DR. SC. DUBRAVKA MILJKOVIĆ, UČITELJSKI FAKULTET SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

Uspjeh u školi – rezultat uloženog truda

četvrtak, 23. svibnja 2019.

Kako preživjeti kraj školske godine? Drugo pitanje uz ovo o preživljavanju kraja nastavne godine moglo bi biti i kako prihvatiti posljedice svog [ne]rada?

Uspjeh u školi – rezultat uloženog truda

Naime, sviđalo se to nama ili ne, uspjeh u školi, kao i u bilo kojem poslu, u najvećoj je mjeri rezultat uloženoga truda. Što smo više radili, više ćemo postići. Ako smo još i sposobni, tim bolje. Ali sposobnosti same, bez truda, ne znače baš ništa.

  • NEKOME ĆE MOŽDA POMOĆI I DOBAR HOROSKOP [kuća u Marsu, profesor u kući... ili tako nekako],
  • SREĆA [odgovarao je baš na dan kad mu je profesor dobio na lutriji, bio na pravom mjestu u imeniku kad je profesor prozivao, na putu do škole nije susreo nijednu crnu mačku...],
  • NAKLONOST PROFESORA [postavio mu više pitanja] ili
  • NEKO DRUGO POMOĆNO SREDSTVO, ALI I SVE TO ZAJEDNO OPET NE ZNAČI NIŠTA BEZ TRUDA [Trud vezan uz španciranje po pravim mjestima u pravo vrijeme se ne računa.]

Oni među vama kojima je to jasno, sada vjerojatno nemaju problema s preživljavanjem. Možete još jednom utvrditi to znanje, riješiti sve te testove što bolje možete, eventualno popraviti koju ocjenu i – uživati. Ipak, budite na oprezu kako vam neka leteća jedinica ne bi pokvarila zaključnu ocjenu predmeta, godišnji prosjek, šanse za upis na idući stupanj školovanja, sreću u ljubavi i uspjeh u životu...

Piše dr. sc. Dubravka MILJKOVIĆ, Učiteljski fakultet sveučilišta u Zagrebu

......................................

Što se tiče onih koji su se do sada najviše, ili jedino, trudili na planu zabavno-rekreativnih aktivnosti, krajnje im je vrijeme da odaberu iz koja će dva predmeta na popravak, a na koje će još igrati i pokušati ih spasiti.

UPUTA ZA UČENIKE

♦ ♦  Potraži pomoć razrednika! Pokušaj to čak i ako si kod nje[ga] već do sada potrošio sve ovogodišnje bonuse. A onda se fakat zbroji: razmisli koliko ti se [opet!?] isplati dovesti u sličnu situaciju.

♦ ♦  Već sada napravi plan za iduću školsku godinu. Kreni od onoga što želiš postići: popiši sve nastavne predmete i ocjene koje iz njih želiš imati. Objesi tu „svjedodžbu” iznad radnog stola. Kad god je pogledaš zamisli kako ćeš se osjećati kad ostvariš cilj. Kako će izgledati i što će ti govoriti roditelji? [Za razliku od sada.]

♦ ♦  Nauči učiti! Nije stvar u tome da se uči dugo, nego da se nauči što više za što manje vremena. 

Pasti razred baš i nije pothvat s kojim bi se čovjek previše hvalio, ali nije baš ni najgora stvar koja će ti se u životu dogoditi. To je cijena kojom se plaća nerad, pogreška iz koje treba izvući pouku.

UPUTA ZA RODITELJE

✿ Vama je sigurno najteže. Cijeli život rintate samo da biste svom djetetu priuštili sve ono što vi niste imali, a on[a] sad umjesto da uči, što bi mu [joj] trebala biti jedina briga, samo misli na izlaske i odjeću! I opet ćete se pred susjedima crvenjeti zbog njegove jadne svjedodžbe [ako uopće i završi razred!], a na poslu ćete morati muljati kako je bio dugo bolestan, a profesori ga ne vole zbog rinčice u pupku i zelenih pramenova. Živcirate se? Ima li to učinka? Nema? Da pokušate još jače? Nažalost, niti to ne će dati željene rezultate. Što možete učiniti?

✿ Pružite emocionalnu podršku: Vidim da si sada u gužvi, mogu li ti kako pomoći? Jasno dajte do znanja da ste tu ako zatreba pomoć.

✿ Stalno naglašavajte ulogu truda i upornosti u postizanju uspjeha. Važno mi je da si shvatio kako možeš naučiti. Pohvaljujte i nagrađujte trud.

✿ Ne ubijajte dijete u pojam: Nikad to ne ćeš naučiti! Preglupa si ti za gimnaziju!

✿ Nemojte [dodatno] živcirati dijete: Jesam li ti lijepo govorila..., Cijelu ti godinu ponavljam... Nikad ne slušaš što ti se govori... Ugledaj se na sestru!

✿ Nemojte gnjaviti profesore. Doduše, mnoge se škole u tom smislu osiguraju, pa nakon 1. lipnja zatvaraju vrata za roditelje, kao ono: Gdje su bili dosad? Doista, svaki pokušaj uvjeravanja kako zbog posla niste ranije stizali na informacije, ali dijete je kod kuće sve znalo – vi ste ga osobno ispitali, profesorima baš i ne zvuči uvjerljivo, a i polude na takve izjave.

✿ Budite oprezni pri kažnjavanju. Ako vam je dijete još u osnovnoj školi, ha – dio je odgovornosti zbog ocjena i na vama. Ako je starije, odgovorni ste ako ga niste naučili odgovornosti.

✿ Prije nego što se posve raspusti [od škole], potaknite dijete da napravi plan za iduću školsku godinu.

UPUTA ZA UČITELJE

Sami odlučujete o tome hoćete li se nervirati ili ne ćete. Dosadašnje vam iskustvo vjerojatno govori kako uzrujavanjem ne možete povećati ni znanje svojih učenika ni svoju plaću, a ne možete niti smanjiti obveze koje vas čekaju, osobito ako ste u srednjoj školi, sve do sredine srpnja [a nemojte ih ni pokušati nabrajati onima što misle kako ćete na tromjesečni godišnji odmor].

Odaberite da se ne ćete nervirati. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine  | Photo by Alexis Brown on Unsplash]

Vezani članci
Školski portal: Što je sve dobro napraviti prije kraja nastavne godine

Što je sve dobro napraviti prije kraja nastavne godine

…a što bi vam moglo pomoći da poboljšate svoj rad,…

Školski portal: Nastavnu godinu privodimo kraju

Nastavnu godinu privodimo kraju

Ključno je isplanirati rad sve do sitnih detalja. Učenici uvijek…

Školski portal: Precizno odbrojavanje do ljetnih praznika

Precizno odbrojavanje do ljetnih praznika

Evo deset prepreka koje učitelj mora svladati prije nego što…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…