OŠ FRAN KONCELAK, DRNJE PONOVNO U PROGRAMU ERASMUS+

U znaku Nikole Tesle

utorak, 11. lipnja 2019.

Tim učitelja i stručnih suradnika Osnovne škole Fran Koncelak iz Drnja počela je s provođenjem novoga prijekta u okviru programa Erasmus+ u kojem je naša škol i glavni koordinator.

Riječ je o STEM području, a projekt nosi naziv SLAM (STEM + Learning + Activities + Methods). U projekt su uključeni učenici sedmih i osmih razreda matične škole i Područne škole Josipa Generalića iz Hlebina, a zemlje partneri su škole iz Estonije, Grčke i Cipra. Planirana putovanja osmišljena su kao stručno usavršavanje učitelja i učenika, a cijeli je projekt financiran sredstvima Europske unije u okviru programa Erasmus+.

U TEHNIČKOM MUZEJU U ZAGREBU

Nakon prve mobilnosti koja je održana na Cipru druga učenička mobilnost održana je od 8. do 12. travnja 2019. u drnjanskoj školi, Tjedan je započeo priredbom dobrodošlice i otvaranjem izložbe Đelem, đelem, kojoj su prisustvovali i gosti iz triju partnerskih škola. Povodom Svjetskog dana Roma (8. travnja) učitelj likovne kulture Mario Dimić je s učenicom Ribanom Oršuš (5. a) pripremio prigodnu izložbu njezinih radova.

Nakon izložbe, krenuo je radni dio. Učenicima i učiteljima održana je prezentacija „Znanost unutar holograma“ i dvije radionice na kojima su se izmjenjivali – Izrada holograma učitelja Vedrana Jankovića i Specijalni efekti filmske montažerke Maide Srabović i filmskog animatora Vedrana Štefana. Popodne je održan Escape room Šoderica, koji su za goste pripremali učitelji iz drnjanskog tima Erasmus+. Najuspješniji učenici bili su nagrađeni.

S obzirom na to da je Nikola Tesla nit vodilja cijelog tjedna, organiziran je odlazak u Zagreb, gdje su posjetili Tehnički muzej Nikola Tesla. Osim stručnog vodstva na engleskom jeziku, išli su i u planetarij te u sklopu Festivala znanosti sudjelovali na kratkoj radionici. Posjet Zagrebu završen je odlaskom u Institut za razvoj i inovativnost mladih, gdje je za sve sudionike održana radionica programiranja micro:bitova i BOSON dodataka.

Priliku za držanjem sata na engleskom jeziku imali su i drnjanski učitelji, koji su se u tome izvrsno snašli. Učiteljica matematike Izabela Zvonar Horvat podijelila je učenike u osam skupina, koje su se međusobno natjecale u rješavanju kviza Kahoot!. Okušali su se i u igri šibicama i rimskim brojevima. Učiteljica fizike Ivana Gregurec obradila je temu Tijela i promjene temperature. Učenici su proveli istraživanje tako da su zagrijavali zrak, vodu i željeznu kuglu. Rezultat: sva tijela za vrijeme zagrijavanja povećavaju svoj obujam, a učenici su objasnili zašto se to događa.

OD IGRE ŠIBICAMA DO FOTOSINTEZE

Učitelj tehničke kulture Vedran Janković održao je programiranje micro:bit računala za mjerenje razine vlage u tlu, kao pripremu za odlazak u Smiljan, ali i sat biologije. Učiteljica biologije Dunja Valenčak održala je sat pod nazivom „Do you feel lucky”, pri čemu su se učenici koristili micro:bit računalima zapotrebe terenskoga istraživanja.

Istodobno su partneri učenicima sedmih i osmih razreda održali zanimljiva predavanja i radionice. Učitelji iz Estonije imali su sat o fotosintezi i radionicu na kojoj su koristeći se priručnim materijalima poput selotejpa, kvačica i aluminijske folije izrađivali alarm za vrata. Ciprani su se na prvom satu služili Pythonom, a na drugom su obradili temu Električna vodljivost vode. Učiteljica iz Grčke održala je sat Fizike o valovima.

Drnjanski tim Erasmus+ osmislio je i prigodnu igru, koju su nazvali STEMopoly, a za izradu i izvedbu pobrinule su se učiteljice Dunja Valenčak, Renata Tišler, Ana Tustonjić Dombaj, Ksenija Varović i Ivana Grgurec. Igra se sastojala od 36 pitanja iz STEM područja, koju su učenici igrali s velikim zanimanjem, a najuspješniji su i nagrađeni. Učenici i učitelji uz pomoć učiteljica Sanje Špoljar i Stjepane Kadić zajedno su napravili SLAM fotografiju u obliku naziva projekta.

Roditelji su s učiteljicama Andreom Pandurić i Elenom Belec jedan dan za učenike iz partnerskih zemalja i domaćine organizirali posjet Galeriji Josipa Generalića u Hlebinama, gdje su uz roštilj nastavili popodnevno druženje. Za to vrijeme, učitelji iz partnerskih zemalja prisustvovali su otvorenju izložbe učeničkih radova „Tijela oko nas“ u Muzeju grada Koprivnice.

Vrlo uspješne radionice održali su učitelji Vedran Janković i Andrej Grašić u Memorijalnom muzeju Nikola Tesla u Smiljanu. Učenici su radili pokuse, kojima se Tesla bavio u djetinjstvu. Izrađivali su elektroskop i Faradeyev kavez te tako pokazali postojanje naboja. Dokazali su elektromagnetsku indukciju puštajući magnet kroz aluminijsku cijev i umetnuvši ga u aluminijski prsten (cijeli i prerezani). Izrađivali su elektromagnet, elektromotor i bateriju od limuna. Ideje za pokuse dala je učiteljica Ivana Gregurec.

KOMU ZVONO ZVONI!?

Zadnji dan boravka partnera iz projekta Erasmus+ u Drnju protekao je u znaku Matheme, natjecanja iz matematike koja održano u Osnovnoj školi Braća Radić u Koprivnici. Učitelji partneri isti su dan u Gimnaziji „Fran Galović” u Koprivnici održali nekoliko predavanja na Županijskom stručnom vijeću učitelja i nastavnika matematike, gdje su govorili o interdisciplinarnosti u poučavanju znanosti, matematici bez frontalnog rada, poučavanju STEM-a i upotrebi IKT-a.

Partneri su za vrijeme boravka u Drnju otkrili što im je novo ili neobično u našem školstvu. Ciparski je učitelj prvi put držao kredu u ruci, jer je ondje sve digitalizirano. Učiteljima iz Estonije bilo je neobično čuti školsko zvono, jer kod njih trajanje sata određuje isključivo predmetni učitelj. Također, vole držati nastavu s otvorenim vratima, kako bi im se u bilo kojem trenutku mogao pridružiti svaki zainteresirani prolaznik. Kao prednost našeg školstva, partneri su istaknuli dobru komunikaciju i povezanost naših učenika i učitelja.

Unatoč razlikama između sjevera i juga, između tri jezika i činjenici da su neki učenici više, a neki manje zainteresirani za STEM područje, postignut je jedan od glavnih ciljeva – povezati se u različitosti i obogatiti osobna znanja i iskustva.

Učenici navedenih škola boravili su tjedan dana u obiteljima naših učenika u Drnju, Peterancu, Torčecu, Sigecu i Hlebinama. Zahvaljujemo roditeljima, koji su nam pomogli i izvrsno odradili svoju ulogu domaćina. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine ]

Vezani članci
Školski portal: Trnsko – škola izlazećeg sunca

Trnsko – škola izlazećeg sunca

Projekt Vrata škole otvorena prema svijetu ovog je puta ravnatelja…

Školski portal: Slovensko iskustvo od velike koristi

Slovensko iskustvo od velike koristi

U pratnji nastavnika ISŠ-a Mate SABOLA počeli su i uspješno…

Školski portal: Djeci treba omogućiti slobodnu igru na otvorenom

Djeci treba omogućiti slobodnu igru na otvorenom

Trenutačno su u tijeku dva projekta, a jedan od njih…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…