PRAVILNO PISANJE

Kako naučiti ljevoruko dijete pravilno pisati

utorak, 3. rujna 2019.

Naučiti dijete pisati lijevom rukom ne znači primijeniti sve suprotno od poučavanja desnorukog djeteta pravilnom pisanju. Nije lako pisati lijevom rukom na jeziku koji se zapisuje slijeva nadesno.

Kako naučiti ljevoruko dijete pravilno pisati

Dešnjaci pišu udaljavajući ruku od svog tijela povlačeći olovku, dok ljevaci moraju pisati prema svom tijelu gurajući olovku.

Ako ne poučite ljevoruko dijete kako pravilno pisati, ono bi moglo razviti nepotrebno neudoban, neučinkovit, spor i neuredan način pisanja koji će im pričinjavati cjeloživotne poteškoće s pisanjem, stoga je važno da roditelji i učitelji znaju kako poučiti ljevoruko dijete ispravnom pisanju.

NAJVAŽNIJI ČIMBENICI JESU:

  • položaj papira,
  • položaj ruke i zapešća te
  • hvat olovke.

Ukorijenjena loša navika pisanja (vidi sliku niže) rezultat je nedostataka pravilne obuke i to nije način na koji bi ljevoruka osoba trebala pisati.

 Ljevaci odabiru ovaj položaj, jer pokušavaju vidjeti što pišu i pritom ne zamrljati napisano te pokušavajući održati desni nagib slova. Ovi se problemi mogu prevladati ispravnim položajem papira i hvata olovke.

POLOŽAJ PAPIRA

Za ljevoruko dijete papir bi trebao biti postavljen lijevo od djetetove središnje linije i nagnut na način da desni gornji kut papira bude bliže djetetu od lijevoga gornjega kuta. Papir mora biti postavljen tako da je djetetova ruka lijevo od tijela i udaljena od njega prilikom početne točke pisanja, a završava bliže tijelu i prema njegovoj sredini. Kut nagiba ovisit će o djetetu, važno je samo da zapamti da ruku treba držati okomito dnu stranice, a zapešće treba biti ravno, ne savijeno. Ruka kojom piše mora biti ispod linije pisanja.

Naučite ljevoruku djecu da zapamte tri stvari kad uče pisati:

  • držite olovku između 2,5 i 3,8 cm od njezina vrha
  • nagnite papir na način da ruka bude okomita u odnosu na donji rub papira, a gornji desni kut okrenut prema njima
  • pišite držeći ruku ispod linije za pisanje s ravnim zapešćem.

Pravilno držanje, položaj papira i hvat olovke prilikom pisanja lijevom rukom:

  Budući da čin pisanja uključuje cijelu ruku, nagib papira omogućava najučinkovitiji i najugodniji položaj za zapešće, lakat i rame. Neki su učitelji smatrali korisnim navesti dijete ljevaka da počne pisati ili vježbati na ploči (ili pomoću štapa u mekom, glatkom tlu). To omogućava djetetu da slobodno pomiče cijelu ruku držeći zapešće ravno bez brige o tome hoće li vidjeti ili razmazati napisano. Tako će se dijete lakše moći usredotočiti na učenje oblikovanja slova.

HVAT OLOVKE

Ako je dijete sklono držati olovku preblizu njezinu vrhu, učitelj može označiti točku na olovci kako bi podsjetio učenika gdje je treba držati. Zapešće mora biti gotovo potpuno ravno, ne oštro savijeno. Uobičajen je problem sve djece to što olovku drže prečvrsto, što pisanje čini napornim i zamornim. Obično se to s vremenom i vježbom ispravlja, ali učitelj može također podsjetiti učenika na to da olovku treba držati nježno. Uz to, pisanje velikih  slova pomaže djeci da opuste svoj hvat. Dijete će vježbom prirodno smanjiti veličinu slova kad postigne bolju kontrolu nad motoričkim pokretima.

ZRCALNO PISANJE

Zrcalno pisanje sklonost je pisanju „naopako” (zdesna nalijevo), pri čemu se slova obrću tako da napisano izgleda pravilno jedino u odrazu zrcala (Leonardo da Vinci svoje je poznate bilješke pisao na ovaj način). Ako je ljevoruko dijete sklono zrcalnom pisanju, učitelj se mora pobrinuti da ono uvijek počinje pisati s lijeve strane papira. To možete učiniti označavanjem lijeve strane papira kako biste podsjetili dijete gdje treba početi pisati. Ako to ne pomogne, potrebno je djetetu zadati prepisivanje pravilno napisanog teksta.

KAKO ISPRAVITI LOŠE NAVIKE PISANJA

Želite li ispraviti loše usvojenu naviku pisanja, morat ćete ispočetka poučiti dijete pravilnom pisanju. Cole (1955.) je izvijestio o uspješnoj promjeni kod male djece nakon šest tjedana. Kako bi polučili uspjeh, roditelji i učitelji moraju se usuglasiti o postupku ponovne obuke.

Za vrijeme ponovne obuke dijete može biti izuzeto iz svih redovitih aktivnosti koje uključuju pisanje, jer bi se u tom slučaju vratilo na stare navike s obzirom na to da će na taj način biti brži.

Objasnite djetetu da ćete mu pokazati kako pisati na lakši način i da će biti potrebno nekoliko tjedana da ovlada tom vještinom. Pokažite djetetu ispravan položaj papira, ruke, zapešće itd. Radite s djetetom intenzivno (to može biti i 10 minuta u početku), ali redovito (najmanje jednom dnevno).

Zapamtite da je teško ukloniti stare navike i na njihovo mjesto postaviti novo i da će za djecu to u početku biti napor. Iz tog razloga prva dva-tri tjedna dijete ne smije pisati osim za vrijeme intenzivnih vježbi pravilnog pisanja.

  • Ne zaboravite djetetu pružiti mnogo podrške te ga stalno ohrabrivati.

..................

NAPOMENA

  • SAD: The Handness Reesearch Institute – institut osnovan 2001. godine za znanstveno istraživanje o specifičnosti dominantne ruke i sprječavanje diskriminacije ljevorukih osoba u obrazovanju.
  • Izvor: handness.org
Vezani članci
Školski portal: Istraživanja pokazuju iznimnu dobrobit poučavanja pisanih slova

Istraživanja pokazuju iznimnu dobrobit poučavanja pisanih slova

Uz pozitivni učinak koji poučavanje pisanih slova ima na razvoj…

Školski portal: Pisanje rukom – i zašto je to važno

Pisanje rukom – i zašto je to važno

… štetne posljedice za učenikovo stjecanje pismenosti. Zašto su pisanje…

Školski portal: Kako napisati sastav o temi „Kako sam proveo ljetne praznike”

Kako napisati sastav o temi „Kako sam proveo ljetne praznike”

… kako bi se djeca zagrijala i prisjetila vještina pisanja…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…