OŠ ZRINSKIH, NUŠTAR

Igre koje su igrali naši stari

četvrtak, 26. travnja 2018.

Obilježavajući i slaveći Dan škole, odlučili smo otvoriti vrata svima koji su poželjeli vidjeti što smo sve naučili istražujući i radeći na našem ovogodišnjem projektu „Igre koje su igrali naši stari”.

Igre koje su igrali naši stari

Svrha nam je bila oživjeti nekad popularne, a danas zaboravljene dječje igre koje su obilježile brojna djetinjstva i stvorile lijepe uspomene mnogim generacijama.

Za ovaj smo se projekt odlučili, jer smo uvidjeli da naši učenici sve manje komuniciraju i sve se manje igraju u prirodi, a sve više osnovnu dječju potrebu za kretanjem i igrom zamjenjuju druženjima i igrama u virtualnome svijetu. Imajući ovo na umu, tijekom cijele nastavne godine istraživali smo kako su se igrali naši djedovi i bake, ugostili smo neke od njih i slušali njihove priče, igrali smo tradicijske igre, izrađivali lutke od prirodnih materijala, pjevali i plesali tradicionalne dječje plesove, a sve kako bismo vratili dječji smijeh, galamu i igru na travnjake, dvorišta i ulice. 

Tijekom cijele godine projekt je ostvarivan kao spoj novih saznanja, kreativnosti i umjetničkog izričaja, a sve kroz sinergiju i suradnju učenika, roditelja, baka i djedova, lokalne zajednice i učiteljica. Spoznaje o tradicijskim igrama, plesovima i pjesmama učenici su usvajali terenskom nastavom, stručnim predavanjima, ali su svakako najponosniji na vlastite istraživačke i stvaralačke radove koje su brojnim okupljenim gostima prikazali kroz splet igara, pjesama i plesa uz poneku doskočicu, bećarac i duhovitu pričicu.

Ovom prigodom postavili smo izložbu „Ovdi vrime ko da stoji” poznatoga vinkovačkog fotografa Zvonimira Tanockog, koji se specijalizirao za fotografiranje kulturno-povijesne i prirodne baštine Hrvatske. Izložene fotografije jasno su prikazivale kako je nekad živjelo pitomo slavonsko selo. Osim navedene izložbe predstavili smo i naš zavičajni četverojezični slikovni rječnik kojim pokušavamo očuvati zavičajnu baštinu, osobito posvećujući pozornost zavičajnom govoru, jer je on dio našega kulturnog identiteta.

Iznimno smo ponosni i sretni na ostvarenu suradnju s Kulturno-umjetničkom udrugom „Korijeni pustare” iz Antunovca, čiji su nam članovi bili dragi gosti. Njihova se udruga bavi njegovanjem i oživljavanjem običaja, tradicije i kulture, a već nekoliko godina organiziraju manifestaciju Dječje tradicijske igre. Ovom su prigodom upriličili natjecanje s našim učenicima u deset igara. Natjecateljskog duha, smijeha i veselja nije nedostajalo. Dobili smo poziv za sudjelovanje na njihovoj manifestaciji i s nestrpljenjem očekujemo novo druženje.

Zajedničkim objedom uz ugodan razgovor, druženje, šalu i pjesmu oni stariji prepričavali su nam svoje zgode iz školskih klupa, a najmanji su upijali svaku njihovu riječ.

Željeli bismo zahvaliti našem ravnatelju na povjerenju i velikoj podršci, našoj Općini koja je bila otvorena za suradnju i pomoć, no najveća zahvala ide roditeljima i našim učenicima koji su nesebično sudjelovali, pomagali i bez kojih ovaj projekt zasigurno ne bi bio ovako uspješan. [ IZ DRUGIH IZVORA | os-zrinskih-nustar.skole.hr ] 

Vezani članci
Školski portal: I Dan škole i „Slika moga zavičaja”

I Dan škole i „Slika moga zavičaja”

Namjera im je bila oživjeti nekad popularne, a danas zaboravljene,…

Školski portal: Povezanost kulturne baštine, lokalne zajednice i škole

Povezanost kulturne baštine, lokalne zajednice i škole

Sela su poredana uz lijevu i desnu obalu rijeke. Posavska…

Školski portal: Zašto se djeca vole i trebaju igrati na riskantne načine

Zašto se djeca vole i trebaju igrati na riskantne načine

… koji kombiniraju radost slobode s određenom količinom straha koji…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…