SUPERJUNAČKA BORBA ZA SRETNIJI PLANET!

Naučite djecu kako mogu poput Ozonka i Ozončice spasiti Zemlju

srijeda, 18. rujna 2019.

O prirodi trebamo brinuti, čuvati ju i ne zagađivati jer ćemo tako ljepše i zdravije živjeti – rečenica je koju smo sigurno stotinu puta ponovili. No čuvanje prirode i recikliranje više nije samo floskula, već prijeka potreba.

Naučite djecu kako mogu poput Ozonka i Ozončice spasiti Zemlju

Upravo je zato izuzetno važno teme iz područja zaštite okoliša i prirode što jednostavnije objasniti najmlađima kako bi ih lako usvojili i kako bi po načelima održivosti živjeli od najranijih dana. No, nameće se pitanje kako to napraviti?

✿ UZ SUPERJUNAKE OZONKA I OZONČICU!

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo je kampanju s Rakuten Viberom, jednom od vodećih svjetskih platformi za razmjenu poruka, te je kreiralo 18 besplatnih ekskluzivnih stickera koji prikazuju simpatične superjunake Ozonka i Ozončicu.

Cilj kampanje je djeci i mladima na zabavan način približiti izuzetno važnu temu zaštite ozonskog sloja. Upravo on smanjuje količinu štetnog ultraljubičastog zračenja koja prodire do površine Zemlje i na taj način štiti živa bića na Zemlji.

Ovogodišnji Međunarodni dan zaštite ozonskoga sloja obilježen je 16. rujna pod sloganom ''32 godine obnove“čime je istaknut veliki uspjeh koji je postignut u zaštiti ozonskog sloja. Prema procjenama UN-a, protokol iz Montreala doveo je do ukidanja 99 posto kemikalija koje oštećuju ozonski omotač, u hladnjacima, klima uređajima i mnogim drugim proizvodima. Stručnjaci predviđaju da će do potpune uspostave prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja doći oko 2050. godine što znači da imamo još dosta posla kako bismo u tome i uspjeli.

Svi koji preuzmu stickere sa simpatičnim superjunacima postat će i članovi Communityja „Ozonko i Ozončica“ gdje će moći sudjelovati u zabavnim i edukativnim interaktivnim aktivnostima poput likovnog natječaja u kojem će najbolji razredi (osnovnih škola) biti nagrađeni.

✿ Kako briljirati u natječaju?

Kroz zanimljive pitalice i inspirativne ideje kako ponovno upotrijebiti materijale koji bi inače završili u smeću, pomozite učenicima da i oni postanu superjunaci koji će s Ozonkom i Ozončicom spasiti Zemljin ozonski sloj.

Pretvorite recikliranje u učionici u svakodnevnu aktivnost te im pokažite da su i najmanji koraci važni.

Stari i osušeni markeri mogu se pretvorite u vodene boje, čašice od jogurta u lijepe posude za cvijeće, a plastične boce mogu se iskoristiti kako bi se učenike naučilo raditi kompost. Ovo su samo neke od ideja koje možete uvrstiti u nastavu i pokazati da svi možemo biti superjunaci koji čuvaju Zemlju od zagađenja.

U sljedeća tri mjeseca možete besplatno preuzeti „zeleni“ sticker paket na iOS i Android uređaje ili na računalo. Kako biste preuzeli stickere, unutar Viber aplikacije potrebno je odabrati opciju ''Više'', nakon toga kliknuti na "Trgovina naljepnicama" i unutra potražiti stickere ''Ozonko i Ozončica''. A može ih se preuzeti i OVDJE. 

Povodom Međunarodnog dana zaštite ozonskog sloja Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u partnerstvu s Rakuten Viberom, jednom od vodećih svjetskih platformi za razmjenu poruka, kreiralo je osamnaest besplatnih ekskluzivnih stickera koji prikazuju superjunake Ozonka i Ozončicu.

✿  Cilj ove kampanje je djeci i mladima na zabavan način približiti izuzetno važnu temu zaštite ozonskog sloja. Ozonski sloj je zbog fizikalno-kemijskih procesa izuzetno važan jer znatno smanjuje količinu štetnog ultraljubičastog zračenja koja prodire do površine Zemlje i na taj način štiti živa bića na Zemlji.

Ovogodišnji Međunarodni dan zaštite ozonskoga sloja obilježava se pod sloganom ''32 godine obnove'' čime se želi istaknuti veliki uspjeh koji je postignut u zaštiti ozonskog sloja.

Republika Hrvatska zajedno s ostalim potpisnicama Montrealskog protokola aktivno sudjeluje u podizanju svijesti javnosti o značaju ozonskog sloja za život na zemlji i važnosti ukidanja potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj. Stručnjaci predviđaju da će do potpune uspostave prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja doći oko 2050. godine.

“Veseli me što smo kreirali stickere posvećene zaštiti prirode i okoliša te što smo prva državna  institucija u Hrvatskoj koja je uspostavila suradnju s Viberom. Ova je kampanja jedna u nizu aktivnosti po pitanju prilagodbe klimatskim promjenama, a što je top tema ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu” rekao je ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav ĆORIĆ te pozvao građane da preuzimanjem stickera podrže ovu kampanju.

U tom smislu, sljedeća tri mjeseca korisnici mogu besplatno preuzeti „zeleni“ sticker paket na iOS i Android uređaje ili na računalo.

Za preuzimanje stickera, unutar Viber aplikacije potrebno je odabrati opciju ''Više'', nakon toga kliknuti na "Trgovina naljepnicama" i unutra potražiti stickere ''Ozonko i Ozončica''. A može ih se preuzeti i OVDJE.

Svi koji preuzmu stickere automatski će postati i članovi/ice Communityja gdje će moći sudjelovati u zabavnim i edukativnim interaktivnim aktivnostima, a pristupiti mu mogu OVDJE. Uz to na communityju će pratitelji moći razgovarati s Ozonkom i Ozončicom, ali i s njihovim gostima.

Kliknite OVDJE i preuzmite nove naljepnice Ozonka i Ozončice, podijelite ih s prijateljima i obitelji i PRIDRUŽITE SE najzelenijoj ekipi u Hrvatskoj! 

Vezani članci
Školski portal: Život bez adrenalina

Život bez adrenalina

Tako mora biti. No kad negdje naiđemo jedni na druge,…

Školski portal: Za Dan žena izložba portreta

Za Dan žena izložba portreta

Od 2015. godine u ovoj su školi realizirane brojne izložbe…

Školski portal: Kako obrazovati dječake da ne postanu nasilnici

Kako obrazovati dječake da ne postanu nasilnici

… na društvenim mrežama, otkrio je kako je rodno nasilje…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…