POLJSKA > OBRAZOVNI RADNICI NA ULICAMA

Najmasovniji štrajk učitelja od 1993. godine

četvrtak, 16. svibnja 2019.

Početkom travnja mnoge su poljske škole ostale zatvorene, „ukrašene” sindikalnim, državnim i crnim zastavama u najmasovnijem štrajku prosvjetnih radnika u Poljskoj od 1993. godine…

Najmasovniji štrajk učitelja od 1993. godine

… u kojem je, prema podatcima sindikata, sudjelovalo gotovo 80 posto škola i vrtića u zemlji. Lokalne samouprave širom Poljske, na čelu s varšavskim gradskim vlastima, organizirale su dobrovoljce da se za vrijeme štrajka, čije trajanje nije ograničeno, pobrinu za učenike, organiziraju izlete ili učenje u knjižnicama. 

– Spremni smo za razgovore. Spremni smo uvjeriti vladu da taj štrajk nema samo gospodarsku osnovu, već da je to štrajk za obranu kvalitete obrazovanja, koja je, nažalost, posljednjih godina uništena. Budući da štrajk formalno ne može biti tako široko formuliran, zbog toga govorimo o plaćama – kazao je povodom početka štrajka vođa Sindikata poljskih učitelja Slawomir Broniarz.

Posljednji su pregovori upozorenja, onoga uoči golemog prosvjeda, propali uvečer 7. travnja, kada je vicepremijerka Beata Szydlo ponudila povišice od 15 posto ove godine, povećanje plaće od pet posto koje je već na snazi od siječnja i još 9,6 posto od rujna, a najavljene su i promjene u sustavu ocjenjivanja učitelja te smanjenje birokracije. Mnogi su učitelji također nezadovoljni reformom obrazovanja koju su nazvali kaotičnom.

To je od tri sindikata na pregovorima prihvatio samo sindikat Solidarnost, koji općenito podržava vladu konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog. Forum sindikalnih saveza u prosvjeti i Sindikat poljskih učitelja taj su prijedlog odbili i iako su i oni popustili u prvobitnim zahtjevima traže povećanje plaća od 30 posto, 15 posto retroaktivno od siječnja i 15 posto od početka nove školske godine.

Prosječna je osnovna plaća poljskog učitelja 2018. godine iznosila od 690 eura za pripravnike do 1270 eura bruto, usto uz razne dodatke svake godine dobivaju i 13. plaću, a vlada premijera Mateusza Morawieckog odobrila im je od siječnja ove godine povišice od pet posto. Vlada je učitelje upozorila da njihove zahtjeve državni proračun ne može izdržati, međutim sindikati su podsjetili da vlada i vladajući konzervativci uoči proljetnih izbora za europski parlament i jesenske parlamentarne izbore šakom i kapom dijele obećanja skupinama koje im mogu donijeti glasove birača, kao kad je vođa konzervativaca Kaczynski obećao dotacije od oko sto eura za svaku kravu i svinju na malim gospodarstvima. Na internetu su odmah počeli kružiti vicevi, novi je program po ugledu na vladin program 500 plus paušalnoga dječjeg dodatka podrugljivo nazvan Krava+ 500, a Poljaci u šali računaju koliku bi povišicu mogli dobiti učitelji pod uvjetom da i oni počnu uzgajati krave i svinje.

Za razliku od ranijih štrajkova i prosvjeda, ovaj prijeti izazvati kaos zato što je namjerno isplaniran u vrijeme travanjskih ispita u školama i uoči početka maturalnih ispita u svibnju.

– Šaljemo molbu svim učiteljima – naravno, ako smatrate da je štrajk nužan, štrajkajte, ali idućih dana, za vrijeme ispita, molimo vas da se vratite učenicima tako da na vrijeme mogu izići na ispite – apelirao je šef Ureda poljske vlade Michal Dworczyk. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Reuters ]

Vezani članci
Školski portal: Upoznajmo alternativni svijet fotografije

Upoznajmo alternativni svijet fotografije

Uz različite motive učenici istražuju fotografsku tehniku i na osnovi…

Školski portal: Škola učenicima zabranila žalbe i negativne primjedbe

Škola učenicima zabranila žalbe i negativne primjedbe

 – Na taj način želimo potaknuti učenike da podsjećaju sami…

Školski portal: Život bez adrenalina

Život bez adrenalina

Tako mora biti. No kad negdje naiđemo jedni na druge,…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…