GIMNAZIJA VUKOVAR

Za projekt „Pametni grad” stižu nova priznanja i nagrade

utorak, 7. svibnja 2019.

Vukovarski su gimnazijalci svojim projektom „Vukovar – Our view of smart living” sudjelovali na sedmom izdanju srednjoškolskog projekta Ideja godine, u organizaciji portala Srednja.hr i u finalu osvojili drugo mjesto.

Plasmanom u veliko finale za deset najboljih projekata iz cijele zemlje omogućeno im je predstaviti pred publikom i potencijalnim investitorima svoju ideju i viziju pametnoga grada. Poslovno natjecanje za srednjoškolce IDEJA GODINE – „Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha” održano je 2. svibnja u prostorijama glavnog partnera Effectusa – studija financija i prava u Zagrebu.

Ideja godine natjecateljski je projekt koji predstavlja simulaciju cijeloga poslovnog procesa kroz koji učenici upoznaju, prolaze i razrađuju sve etape – od pisanja projekta do njegove prezentacije. U razradi poslovnog plana detaljno se opisuju sama poslovna ideja, tržište prodaje, marketinške aktivnosti, financijski podatci i društveno odgovorno poslovanje, pri čemu je korištenje jedne od novih tehnologija preduvjet ulaska u finale.

Vukovarski gimnazijalci Matko GAŠPARIĆ, Matija HARDI, Ivan KOLAR i Marko MACURA, predvođeni mentorom Davorom ŠIJANOVIĆ i mentoricom Sanjom PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ (Girl in STEM), odabrali su ime tima i nazvali se Smogovcima, budući da je cjelokupni projekt vođen idejom „OUR SOLUTION TO LESS POLLUTION” („Naše rješenje za manje zagađenja”).

Budući da im nije nedostajalo inovativnosti, kreativnosti i poduzetničkog duha, ohrabreni podrškom prijatelja, predmetnih nastavnika, ravnateljice škole, vanjskih suradnika iz područja energetike i cjelokupne odgojno-obrazovne zajednice, odlučili su se prijaviti na ovo, za njih posve novo i drukčije natjecanje.

Sam plasman među deset najboljih uspjeh je koji će pamtiti. Nakon prve selekcije među 60 prijavljenih projekta i ulaska u finale, sve se činilo mogućim, pa i osvajanje jednog od prva tri mjesta.

Slijedilo je predstavljanje ideje pred stručnim žirijem sastavljenim od predstavnika partnera projekta, profesionalaca u području poduzetništva i stvaranju projekata iz Effectusa – studija financija i prava, ZICER-a – Zagrebačkoga inovacijskog centra, Hrvatske zajednice županija, Srednja.hr i Tvrtke IN2. Žiri je saslušao ideje, postavljao pitanja o projektu te ocijenio sve radove u nekoliko elemenata.

Projekt „Vukovar – Our view of smart living” dobio je izvrsnu ocjenu i pohvalu za ideju, razradu i prezentaciju. Ocjena je osigurala fantastičan plasman i osvojeno drugo mjesto. Komentari i osvrt žirija pokazali su da su gimnazijalci odradili izvrstan posao, da se trud i rad prepoznaju i da svakako trebaju razvijati svoja znanja i vještine u području STEM-a.

Kao nagradu za sudjelovanje u finalu projekta organizatori su za sve finaliste 3. svibnja organizirali posjet ZICER-u, gdje su imali priliku vidjeti kako izgleda rad u inkubatoru novih ideja, te jednoj od vodećih softverskih tvrtki u regiji IN2.

Sudjelovanje na natjecanju Ideja godine potaknula je Smogovce na još intenzivnije djelovanje, dokazavši da su permanentno učenje, ustrajnost i rad na sebi jedini jamac uspjeha u suvremenom poslovnom okruženju, a stjecanje novih iskustava pomaže u bržem učenju i suočavanju s novim izazovima. Sigurno, bilo je to iznimno vrijedno iskustvo koje potiče na korak naprijed…

Korak naprijed Smogovci su napravili već dan nakon natjecanja Ideja godine, pa su u subotu, 4. svibnja sudjelovali na najvećoj izložbi inovacija mladih u Republici Hrvatskoj. INOVA – MLADI 19. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, kojoj je svrha okupiti učenike i studente koji u nastavnom programu, izvannastavnim aktivnostima ili u slobodnom vremenu stvaralačkim radom izražavaju svoje kreativne sposobnosti te okupiti i osnažiti mentore s inovacijama vezanima za nastavni proces ili nastavni program. INOVA – MLADI program je Saveza inovatora Zagreba, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje i zagrebačkih udruga mladih inovatora.

Bila je to prilika za susret inovatora, predstavljanje i razmjenu ideja u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Učenik Marko Macura putem prezentacije izvrsno je predstavio projekt „Vukovar – Our view of smart living”, oduševio je žiri kako idejom tako i osebujnim stilom predstavljanja i demonstracije projekta. I ovom prilikom žiri je uputio riječi pohvale te izrazio iznimno zadovoljstvo rješenjima kojima se podiže kvaliteta življenja u gradu Vukovaru. Za ideju i njezino predstavljanje projektni tim zasluženo je dobio priznanje. Objavu rezultata i proglašenje pobjednika iščekuju s nestrpljenjem do 24. svibnja, kad će stručno povjerenstvo na svečanoj promociji uručiti medalje najboljeplasiranima.

Putem ovih susreta učenici i mentori dobili su dodatnu podršku, smjernice i poticaj u razvoju kreativnosti i inovativnosti radi razvoja poduzetničkih ideja i projekata koji bi u konačnici postali samoodrživi. Stekli su zavidnu razinu znanja o teorijskim i praktičnim aspektima poduzetništva, načinima promocije poduzetničkih aktivnosti i izlaska na tržište te kako što detaljnije i potpunije iskazati financijske aspekte u realizaciji poduzetničke ideje. I učenici i mentori imali su priliku odslušati i pogledati prezentacije uspješnih primjera iz prakse, produbiti stara i uspostaviti nova poznanstva, a stečeno iskustvo sigurno će iskoristiti u budućim planovima i razvoju novih ideja.

I doista, „svaka smjela ideja u početku izgleda kao ludost” (Johann Wolfgang von Goethe), jer kreativnost i inovativnost zahtijevaju iskorak iz poznatog u nepredvidivo, pri čemu intuitivno znamo da će nas upravo to nepoznato dovesti do željenog cilja. A tada, potpuno slobodnog duha, možemo uživati u rezultatima rada i ostvarenom uspjehu.

Vezani članci
Školski portal: Eto, krenula je akcija „Roditelji čitaju/pričaju djeci”

Eto, krenula je akcija „Roditelji čitaju/pričaju djeci”

Već je neko vrijeme želja da jedna lijepa ideja zaživi…

Školski portal: Drugi su, prometne propise imaju „u malom prstu”

Drugi su, prometne propise imaju „u malom prstu”

Državno natjecanje učenika svih srednjih škola Republike Hrvatske u poznavanju…

Školski portal: Zajedno u zaštiti morskih kornjača

Zajedno u zaštiti morskih kornjača

… mediteranskih zemalja Europske unije – Hrvatske, Italije, Slovenije, Cipra,…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…