastaviti istraživanje. [ IZ DRUGIH IZVORA | solin.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Čudo od škole – nastava u četiri smjene

Čudo od škole – nastava u četiri smjene

Mi smo pronašli jednu školu koja radi čak u četiri…

Školski portal: Obnovljeni učionica i stubište

Obnovljeni učionica i stubište

… a uređeno je i stubište ovoga kamenog zdanja starog…

Školski portal: Solinski učenik Luka Radovanović dobio nagradu Luka Ritz

Solinski učenik Luka Radovanović dobio nagradu Luka Ritz

Posebna priznanja uručena su učenici šestog razreda Osnovne škole Krune…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…