SAD: UČENIKE TREBA POTICATI DA ISTRAŽUJU

Došlo je vrijeme za inovaciju u školama

petak, 30. studenoga 2018.

Inovacija je u današnje vrijeme više od pomodne riječi – to je nešto čemu edukatori teže u svojim učionicama, školama i okruzima.

Došlo je vrijeme za inovaciju u školama

Ne možemo ispitati jesu li učenici inovativni, ali ih svakako možemo poticati da istražuju nove koncepte, uputiti ih da proučavaju izazove iz nekoliko perspektiva, ali i naposljetku da prihvate neuspjeh kao priliku da pokušaju ponovno, samo s više znanja.

Želimo vas obavijestiti o našem programu „Nagrade za istaknute inovatore”koji odaje počast edukatorima, vođama, školama i okruzima koji usvajaju personalizirano učenje, smanjuju jaz u pravednosti i jednakim prilikama za sve učenike te se služe revolucionarnim strategijama za poboljšanje obrazovanja u svakoj učionici.

  • Važno je prepoznati inovaciju.

Ovdje navodimo primjere nekoliko izvrsnih inovacija u školama diljem SAD-a. O svakom je primjeru više informacija ponuđeno u priloženim linkovima.

7 PRIMJERA INOVACIJE KOJE MOŽEMO PRONAĆI U OBRAZOVANJU

          1) Mladi koji nisu izloženi inovaciji zapravo su „izgubljeni izumitelji”. 

Oni koji imaju potencijal, ali mala je mogućnost da postanu izumitelji ako se ne upuste, ako se ne okušaju u inovaciji. Obraćanje pozornosti na ovaj problem ključan je za budućnost svake zemlje.

          2) U školi Atlantis Charter u Fall Riveru, u Massachusettsu, edukatori usvajaju inovativni pristup obrazovanju kako bi pokušali djecu izložiti inovaciji.

Suradnjom s partnerima iz područja višeg obrazovanja, poslovnog svijeta i industrije, edukatori su osmisli srednjoškolski kurikulum koji u obzir uzima sve veći jaz u stečenim vještinama kako bi učenici bili spremniji za studij i sve što slijedi u životu i obrazovanju. Temelj je ove srednje škole pet akademija „od škole do karijere”.

          3) Inventivnost – most između izuma i inovacija – učenicima daje slobodu da upotrijebe svoju kreativnu maštu. Današnje učionice trebaju više stvaralačke  maštovitosti. Tijekom konferencije ISTE 2018. obrazovna tehnologinja Kathy SHROCK predstavila je niz alata i strategija za poticanje inventivnosti u učionici. 

Izum može podrazumijevati stvaranje proizvoda ili uvođenje procesa prvi put, dok do inovacije dolazi ako netko poboljša već postojeći proizvod ili proces. Ono što povezuje ovo dvoje jest inventivnost ili sposobnost kreativnog razmišljanja, fleksibilnosti, razrađenosti te ostvarenja izvornih ideja.

          4) „Knjižničari spremni za budućnost” ključni su vođe i edukatori u školama 21. stoljeća. Učenicima, učiteljima i administratorima nude jedinstvenu kombinaciju vještina i sposobnosti. Javne škole Vancouver omogućuju i potiču knjižničare spremne za budućnost uz nekoliko usputnih lekcija.  

          5) U današnjem informacijskom dobu za edukatore je iznimno važno da ugrađuju nove strategije koje će udovoljiti potrebama i učenika i industrije.

Zahvaljujući novoj tehnologiji i inovativnim rješenjima, učenici stječu sve više pristupa obrazovanju izvan učionice, time proširujući svoje prilike za učenje. Tehnologija i inovacija sve su veći prioritet u školama diljem zemlje, a postoje tri taktička alata kojima se edukatori mogu koristiti da bi preobrazili svoje učionice.

          6) Dok tehnologija i inovacija postaju prioritet za škole, učenicima su važna kreativna mjesta za učenje na kojima mogu proširiti i ispitati svoje znanje i sposobnost stvaranja.

Tehnologija učenicima može pomoći da povećaju koncentraciju, bolje zapamte informacije te isprobaju programe individualiziranog učenja.

Učenici također mogu početi unaprjeđivati svoje suradničke vještine kroz online projekte.

          7) Inovaciju želim očajnički usaditi svojim učenicima, a mnogi učitelji s kojima sam razgovarala rade na istome cilju. U sadašnjem ozračju visokorizičnog testiranja, državnih standarda te propisanih ishoda učenja, može biti iznimno teško graditi i poticati okruženje inovacije i kreativnosti koja inspirira učenike. Ali ne brinite, to je definitivno moguće. Ovdje sam skicirala osam osnovnih principa „inovativne učionice”.

…………………..

NAPOMENA

  • SAD: autorica je teksta Laura ASCIONE, urednica pri eSchool Media.
  • eSchool News portal je koji ima više od 500 tisuća čitatelja, a obuhvaća obrazovnu tehnologiju u svim njezinim aspektima – od najboljih praksi do naučenih lekcija i novih proizvoda.
  • Izvor: eschoolnews.com
  • Photo by Ben Sweet on Unsplash
Vezani članci
Školski portal: Nije svaka inovacija najbolja za učenike

Nije svaka inovacija najbolja za učenike

Za svaki odličan trend postoji i jedan jednako loš. U…

Školski portal: Philadelphijske „škole superjunaci”

Philadelphijske „škole superjunaci”

… da sam prisiljen podijeliti s vama ono što sam…

Školski portal: Rezultati istraživanja o kvaliteti radnih odnosa i kvaliteti sustava osnovnog obrazovanja

Rezultati istraživanja o kvaliteti radnih odnosa i kvaliteti sustava osnovnog obrazovanja

… čiji je nositelj Sindikat hrvatskih učitelja. SHU je u…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…