JEDINSTVENI PROJEKT KOJI OŽIVLJAVA POVIJEST

Povijest u slikama

srijeda, 4. travnja 2018.

Školska knjiga i Red Čuvara grada Zagreba, zagrebačka udruga za hrvatsku i europsku antičku, srednjovjekovnu i ranonovovjekovnu oživljenu povijest i kulturnu baštinu pokrenuli su jedinstveni zajednički projekt pod nazivom Povijest u slikama.

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima i didaktičko-metodičkoj radionici Feudalno društvo i Križarski ratovi, svaka u trajanju od 45 minuta, pripremljene za satove predmeta Povijest i osmišljene metodom oživljene povijesti za učenike šestih razreda osnovne škole.

Oživljena povijest unaprijed je pripremljena, povijesno istražena i prikladno opremljena edukativna aktivnost u kojoj sudionici slijede precizno zadan plan kojim se oživljavaju neki aspekti povijesnog događaja ili razdoblja.

Glavni su ciljevi programa Povijest u slikama neformalnim metodama podučiti učenike šestih razreda sedam hrvatskih osnovnih škola hrvatskoj i europskoj povijesti i tradiciji predstavljanjem povijesne ideje viteštva i viteške kulture, poučiti ih općim etičkim vrijednostima i pobuditi u njih želju za znanjem i osobnim usavršavanjem te prenijeti tradicionalne i tradicijske vrijednosti u suvremeno doba. Zajedničke aktivnosti i radionice potiču na timski rad i međusobnu suradnju te integriraju i aktiviraju maštu i kreativnost učenika.

Radionice su koncipirane tako da voditeljica radionica, grčka muza povijesti Klio, na sat povijesti dovodi po tri osobe iz povijesnog vremena te iz razgovora s njima, ali i s učenicima, učenici aktivno i na zanimljiv način mogu doznati više o njihovoj svakodnevici u prostoru i vremenu. U Feudalnom društvu riječ je o franačkom grofu Rupertu Jakom, vikontesi Adelais i kmetu Egbertu čiji su životi uzajamno isprepleteni u feudalnoj piramidi odnosa u franačkom društvu sredine 9. st. U Križarskim ratovima glavni su pak akteri iz doba Trećega križarskog rata – veliki meštri ivanovačkoga i templarskoga viteškog reda Garnier i Robert te sestra Ubaldesca, liječnica ivanovačke talijanske bolnice.

Za potrebe ovoga projekta ŠKOLSKA KNJIGA  i Red Čuvara grada Zagreba uredili su internetsku stranicu projekta www.povijestuslikama.eu

Usto, u suradnji Reda Čuvara grada Zagreba i Školske knjige osmišljena je i tiskana i edukativna knjižica za učenike u kojoj se mogu naći sve pozadinske povijesne informacije o kontekstu obaju vremena o kojima je riječ. Svaki učenik koji sudjeluje u projektu dobiva svoj primjerak knjižice, a knjižicu je moguće preuzeti i u digitalnom obliku na internetskoj stranici projekta.

Na internetskoj se stranici nalaze i tri uvodna videa koji sve osobe uključene u projekt, kao i učitelje i učenike, uvode u sam svijet oživljene povijesti kao jedne od najsuvremenijih metoda u nastavi povijesti.

Projekt Povijest u slikama  provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a financiran je iz programa dodjele bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./18.

Projekt se provodi u partnerstvu sa sedam hrvatskih osnovnih škola. To su: OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, OŠ Kustošija iz Zagreba, OŠ Ivanska iz Ivanske, OŠ Stjepana Basaričeka iz Ivanić-Grada, OŠ Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice, OŠ Josipa Badalića iz Graberja Ivaničkog i OŠ Mertojak iz Splita.

Projekt se početkom ožujka uspješno počeo provoditi u prvim školama u Graberju Ivanićkom i Ivanić-Gradu i već je pokazao sjajne rezultate, a trajat će sve do kraja svibnja. U planu je da se projekt i dalje dograđuje i provodi u idućim godinama.

Vezani članci
Školski portal: Povijest u slikama

Povijest u slikama

Riječ je o dvama interaktivnim predavanjima i didaktičko-metodičkim radionicama Feudalno…

Školski portal: Osnovne informacije za učenike i roditelje

Osnovne informacije za učenike i roditelje

Cijenjene kolegice i kolege, mnogi od vas su nas kontaktirali…

Školski portal: Autorica Školske knjige Anita Šojat za učitelje hrvatskog jezika

Autorica Školske knjige Anita Šojat za učitelje hrvatskog jezika

Tekst i prilog objavljujemo u cijelosti. …………. Dragi svi, uvijek…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…