PORTAL SREDNJA.HR > PUČKA PRAVOBRANITELJICA OPET DIJELI PACKE MINISTRICI DIVJAK

Lora Vidović: Reforme su vam parcijalne

utorak, 2. travnja 2019.

Pučka pravobraniteljica Lora VIDOVIĆ objavila je svoje godišnje izvješće za 2018. godinu. Kao i u izvješću za prethodnu godinu, Vidović upozorava Ministarstvo znanosti i obrazovanja kako je kurikularnu reformu potrebno implementirati cjelovito…

Lora Vidović: Reforme su vam parcijalne

… i usklađeno sa Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije. Ističe, naime, kako je Ministarstvo Blaženke Divjak tijekom 2018. godine planirane reforme provodilo samo parcijalno i u suprotnosti sa Strategijom.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u izvješću se, kao i prethodne godine, osvrće na parcijalna rješenja iz reformske kuhinje Ministarstva obrazovanja.

Vidović je u izvješću navela niz pokazatelja koji upućuju na potrebu reformiranja obrazovnog sustava. Ističe kako je to i započelo usvajanjem Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije još 2014. godine. Ipak, ističe kako cijela stvar zapinje u Ministarstvu Blaženke DIVJAK.

Planirane reforme provode se samo parcijalno i obrnutim slijedom, u suprotnosti s ciljevima Strategije

– Iako je kvalitetan strateški dokument, implementacija ciljeva Strategije znatno je otežana, a tijekom 2018. su se planirane reforme provodile samo parcijalno. Naime, unatoč tome što je još 2016. izrađen, MZO nije usvojilo krovni dokument Cjelovite kurikularne reforme – Okvir nacionalnog kurikuluma (ONK), koji predstavlja osnovu za donošenje ostalih dokumenata CKR – nacionalnih te predmetnih i međupredmetnih kurikuluma, a u 2018. izrađeni su predmetni i međupredmetni bez krovnog dokumenta. Na taj način je čitav proces CKR postavljen obrnutim slijedom, što je u suprotnosti s ciljevima Strategije, navodi Pučka pravobraniteljica.

Osim toga, ističe kako se parcijalnost provedbe Cjelovite kurikularne reforme ogleda i kroz implementaciju projekta ‘Škola za život’ koji je 2018. započeo uz nedovoljnu pripremnu edukaciju nastavnika, zbog čega su oni iznosili niz kritika. Na to smo tijekom 2018. detaljno upozoravali i na našem portalu.

PUČKA PRAVOBRANITELJICA OPET UPOZORAVA NA NIKAD USVOJEN AKCIJSKI PLAN ZA PROVEDBU STRATEGIJE

Vidović se u izvješću osvrće i na nikad usvojeni Akcijski plan za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. O problemima Akcijskog plana pisali smo još u srpnju 2017. kada su u Akcijskom planu prekrojeni brojni ciljevi i mjere Strategije te nakon toga nikada nije službeno usvojen.

– Postupak usvajanja Akcijskog plana kojim se definiraju ciljevi i mjere Strategije koje treba provoditi od prvog kvartala 2018. do prvog kvartala 2020., otežan je dugotrajnim međusobnim usaglašavanjem državnih tijela, i do kraja 2018. nije bio usvojen, stoji u izvješću.

Pravobraniteljica ističe i kako Ministarstvo obrazovanja nije usvojilo preporuku iz njezina izvješća za 2017. godinu da se Građanski odgoj i obrazovanje uvrsti u osnovne i srednje škole kao samostalan predmet.

– Krajem siječnja 2019. MZO je donijelo kurikulum za međupredmetnu temu Građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim i srednjim školama (…) i ovakav pristup je bolji od toga da učenici ni na koji način tijekom obrazovanja nisu upoznati s načelima zaštite ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije, stoji u izvješću, a Pravobraniteljica dodaje kako je u daljnjem tijeku implementacije kurikuluma GOO-a potrebno provoditi sustavne edukacije nastavnika o načinima njegovog uključivanja u nastavni proces kao međupredmetne teme.

NEDOSTATNA KOMUNIKACIJA S MINISTARSTVOM OBRAZOVANJA

Sve to potrebno je, kako na tragu upozorenja GOOD inicijative ističe Vidović, iz razloga što međupredmetni GOO nije detaljno razrađen i ne pruža adekvatne smjernice za pripremu kvalitetnog nastavnog sadržaja.

Spomenimo i kako je Pučka pravobraniteljica u izvješću navela kako samo od Ministarstva financija i Ministarstva znanosti i obrazovanja nije zaprimila informacije o aktivnostima koje su ta ministarstva poduzela u cilju provedbe njenih ranijih preporuka iz izvješća za 2017. Osim toga, navodi i kako je Ministarstvu Blaženke Divjak, u svrhu dobivanja odgovora na dopise iz ureda Pučke pravobraniteljice, redovito potrebno slati više požurnica. [ IZ DRUGIH MEDIJA | srednja.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Uputa za nastavak organizacije nastave na daljinu

Uputa za nastavak organizacije nastave na daljinu

… i podijeliti opremu učenicima sukladno uputi, ako to do…

Školski portal: Dopisi ministarstva školama

Dopisi ministarstva školama

■  PISANE VIJESTI ✿  Novi Pravilnik o vrednovanju: Obvezna najava pisane…

Školski portal: Najviše učitelja izabralo udžbenike Školske knjige

Najviše učitelja izabralo udžbenike Školske knjige

Od 25 nakladnika koji su ponudili 289 udžbenika za frontalnu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…