RUKOPIS IMA PSIHOLOŠKU ODNOSNO FIZIOLOŠKU VEZU U MOZGU

Istraživanja pokazuju iznimnu dobrobit poučavanja pisanih slova

petak, 20. rujna 2019.

U današnje su doba u fokusu vještine koje podržavaju tehnologiju, poput korištenja tipkovnicom. Međutim, dobrobiti rukopisa, a pogotovo pisanih slova, dobro su znane.

Istraživanja pokazuju iznimnu dobrobit poučavanja pisanih slova

Uz pozitivni učinak koji poučavanje pisanih slova ima na razvoj mozga, to također pomaže učenicima izgraditi fine motoričke vještine i spretnost te vodi do većeg angažmana i boljeg zadržavanja informacija. Uz to, istraživanja pokazuju da je pisanje rukom korisno za učenike koji imaju poteškoće pri učenju.

Evo nekoliko načina na koje poučavanje pisanih slova učenicima donosi dobrobit.

RAZVOJ MOZGA

Prema studiji koju je provelo Sveučilište u Washingtonu, učenje pisanja tiskanih i pisanih slova te tipkanja na tipkovnici pridonosi razvoju mozga kod učenika. Međutim, učenje pisanih slova ima najveći neurološki učinak.

Ključna je razlika u tome što pisanje pisanih slova stimulira moždane sinapse i sinkroniju između obiju strana mozga, za razliku od pisanja tiskanih slova ili tipkanja. William KLEMM, profesor neuroznanosti pri Sveučilištu A&M, kaže da „pisanje pisanih slova iznimno uključuje rasprostranjena područja obje cerebralne polutke”. Klemm kao primjer navodi skenove mozga koji su napravljeni tijekom pisanja rukom, a koji pokazuju aktivaciju rasprostranjenih moždanih regija koje su uključene u razmišljanje, jezik i radno pamćenje.

Stručnjakinja za rukopis Jeanette FARMER daje snažan argument za poučavanje pisanih slova u školama. „Rukopis ima psihološku odnosno fiziološku vezu u mozgu. Ta je veza toliko jaka da se ništa drugo što radite u učionici ne može usporediti sa snažnim utjecajem koji repetitivno manipuliranje palca i ostalih prstiju tijekom vremena ima na mladi mozak.”

MENTALNI ANGAŽMAN

Pisanje rukom pridonosi većem zadržavanju informacija i dubljem učenju. Čini se smislenim da učenici kod pisanja rukom provode više vremena procesuirajući informacije te da imaju veću sposobnost pamćenja.

Naučiti pisati pisana slova važno je zbog toga što zahtijeva pažnju. Dijete prvo mora razmisliti o strukturi svakog slova, zatim otkriti kako mehanički reproducirati slova. Ponavljanje ovog aktivnog procesa pomaže postaviti temelje buduće pismenosti.

To vrijedi i za starije učenike. Prema istraživačima Pam MUELLER i Danielu OPPENHEIMERU, „učenici koji bilješke rade na laptopu obično informacije prepisuju od riječi do riječi, dok učenici koji bilješke zapisuju rukom procesuiraju informacije i sami slažu svoje rečenične konstrukcije, što produbljuje učenje”.

Kad učenici uče pisati pisana slova, moraju koordinirati svoje fine motoričke vještine s vizualnim i taktilnim sposobnostima procesuiranja. Fizički čin dodirivanja papira olovkom izgrađuje mišićnu memoriju koja je temeljna za učenje. Rukopis zahtijeva znanje ne samo oblikovanja slova, već i krivulja i spojeva. To zahtijeva koordinaciju ruke i oka – vještina koja je ključna za učenje sviranja glazbenog instrumenta, sudjelovanja u sportu, korištenje alatom te čak za svladavanje rada na tipkovnici.

DOBROBITI ZA UČENIKE S TEŠKOĆAMA U UČENJU

Izvještaj iz 2012kaže da pisanje pisanih slova može biti posebno učinkovito za pojedince s neurološkim poremećajima poput disleksije i disgrafije.

Disleksiju uzrokuje prekid veze između slušnih i jezičnih centara u mozgu. Pisanje pisanih slova ima učinak povezivanja ovih dvaju centara u mozgu. Uz to, pokazalo se da pisanje pisanih slova, radi tečnih kretnji, pomaže učenicima s disgrafijom, koju obilježavaju motoričke poteškoće pri pisanju. 

Svi znamo da učitelji imaju ograničen broj sati u danu i da standardi diktiraju druge prioritete, ali golema količina dokaza pokazuje da poučavanje pisanih slova ima iznimnu dobrobit za naše učenike. Stoga svakog tjedna moramo rezervirati nekoliko minuta za poučavanje pisanih slova. To je nešto u što moramo uložiti pod svaku cijenu.

…………………

NAPOMENA

  • SAD: We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com
Vezani članci
Školski portal: Rukopis više od pukog oblikovanja slova na papiru

Rukopis više od pukog oblikovanja slova na papiru

Evo nekoliko višeosjetilnih tehnika koje vrijedi isprobati. UPOTREBLJAVAJTE PAPIR S…

Školski portal: Je li pravedno sniziti ocjenu zbog nečitkog rukopisa?

Je li pravedno sniziti ocjenu zbog nečitkog rukopisa?

Stoga se žale kad učitelj snizi ocjenu zbog lošeg rukopisa…

Školski portal: Kako naučiti ljevoruko dijete pravilno pisati

Kako naučiti ljevoruko dijete pravilno pisati

Dešnjaci pišu udaljavajući ruku od svog tijela povlačeći olovku, dok…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…