OŠ »GUSTAVA KRKLECA«ZAGREB > PRAVA ŠKOLA ZA ŽIVOT

Učiteljica koja četvrtaše uči kako s novcem i da on - ne izlazi iz bankomata

ponedjeljak, 19. studenoga 2018.

Da je svatko od nas u četvrtom, zapravo bilo kojem razredu osnovne ili srednje škole imao jednu učiteljicu Saru koja nam je jednostavnim rječnikom objasnila što je kredit, a što kamata, kako se štedi i kako planira kućni budžet…

Učiteljica koja četvrtaše uči kako s novcem i da on - ne izlazi iz bankomata

[ IZ DRUGIH MEDIJA | novilist.hr  ] …a kako piše projektni plan i traže sponzori za njega – možda bi nam danas život bio lakši. Možda, nije nemoguće, u tom slučaju mnogi ne bi imali problem sa »švicarcima«, minusima na tekućem, brojnim drugim problemima svagdašnjim.

Zahvaljujući entuzijazmu mlade učiteljice Sare ŠČURIĆ, i Osnovne škole »Gustava Krkleca« u zagrebačkom Travnu, koja je njezinom entuzijazmu dala krila, 4.b razred ove škole, desetogodišnjaci, ovdje jednom tjedno uče izborni predmet »Poduzetništvo«. Škola je počela u rujnu, a oni dosad već znaju što je kredit, a što kamata koja se na njega plaća; što je pozitivna kamata na štednju, znaju, nadalje, kako planirati kućni budžet, a kako kod kuće štedjeti za nešto što im je važno, odnosno kako u školi uštedjeti za zajedničku »stvar«, kojoj će se svi veseliti.

Učit će, štoviše, o izborima, o tome kako nastaje projektni plan, sami će razmatrati, i odabrati najpovoljniju ponudu turističke agencije za školski izlet na more. Ova djeca već sad znaju da ne trebaju bezuvjetno vjerovati reklamama, što iza njih i sponzorstava stoji, dok su, kaže njihova učiteljica, i kod kuće postali štedljiviji pa od roditelja više ne zahtijevaju nemoguće.

– Uče što je novac, i da on, kao što su prvotno bili uvjereni, ne 'izlazi iz bankomata'. Ovo je škola za život. Škola za život o kojoj govore političari samo je paravan, a na nama učiteljima ostaje da djecu i u praksi pripremimo za stvaran život. S obzirom na to da živimo u poprilično materijalističkom svijetu, koji pokreće novac, smatrala sam prijeko potrebnim djecu naučiti odakle novac dolazi, kako zarađujemo, što njime plaćamo, kako štedimo i trošimo, započinje ovu pametnu školsku priču učiteljica Ščurić koja je na projekt »poduzetništva« u školi naišla slučajno, istražujući na Facebooku.

Riječ je o projektu čiji su začetnici učitelji i profesori iz OŠ Ludina u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji su u sklopu Erasmus projekta napravili program za ovaj predmet, po kojem i ona u Travnom radi. Predmet je podijeljen u više cjelina – za život nam bitnih stvari koje se na nastavi, u redovitom programu, ne spominju. [ IZ DRUGIH MEDIJA | novilist.hr  ] Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

Vezani članci
Školski portal: Muke po č i ć

Muke po č i ć

Neki učenici mogu lijepo čuti i pravilno napisati riječ, a…

Školski portal: Pletemo košaricu

Pletemo košaricu

Zapravo, ovo nije pletivo, više je tkanje ili motanje vune…

Školski portal: Sastavi pa rastavi

Sastavi pa rastavi

Možda se čini da nemaju smisla kad su razbacani na…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…