OŠ ZADARSKI OTOCI UZ DAN GRADA ZADRA

„Donatići” čestitaju voljenom gradu

utorak, 27. studenoga 2018.

Projekt Muzej u školi iz OŠ Zadarski otoci u Zadru već deset godina zaredom raste i širi se kako u školi tako i u gradu Zadru. Glavni je i idejni nositelj, voditelj i koordinator ovog projekta dipl. učiteljica mentorica Anamarija BOTICA-MILJANOVIĆ…

… kao i voditeljica folklorne skupine „Donatići” uz kolegicu Lenku RADIĆ iz OŠ Zadarski otoci, Zadar.

Sam projekt Muzej u školi protkan je mišlju i vođen idejom čuvanja zadarske kulturne, povijesne i vjerske baštine i kulture mira. Tako da se unutar ovog projekta već tradicionalno održavaju događanja u sklopu Noć muzeja – „Zadarska alka”, potom „Zadarski mir” u Samostanu sv. Frane, Igre dida mog”, sudjelovali su na Vinkovačkim jesenima, gdje su u narodnim nošnjama grada predstavljali simbole Zadra, obrađena je tema „Gradimo grad”, izložbe i drugi sadržaji, a sve uz podršku ravnatelja škole Davora Barića.

Ove godine pod okriljem Muzeja u školi povodom Dana grada Zadra učenici škole Zadarski otoci i dječja folklorna skupina „Donatići” po četvrti put čestitali su Zadru programom „Čestitka voljenom gradu – SVETIM ŠIMUNOM KROZ PROSTOR I VRIJEME”. Zamišljeno je i ostvareno da se ovo događanje posveti jednom od zaštitnika Zadra, svetom Šimunu, Bogoprimcu. Zadar je grad koji se ponosi što u svojim njedrima čuva škrinju od zlata i srebra, a u njoj tijelo moćnog svetca, pravednog i bogobojaznog proroka iz Jeruzalema koji je u svojim rukama držao dijete Isusa, kralja mira.

Taj veliki i važan događaj iz Isusova života zapisan je u Svetom pismu. Sveti je Šimun, kad je uzeo dijete Isusa iz Marijinih ruku, ispunjen Duhom Svetim i božanskom nadahnućem, izgovorio riječi koje znaju svi kršćani svijeta:

„Sad otpuštaš slugu svojega Gospodaru,

po riječi svojoj u miru!

Ta, vidješe oči moje spasenje tvoje,

koje si pripravio pred licem svih naroda:

svjetlost na prosvjetljenje naroda,

slavu puka svoga Izraelskoga.”

(Luka 2, 29-32)

U programu „SVETIM ŠIMUNOM KROZ VRIJEME I PROSTOR” „Donatići” su s učiteljicom Anamarijom Boticom-Miljanović imali terensku nastavu, vođeni tragom svjedočanstva i zapisa o svetom Šimunu, krenuli su hodočastiti stazama, koje su moći svetca kretali se gradom Zadra. Tim stazama vodio ih je Šime BOTICA kao stručno vodstvo, a fotoaparatima zabilježili su Ivan PERICA i Gjonu SERRQI. Tako je nastala izložba fotografija učenika koja je postavljena u muzeju.

Svečanim programom učenici su u Kneževoj palači darovali svome gradu najljepšu čestitku pjesmom, riječju i izložbom. Dobrodošlicu svim prisutnima zaželjela je muzejska pedagoginja Lucija SEKULA. Nastupio je i KUD „Sveti Šime” iz Rtine pod vodstvom Nele MILETIĆ i Livija MARIJANA, društvo koje njeguje tradiciju i glagoljaško pjevanje. Prigodnu pjesmu za ovo događanje Dobro jutro Zadre napisao je prof. Lovre BOTICA, a pročitali su je učenici 2. c razreda. Uslijedilo je kratko predavanje o svetom Šimunu i povijest škrinje sa tijelom sv. Šimuna, o čemu je govorio povjesničar Vladimir ALAVANJA. Naglasio je kako grad Zadar ima četiri nebeska zaštitnika: sv. Šimuna, sv. Krševana, sv. Stošiju i sv. Zoila. Samo je sv. Šimun živio u Isusovo vrijeme i primio ga u svoje ruke. Svi su drugi živjeli poslije Krista. Nakon prigodnog programa, svi su prisutni mogli razgledati izložbu i pogledati projekciju filma „Priča o sv. Šimunu”. Ovo događanje bilo bi nepotpuno da se „Donatići” i ostali učenici škole nisu uputili u crkvu sv. Šimuna, gdje su mu zapjevali pjesmu, pomolili se i uputili zahvale Bogu i sv. Šimunu. Djeca i učiteljice obišli su škrinju, darovali ruže i dobila moćni pamuk sv. Šimuna. Učenici su imali priliku spoznati i upoznati vrijednosti i ljepote svoga voljenoga grada i domovine.

……………

Željka DIKLAN, učiteljica RN, mentorica

Vezani članci
Školski portal: Javite se na IV. Likovni natječaj 'ISKONI BJE SLOVO'  za osnovne škole RH

Javite se na IV. Likovni natječaj 'ISKONI BJE SLOVO' za osnovne škole RH

… od ranoga srednjeg vijeka pa do danas. Kao takva,…

Školski portal: Objavljujemo rezultate trećega likovnog natječaja „Iskoni bje Slovo”

Objavljujemo rezultate trećega likovnog natječaja „Iskoni bje Slovo”

…a natjecali su se u četiri kategorije: prvi i drugi…

Školski portal: Tragom „Pronađenog blaga” Nade Iveljić upoznali dvorce Zagorja

Tragom „Pronađenog blaga” Nade Iveljić upoznali dvorce Zagorja

… kako bi povratili stari sjaj, a oni bi isto…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…