MEĐIMURSKA I VARAŽDINSKA ŽUPANIJA

Smotra projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja

utorak, 17. travnja 2018.

U organizaciji III. osnovne škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec te u domaćinstvu Srednje škole Čakovec, održana je 5. Međužupanijska odnosno 7. Županijska smotra projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja…

Smotra projekata iz Građanskog odgoja i obrazovanja

… Međimurske i Varaždinske županije za osnovne i srednje škole – smotra Projekt građanin. Ove su godine vrijedni učenici i njihovi mentori uočili i istraživali ukupno 20 projektnih tema u lokalnoj zajednici, od čega deset u predmetnoj nastavi, sedam u razrednoj nastavi osnovnih škola te tri u srednjim školama. 

Učenici svojim projektima djeluju na poboljšanje zajednice u kojoj žive, upućuju na probleme i pronalaze rješenja, čime se izravno uključuju u život svoje lokalne zajednice. Smotru je svečano otvorio međimurski župan Matija Posavec, uz čestitke svim školama na izradi kvalitetnih projekata, a pritom su mu „mali građani” zahvalili na tome što je još 2012., kada je prvi put otvarao smotru, pružio podršku i dodatni vjetar u leđa učenicima i učiteljima za rad na novim projektima. Istaknuo je da će ponuđena rješenja za rješavanje problema u lokalnoj zajednici, koje su uočili i ponudili učenici, biti itekako korisna svima u javnom sektoru. 

Ivona Nakić-Vojnović, viša savjetnica za razrednu nastavu u AZOO-u, istaknula je kako su međimurski školarci pokazali da su spremni postati odgovorni građani društva, uz svoju samostalnost i inicijativu, što su prepoznali i u Agenciji za odgoj i obrazovanje. U ime organizatora i domaćina sve prisutne pozdravio je Renato Vinko, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec. Istaknuo je kako je za jedan projekt potrebno izdvojiti mnogo sati planiranja i izrađivanja rada. Čestitao je učenicima i učiteljima na uloženom trudu i vremenu te ohrabrio učenike prije predstavljanja projekata pred članovima povjerenstva.

Predsjednica Povjerenstva Aleksandra Oreški, učiteljica savjetnica u VI. OŠ Varaždin, obratila se sudionicima i uzvanicima. Objasnila je pravila Smotre i zaželjela svima mnogo uspjeha u obrani svojih projekata. U sastavu deveteročlanog Povjerenstva bili su: Aleksandra Oreški, VI. OŠ Varaždin; Aleksandra Ličanin, Međimurska županija; Sandra Vlahek, OŠ Donji Kraljevec; Dijana Oreški Vidović, III. OŠ Čakovec; Lucija Sanjković Horvat, Gospodarska škola Čakovec; Miljenko Hajdarović, Srednja škola Čakovec; Marija Ciceli Stanković, Međimurska županija; Igor Mesarić, Grad Čakovec; Goran Lapat, Učiteljski fakultet – Odsjek u Čakovcu. 

U prigodnom programu svečanosti predstavili su se učenici Karla Jambrović iz Srednje škole Čakovec, Stjepan Kirić iz Gospodarske škole i Dorja Vincek iz III. OŠ Čakovec kao voditelji programa, zatim zbor Srednje škole Čakovec s mentoricom Petrom Horvat i bend Srednje škole Čakovec koji su nakon himne izveli pjesmu legendarnog i neponovljivog Elvisa Presleyja Don´t be cruel, članovi Folklorne skupine III. OŠ uz pratnju tamburaša i pjevača, pod vodstvom mentorica Ane Jeđud i Marine Korunek, otplesali su dva međimurska kola Nabrala je jabuke petrovke i Lepe naše senokoše, učenice iz Gospodarske škole Nensi Andrašec i Tena Herceg uz pratnju Brune Perhoča na tamburici otpjevale su pjesmu Vuprem oči.
 
Učenici su bili vrlo uspješni u obrani svojih projekata i nestrpljivo čekaju Poziv za Državnu smotru, koji stiže krajem travnja. Vjerujemo u odlične rezultate međimurskih i varaždinskih „malih građana” i u to da će njihovi projekti kao i prethodnih godina činiti trećinu Državne smotre. 

Podršku Smotri svojom je nazočnošću pružio i Tomislav Ogrinšak, viši savjetnik za Građanski odgoj i obrazovanje u AZOO-u. Pohvalio je projekte međimurskih i varaždinskih učenika te je u svečanoj završnici učenicima i mentorima uručio pohvalnice i zahvalnice za sudjelovanje na Smotri. Ujedno je zahvalio Povjerenstvu na trudu i odvojenom vremenu. 

Za besprijekornu organizaciju i domaćinstvo pobrinuli su se ravnateljica III. OŠ Čakovec Nataša Hajdinjak, ravnatelj Gospodarske škole Čakovec Renato Vinko, ravnateljica Srednje škole Čakovec Gordana Ramušćak i voditeljice županijskih stručnih vijeća za Građanski odgoj i obrazovanje OŠ i SŠ Međimurske županije Zdenka Novak i Patricija Topolnjak

Srdačno zahvaljuju izdavačkoj kući ŠKOLSKA KNJIGA iz Zagreba, čiji je predstavnik Slaven Pranjić također nazočio Smotri i razveselio sudionike prigodnim poklonima. Državna smotra održat će se 21. svibnja 2018. u Zagrebu u Muzeju suvremene umjetnosti, u organizaciji AZOO-a. [ IZ DRUGIH MEDIJA | emedjimurje.rtl.hr ]

 

Vezani članci
Školski portal: „Slatnogori sakupljači” uživali u tradicijskim igrama

„Slatnogori sakupljači” uživali u tradicijskim igrama

… Valerija Stipić, David Stipanić, Ivan Šantak, Lukas Šarabok, Lena…

Školski portal: Varaždinska županija 11 godina u programu razmjene mladih

Varaždinska županija 11 godina u programu razmjene mladih

...  koji je kao vježbenik boravio u Varaždinskoj županiji 2016.…

Školski portal: Smotra učeničkih zadruga

Smotra učeničkih zadruga

… na državnoj smotri, početkom listopada u Vinkovcima. Smotru je…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…