Kreativni kutak učionice

KREATIVNI KUTAK UČIONICE

Poklade su i ludi su dani

srijeda, 7. veljače 2018.

Kako je moja kćer odrastala, prolazile smo kroz različite faze: faza princeza koja je započela Pepeljugom pa preko Ljepotice završila je s Barbie mušketirkama. Nakon toga je uslijedila ljubav prema crtanom liku Garfieldu.

Imamo mi još puno faza, ali o njima neću sada pisati. U vrijeme veljače volimo se zamaskirati i na trenutak zaboraviti tko i što zaista jesmo te odlebdjeti u čaroban svijet mašte s bezbroj mogućnosti.

Moja je kćer obožavala lik Pepeljuge. Pa se željela i odijevati poput nje. A gotovi kostimi su mi bili preskupi. Heh, nisam ni znala kakva sam kreatorica odjeće dok me ona nije potaknula. Uskoro sam šivala haljine s krinolinama, bez nacrta i shema. To je izlazilo ravno iz glave preko ruke u škare.

Sjećam se koliko je bila sretna i vesela kad je prvi put obukla gotovu haljinu Ljepotice (bez Zvijeri). A haljina koju je nosila jedna od Barbie mušketirki, iz tri odvojiva dijela, i danas me ostavi bez daha. Da! Kći me potaknula na šivanje i izmišljanje kostima i odjeće.

Sad, kad je odmaklo malo vremena, i ne pravim kostime za moje najdraže, pravim za moje drage učenike. Baš me to veseli.

Kad smo bili u prvom razredu, a približavala se veljača, razgovarali smo o maškarama i u što će se tko maskirati. Većina dječaka bili bi „spidermani”, a djevojčice, naravno, princeze. Muka me uhvati kad ih vidim u kupovnim maskama. Jedno na drugog sliče, svi jednaki, isti. Tako dosadno.

Rekla sam im da ću se ja pobrinuti za njihove maske u školi i neka se ne maskiraju sami.

Uf. „Uvalila” sam se u probleme. Što ću im napraviti? Smišljala sam nekoliko dana i sinula mi je ideja. Baš sam bila sretna.

Kupila sam dva paketa vreća za smeće, najveće zapremnine, u plavoj boji. Imala sam puno bijelih salveta koje su se samo povlačile po kući jer nisu moderne. Znate, salvete su zanimljive samo ako su šarene i vesele (hehehe!).

Tehnikom origami od bijelih salveta nastali su predivni bijeli lotosi. A kako izraditi cvjetove pogledajte OVDJE.

S učenicima sam na satu izradila lopoče od zelenog kolaž-papira.

Učenika sam „obukla” u plavu vreću za smeće (morala sam izrezati rupe za glavu i ruke). Na vreću sam potom klamericom zakvačila lotose i lopoče.

Mojih 12 učenika predstavljalo je rijeku Bosut.

Na Bosutu ima puno labuda pa sam odlučila biti labudica s dva labudića. Ideju za kostim labuda dala mi je pjevačica Björk. Ona je odjenula takvu haljinu na dodjelu Oskara 2001. godine.

Labudići su uglavnom sivi pa sam za vratove iskoristila kćerine sive hulahopke. Vrat velikog labuda bio je od bijelih. Hulahopke, tj. vratove punila sam ostatcima materijala koje sam izrezivala u sitnije dijelove, vata, stare čarape i malo žice kako bi čvršće stajali oko naših vratova. Kljunove sam radila od crvenog i žutog filca, a crna dugmad činila je njihove oči.

Za tijelo labuda koristila sam stare sivkaste zavjese i bijeli til koje sam rezala u tanje trakice koje sam nizala na gumu kojom smo sve to držale oko struka.

I još mi jedan detalj treba. Čamac! Eto, za to sam potrošila 40-ak kuna. Kupila sam spužvu koju inače postavljaju pod laminat. Iz te spužve, koja se tako lako reže i nožem i škarama, izrezala sam dijelove čamca, a sve to spojila ljepilom za spužvu koju mi je radna kolegica poklonila tri, četiri mjeseca ranije jer njoj nije trebalo, a znala je da ću joj ja naći neku svrhu.

Eto, potrošila sam jedan vikend na čamac, tri labuda i 12 voda s lotosima i lopočima.

Jedva sam dočekala maskenbal u školi kako bih to sve donijela. Ti izrazi lica djece zaista su neprocjenjivi. Bili su predivni. Masku smo nazvali „Bosutski valovi” i prijavili smo se za nastup na gradskom karnevalu. Nismo pobijedili, ali smo sudjelovali i izvrsno se proveli.

 

Tema drugoga razreda bila je Malci, pa što bismo drugo bili na školskom maskenbalu?

Učenici su mi donijeli žute majice. Svatko jednu. Ja sam nam nabavila crni, sivi i bijeli filc. Učenici su mi pomogli izrezati filc kako bi malci dobili oči, a sam ih kod kuće zašila na majice.

Oko ove maske zaista nije bilo puno posla. Brzo smo sve napravili i završili, a izgledalo je sjajno.

U trećem smo se razredu dogovorili da će se svatko maskirati kako od želi. Tako je i bilo. Ja sam si dala oduška pa sam se maskirala u tuš-kabinu.

A ove su godine djeca poželjela biti bombončići koji ispadaju iz vrećice odnosno mene. Imam još vremena za smišljanje. Vidjet ćemo kako će to ispasti.

  • A u što ćete se vi maskirati ove godine?

.....

Piše: Katica KONSTANTINOVIĆ, učiteljica, OŠ Nikole Tesle, Mirkovci

Iako joj je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja je volonterka, državna instruktorica, trenerica voditelja te načelnica za program Saveza izviđača Hrvatske.

Vezani članci
Školski portal: Gusarsko množenje

Gusarsko množenje

Matematičku igru Gusarsko množenje osmisila sam za učenike kada smo…

Školski portal: Zaokruži broj

Zaokruži broj

Ideja za tu igru javila se kad su moji učenici…

Školski portal: Marljive pčelice

Marljive pčelice

Igra Marljive pčelice je matematička igra koju sam osmislila za…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…