OŠ SVETA NEDELJA

Zanimljiva znanost, još zanimljivija

petak, 4. svibnja 2018.

Već treću godinu zaredom u Osnovnoj školi Sveta Nedelja održana je manifestacija pod nazivom Zanimljiva znanost, ove školske godine sadržajno bogatija nego prethodnih godina.

Zanimljivu znanost podržali su doktor znanost Nikša KRSTULOVIĆ i inženjer fizike Berti ERJAVEC sa zagrebačkog Instituta za fiziku.

Aktivno su se uključili. Izvodili su zanimljive pokuse s neodimijskim magnetima i vakuumom – magnetski top, lebdeći vlakić, slobodni pad tijela u Newtonovoj cijevi i još nekoliko fora pokusa s vakuumom.

U sklopu manifestacije u predvorju škole postavili smo i izložbu samostalnih radova učenika iz područja biologije, fizike, kemije i tehničke kulture. Bio je uređen pano o temi Znanstvene fantastike pod vodstvom profesorice hrvatskog jezika Ive Stamenković.

Tu su se našli i radovi učenika o temi Kako je nastajao logo za Zanimljivu znanost, pod vodstvom profesorice likovne kulture Marjance HRĐUN koja je i pomogla u postavljanju izložbe.

Dvije učenice 7. e razreda Tia i Mia izradile su na kartonu lik Alberta Einsteina koji je načinjen tako da se s njime moglo fotografirati. Točnije, na modelu za fotografiranje umjesto Einsteinova lica nalazio se otvor tako da je svatko mogao „biti Einstein”.

Tu je bila i knjiga dojmova u koju su posjetitelji mogli napisati što im se je svidjelo, a što ne.

Ove godine imali smo još jednu novost. Učenici koji su bili aktivno uključeni u projekt nosili su iste majice s logom Zanimljive znanosti, zahvaljujući velikoj podršci ŠKOLSKE KNJIGE koja ne samo da je donirala majice nego je i otisnula logo na njih.

Velika hvala Školskoj knjizi koja je tako podržala i pridonijela popularizaciji znanosti u našoj školi.

Prijedloge loga izrađivali su učenici 7. b i 7. e razreda kao i jedna učenica 7. c razreda pod vodstvom profesorice Hrđun. Bilo je mnogo lijepih i kreativnih radova. Teško je bilo odabrati samo jedan prijedlog loga. Kao najbolji prijedlog odabrali smo zajednički rad dvije učenice Pamele i Barbare iz 7. e razreda.

Ove su školske godine moje kolegice, profesorice biologije Petra Bošnjak i Anica Ljubić, profesorica kemije Dijana VOLAR i profesorica fizike Jasna BAGIĆ LJUBIČIĆ, uz moju malenkost, nastojale uključiti što više naših kolega u projekt Zanimljiva znanost. Tako je cijelo događanje fotografirao profesor vjeronauka Zvonimir MARKIĆ.

Pokuse je izvodilo šezdesetak učenika sedmih i osmih razreda. Njihova je uloga kao i inače bila da izvode pokuse, ali i da motiviraju posjetitelje da i sami izvedu pokuse te da im postavljaju pitanja i nastoje ih navesti da shvate o čemu se radi u pokusu kao i da pokažu posjetiteljima koja je veza između neke pojave koju su vidjeli u pokusu i svakodnevnog života.

Kroz pokuse iz fizike posjetitelji su mogli doznati koja su obilježja slike koju daju različita zrcala, kako načiniti pojilicu za pčele, kako papir i balon učiniti nezapaljivim i skriva li se duh u boci ili je to samo fizika.

Pokusi iz biologije bavili su se osjetilima. Tako su se npr. mogle vidjeti zanimljive optičke iluzije ili pak doznati kako nastaje slika u oku ili kako radi osjetilo okusa.

Pokusi iz kemije obuhvatili su osmozu kroz opnu jajeta, dobivanje ugljikova dioksida i kisika i promjenu boje kalijeva permanganata.

I ove je školske godine Zanimljiva znanost trajala dva sata, a posjetilo ju je oko 300 zainteresiranih – učenici od prvog do osmog razreda, poneki predškolac, roditelji i nastavnici.

Naglasila bih još da je za ovako uspješnu realizaciju Zanimljive znanosti zaslužna odlična suradnja voditelja projekta, učenika, kolega profesora i ostalih djelatnika škole.

EVO I NEKOLIKO CITATA IZ KNJIGE DOJMOVA:

  • „Svidjelo mi se, bilo je dobro, podružili smo se zajedno i bilo je zabavno. Naučili smo i ponešto novo i voljeli bismo to imati i sljedeće godine.” – Paula J.
  • „Ovdje se osjećam sretnim. Na Zanimljivoj znanosti sve je zanimljivo.” – Tin Ć.
  • „Učenici prezenteri su odlični. Svima posebna pohvala. I velika hvala profesorima na trudu i vremenu uloženom u cijeli projekt.” – Gđa. Mrkonjić

…………………..

Jasna Bagić Ljubičić, učiteljica savjetnica

Vezani članci
Školski portal: Učiteljica koja je kolegama blizu i na daljinu

Učiteljica koja je kolegama blizu i na daljinu

Svi koji znaju Sandru ili prate njezin rad znaju s…

Školski portal: Druga strana medalje

Druga strana medalje

Naime, dosta pojedinaca drži da mogu raspolagati našim slobodnim vremenom.…

Školski portal: Lisnata sobna biljka

Lisnata sobna biljka

… s nekoliko kapljica vode i tuš-perom krenuli oblikovati niz…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…