OŠ BARTOLA KAŠIĆA, VINKOVCI

U Portugalu o vodi i životu

petak, 14. lipnja 2019.

Projekt Erasmus+ W.A.T.E.R – in other ways drugi je projekt EU-a koji provodi OŠ Bartola Kašića Iz Vinkovaca. Škole partneri u ovom su projektu iz Litve, Češke, Italije, Španjolske i Portugala.

Treći je transnacionalni sastanak održan u glavnom gradu Portugala, Lisabonu, škola domaćin bila je Escola Basica 2,3 Piscinas u Lisabonu. Školu Bartola Kašića na ovom su sastanku predstavljali:  Valentina PLAČKOVIĆ, Petra PEŠUT, Ivan BILUŠ i Bruno TOMIĆ  i tri učiteljice: Gordana MARŠIĆ - koordintorica projekta,Dunja BAKOŠ – učiteljica i Adrijana CVRKOVIĆ - LASIĆ - ravnateljica, a sve se održavalo posljednjeg tjedna u svibnju.

Tema Voda idealan je odabir za predstavljanje, ove prekrasne zemlje na Pirinejskom poluotoku iz koje su potekli najveći pomorci i istraživači iz vremena velikih otkrića ,Vasco da Gama, Bartolomeu Dias i Ferdinand Magellan. Sam naziv države svjedoči o značaju pomorstva za ovu zemlju, a u prijevodu s latinskoga jezika znači „Lijepa luka”, upravo zahvaljujući svom položaju.

Tema Voda idealan je odabir za predstavljanje, ove prekrasne zemlje na Pirinejskom poluotoku iz koje su potekli najveći pomorci i istraživači iz vremena velikih otkrića ,Vasco da Gama, Bartolomeu Dias i Ferdinand Magellan. Sam naziv države svjedoči o značaju pomorstva za ovu zemlju, a u prijevodu s latinskoga jezika znači „Lijepa luka”, upravo zahvaljujući svom položaju.

Na Atlantskom oceanu i ušću rijeke Tejo smjestio se portugalski glavni grad Lisabon. Iako ima oko 550 000 tisuća stanovnika, 2,4 milijuna sa širim područjem, grad je uspio sačuvati prekrasne povijesne građevine, tradicionalne kamene pločnike ukrašene ornamentima, uske i bučne strme ulice kojima još uvijek vozi stari tramvaj broj 28 i lako vas može odvesti u čaroban svijet prošlosti. Zaštitni su znak portugalske arhitekture fasade zgrada prekrivene ukrašenim pločicama koje nazivaju azulejos, a koje daju posebnu čar brojnim zgradama, kao i žive boje koje su svagdje prisutne. Najpoznatije su znamenitosti grada Lisabonska katedrala, gradski trg (Praca do Comercio), samostan svetog Jeronima, toranj Belem obrambena gotička građevina iz 16. stoljeća, Spomenik otkrićima, most preko rijeke Tejo, nazvan Vasco da Gama, najduži europski most, ali i brojne moderne građevine izvan staroga gradskoga središta. Portugalci su iznimno srdačni i vedri ljudi, iako poznati po melankoličnom glazbenom žanru fado.

Naš je boravak bio ispunjen projektnim aktivnostima od kojih su se neke odvijale u školi – predstavljanje učeničkih radova, radionice o biološkoj raznolikosti, nastava za učenike koju su vodili učitelji iz partnerskih zemalja, što je ujedno prigoda za razmjenu metodologija poučavanja i pedagoškog iskustva učitelja, a i pripremu budućih projektnih aktivnosti. U sklopu teme Voda posebno je zanimljiv bio posjet lisabonskom Oceanariju, koji je izgrađen povodom Svjetske izložbe 1998. godine i jedan je od najljepših svjetskih akvarija, osmišljen kao svijet oceana koji uz središnji prostor donosi i svijet sjevernog Atlantika, Antarktika, Pacifika i Indijskog oceana s brojnim pripadajućim životinjskim vrstama.

U kinu Cinemateca junior za sudionike projekta organizirana je projekcija dokumentarnog filma Neugodna istina (An inconvenient truth), koji se bavi problemom globalnog zatopljenja i klimatskim promjenama, a dio je nastavnog programa u brojnim europskim zemljama.

Posjet Muzeju vode bio je logičan odabir s obzirom na temu projekta, a znanstvena radionica Voda, fantastična tekućina zaokružila je našu temu. Naš je doprinos ekologiji bio zajedničko čišćenje jedne od plaža na Atlantskom oceanu koje smo proveli uz članove lokalne ekološke udruge, koji su upozorili na sve opasnosti zagađenja mora mikroplastikom. Bili smo i u poznatom turističkom odredištu Cascais. U gradiću Montijo vidjeli smo stari mlin koji je radio koristeći se snagom morske plime, a danas je pretvoren u zanimljiv muzej.

A da vode ima i na Marsu doznali smo iz predavanja poznatog stručnjaka iz Instituta za astronomiju.

Od impresivnih mjesta koje smo posjetili treba spomenuti i rt Cabo de Roca, najzapadniju europsku točku na kojoj se o strme stijene lome valovi Atlantskog oceana, opjevan u portugalskom nacionalnom spjevu Luzitanci. Gradić Sintra na popisu je UNESCO-ove kulturne baštine, a poseban je po planinskoj mikroklimi koja je privukla kraljevsku obitelj da upravo ondje izgradi brojne romantične i bajkovite dvorce okružene predivnim parkovima i starim zidinama.

Tjedan dana u ovoj predivnoj zemlji iznimno srdačnih i gostoljubivih domaćina proletio je ispunjen učenjem, druženjem i upoznavanjem novih ljudi i krajeva, a mi se već veselimo novom druženju, kod nas u Vinkovcima, gdje će se održati novi sastanak projektnih partnera.

………….

Adrijana CVRKOVIĆ LASIĆ, ravnateljica | OŠ Bartola Kašića, Vinkovci

Vezani članci
Školski portal: Eto, krenula je akcija „Roditelji čitaju/pričaju djeci”

Eto, krenula je akcija „Roditelji čitaju/pričaju djeci”

Već je neko vrijeme želja da jedna lijepa ideja zaživi…

Školski portal: Zajedno u zaštiti morskih kornjača

Zajedno u zaštiti morskih kornjača

… mediteranskih zemalja Europske unije – Hrvatske, Italije, Slovenije, Cipra,…

Školski portal: Christmas and New Year`s Cards Around The World

Christmas and New Year`s Cards Around The World

… pod nazivom Christmas and New Year`s Cards Around The…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…