OŠ BARTOLA KAŠIĆA, VINKOVCI

O vodi učili na Sardiniji

srijeda, 28. studenoga 2018.

Novi EU projekt Erasmus+ W.A.T.E.R. – in other ways (Voda u drugim oblicima) odveo je skupinu vinkovačkih učenika i učitelja iz OŠ Bartola Kašića na projektni sastanak koji se održao na Sardiniji…

… u gradu Sassari, čija je osnovna škola uz škole iz Češke, Litve, Portugala i Španjolske uključena u ovaj međunarodni projekt.

Sama tema dvogodišnjeg rada učenika ovih škola vrlo je aktualna: voda je izvor života, dio je svih živih organizama, iz povijesti znamo kako su prve civilizacije nastajale uz vodom bogata područja, a upravo zbog vode vodili su se brojni ratovi.

Zato je važno kod učenika osvijestiti potrebu očuvanja okoliša, zaštite vode, njezine racionalne uporabe, važnosti vode u transportu robe i putnika, vodi kao važnom izvoru

energije, ali i mjestu rekreacije i zabave. Svoja znanja učenici će razvijati u važnim nastavnim predmetima – prirodi, geografiji, engleskom jeziku, matematici i fizici. Tijekom projekta koristit će se različitim suvremenim IKT-alatima, stvarati praktične proizvode, razvijati timski rad, jačati kompetencije u engleskom jeziku, razvijati samopouzdanje i socijalne vještine, upoznati različite kulture, tradiciju i običaje drugih europskih zemalja

i doznati kako žive njihovi vršnjaci u drugim zemljama.

Prvi susret sa Sardinijom, drugim najvećim otokom Mediterana, potpuno nas je očarao. Predivan krajolik, prepun zelenila i bujne mediteranske vegetacije, pitomi planinski brežuljci s pitoresknim seoskim naseljima, brojnim arheološkim lokalitetima, plaže prekrivene bijelim pijeskom i čisto more dio su čari ovoga otoka.

Grad Sassari na sjeveru je, u kontinentalnom dijelu otoka, sveučilišni je i kulturni centar sa zanimljivom arhitekturom u katalonskom, gotičkom i baroknom stilu, a ljepotom posebno plijeni katedrala svetog Nikole u starom gradskom središtu.

Tijekom tjedna našeg boravka na Sardiniji posjetili smo park prirode Platomonas, u kojemu su učenici imali prigodu razgledati ornitološki rezervat na jezeru i sudjelovati u didaktičkim pokusima s temom vode i okoliša u edukativnom centru.

Na lokaciji S. Antine, smještenoj u središnjem dijelu otoka, posjetili smo ostatke drevne civilizacije, iz brončanog doba tzv. civilizacije nuraghi. Nazvana je tako prema impozantnim građevinama koje su u velikom broju sačuvane diljem čitavog otoka. Radi se o ostatcima velikih kamenih zidina i kula sagrađenih u 11. ili 12. stoljeću prije Krista koje se

nazivaju nuraghi, a zidane su golemim kamenim blokovima tehnikom suhozida.

Uz obližnju smo rijeku posjetili iznimno dobro očuvane ostatke rimskoga termalnoga kupališta te aragonsku kuću – muzej tipične srednjovjekovne arhitekture nastale pod španjolskim utjecajem koji je iznimno snažan na Sardiniji.

U mjestu Santa Cristina jedna je od najatraktivnijih arheoloških atrakcija civilizacije nuraghi iz brončanog doba Sardinije, gdje se može vidjeti iznimno očuvan „sveti izvor” – izvor i hram nastao između 1200. i 1100. godine prije Krista, a sačuvani su i ostatci cijelog naselja. Gradić Alghiero, odredište koje smo posjetili na morskoj obali, poznato je turističko središte. Mjesto je poznato po tradiciji obrade koralja, a zanimljivost je kako je u njemu, uz talijanski, službeni jezik i španjolski, a s obzirom na to kako su grad osvojili i naselili Katalonci u 14. stoljeću te se njihov utjecaj osjeti u arhitekturi i narodnoj tradiciji. U okolici su mnoge poznate plaže i kao prirodna znamenitost – Neptunova špilja.

Škola domaćin za sve je sudionike projekta organizirala prigodni glazbeno-folklorni program, učenici su pohađali nastavu u školi, sudjelovali na radionici izrade keramike tipične za ovaj otok, a odabran je i logo projekta među učeničkim radovima.

Organizirana su zanimljiva sportska natjecanja i druženje, dok su učitelji razmijenili iskustva o školskim sustavima u europskim zemljama sudionicama projekta.

 …………….

 Adrijana CVRKOVIĆ LASIĆ, ravnateljica | OŠ Bartola Kašića, Vinkovci

Vezani članci
Školski portal: Eto, krenula je akcija „Roditelji čitaju/pričaju djeci”

Eto, krenula je akcija „Roditelji čitaju/pričaju djeci”

Već je neko vrijeme želja da jedna lijepa ideja zaživi…

Školski portal: Trnsko – škola izlazećeg sunca

Trnsko – škola izlazećeg sunca

Projekt Vrata škole otvorena prema svijetu ovog je puta ravnatelja…

Školski portal: Slovensko iskustvo od velike koristi

Slovensko iskustvo od velike koristi

U pratnji nastavnika ISŠ-a Mate SABOLA počeli su i uspješno…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…