SAD: POKRET ME TOO

Kako obrazovati dječake da ne postanu nasilnici

petak, 6. ožujka 2020.

Pokret Me Too, koji je nastao u SAD-u prije dvije godine, nakon optužbi protiv holivudskog producenta Harveyja Weinsteina te otad ljudi dijele svoja iskustva o seksualnim napadima i uznemiravanju…

Kako obrazovati dječake da ne postanu nasilnici

… na društvenim mrežama, otkrio je kako je rodno nasilje prisutno u svakom segmentu društva – od učionica, preko radnih mjesta, do televizijskih programa. U namjeri da se uhvati u koštac s ovim problemom, u nekim se dijelovima američkog društva provode programi za dječake u osnovnim i srednjim školama koji ih pokušavaju spriječiti da razviju navike nasilnog ponašanja.

– Odabrali smo otvoreni razgovor s dječacima, na izravan, pažljivo planiran i iskren način, u kojem govorimo o rodnom nasilju od rane dobi – navodi Elizabeth MILLER, voditeljica Odsjeka medicine adolescenata i mladih na Sveučilištu Pittsburgh.

Njezin dvadesetogodišnji rad na istraživanju promjena ponašanja koje vode prema seksualnom nasilju okrunjen je rezultatima posljednje studije. Analizirala je rezultate programa Coaching Boys into Men, u kojem je sudjelovalo više od tisuću dječaka sportaša, u dobi između 10 i 14 godina, koji su pohađali srednju školu 41 Pennsylvania.

Program se odvijao u obliku 15-minutnih tjednih razgovora o poštivanju djevojčica koje su s tim đacima obavljali njihovi treneri. Razgovaralo se o jeziku ponižavanja, dobacivanju, fizičkom i digitalnom nasilju, kao i o konceptu pristanka.

Posebna je pažnja posvećena razbijanju predrasuda o tome što znači biti muškarac, kao što je, recimo, vjerovanje da oni trebaju imati glavnu riječ u vezi odnosno da ne trebaju raditi kućne poslove.

Promicani su stavovi zasnovani na rodnoj jednakosti, kao i odgovornost dječaka da reagiraju ako primijete da se netko od njihovih vršnjaka prema djevojčicama ne odnosi s poštovanjem.

Dječaci koji su prošli ovaj program navode da bi danas reagirali kad bi vidjeli neprimjereno ponašanje među vršnjacima. Također, imaju 76 posto manje izgleda razviti nasilno ponašanje u usporedbi s onima koji nisu prošli program, a poboljšala se i njihova sposobnost prepoznavanja nasilnog ponašanja i stavovi o rodnoj jednakosti.

Peggy ORENSTEIN autorica je knjige Dječaci i seks, u kojoj se bavi istom tematikom i gdje nastoji promicati otvoren razgovor s dječacima o seksu. Prema jednom istraživanju, većina srednjoškolaca priznaje da s roditeljima nikad nije razgovarala o pogrdnim nazivima za žene ili o poštovanju i brižnosti prema seksualnim partnericama. U studiji je sudjelovalo oko 3000 osoba, a čak 90 posto žena i djevojčica navelo je kako su bile žrtve seksualnog nasilja.

– Možda se odraslima čini da su ove ideje svima bliske i da o njima ne treba razgovarati u obiteljskome krugu, ali ako pogledamo kakvo je stanje danas jasno nam je da dječaci ne razumiju što se događa – poručuje Peggy Orenstein.  [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Prema Huffington Post ]

Vezani članci
Školski portal: Zašto je u Finskoj obrazovanje učitelja izvrsno

Zašto je u Finskoj obrazovanje učitelja izvrsno

Kad je Sirkku MYLLYNTAUSTA počela svoju karijeru prije 41 godinu, ona…

Školski portal: Trendovi koji će utjecati na škole u 2020. godini

Trendovi koji će utjecati na škole u 2020. godini

S brzim rastom obrazovno-tehnološke industrije, metode poučavanja danas se sve…

Školski portal: 20. Međunarodni tjedan odgoja i obrazovanja

20. Međunarodni tjedan odgoja i obrazovanja

… pod stalnim pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…