DRUŠTVENE MREŽE, UČITELJI I RODITELJI

Nemojte prihvaćati zahtjeve roditelja za prijateljstvo na Facebooku

utorak, 29. listopada 2019.

Facebook povezuje ljude i generacije diljem svijeta te iako sam njegova velika obožavateljica snažno vjerujem da učitelji ne bi trebali prihvaćati zahtjeve za prijateljstvo roditelja svojih učenika.

Nemojte prihvaćati zahtjeve roditelja za prijateljstvo na Facebooku

Napravila sam ovu pogrešku prije mnogo godina. Majka mog učenika poslala mi je zahtjev za prijateljstvo i ja sam ga prihvatila bez puno razmišljanja.

Sljedećeg je dana dovela svoju kćer u školu i pitala me o mom bivšem partneru kojeg nisam vidjela godinama. Već me idućeg dana ispitivala gdje sam kupila zavjese za svoju dnevnu sobu. Tjedan nakon toga počela me osuđivati na temelju mojih društvenih aktivnosti.

Možda je ova žena samo bila malo previše radoznala, ali ta mi je situacija osvijestila neke glavne probleme koji se mogu dogoditi kad učitelji ne postave jasne granice između privatnog života i posla. 

Često nas administratori, sindikati i opća javnost podsjećaju na to da učitelji ne bi trebali raditi u javnosti ništa što ne žele da njihovi učenici vide. Mi smo pod povećalom javnosti kao stupovi društva i od nas se očekuje da održavamo standarde svog zanimanja, čak i izvan školskih premisa. Međutim, kad se s roditeljima spojimo online zapravo ih pozivamo u svoj dom, što je naše jedino utočište, gdje se možemo opustiti i biti ono što jesmo.

 S time na umu, ovo su opasnosti od prihvaćanja roditeljskih zahtjeva za prijateljstvo na Facebooku:

RODITELJI ĆE MISLITI DA STE ZAISTA PRIJATELJI. Prihvaćanje prijateljstva može promijeniti odnos između vas i roditelja. Neki ljudi mogu misliti da ste sad prijatelji i u stvarnom životu i to može uzrokovati razne probleme.

POSTOJI NEJEDNAKA RAVNOTEŽA MOĆI. Zbog toga što ste u položaju moći i autoriteta, bilo kakvo prijateljstvo može imati svojstvene probleme. Roditelj može očekivati od vas da radite usluge njegovu djetetu, da budete popustljiviji ili činite iznimke zato što ste „prijatelji”.

NEĆETE IMATI PRIVATNI ŽIVOT. Budite spremni svoj osobni učiniti javnim nakon što se virtualno povežete s roditeljima. Mene su ispitivali o mojim partnerima, o tome što radim u slobodno vrijeme i o uređenju kuće. Pregledajte svoje fotografije i ranije objave. Iako možda nećete pronaći ništa neprikladno, želite li zaista da roditelji vaših učenika sve to vide? Vaše interne šale s prijateljima, vaše političke stavove, detalje vašega društvenog života? Vaše planove za ljetovanje ili status o svom ljubavnom životu?

RODITELJI BI MOGLI SECIRATI VAŠ ŽIVOT. Jedna učiteljica koju sam poznavala imala je na Facebooku status veze označen kao „nije u vezi”. Nakon što je prihvatila zahtjeve za prijateljstvo roditelja svojih učenika, morala je stalno izbjegavati prijedloge za spojeve na slijepo, jer su majke njezinih učenika smatrale da je to problem koje one moraju riješiti.

RODITELJI ĆE VJEROJATNO POKAZATI VAŠ PROFIL SVOJOJ DJECI. Sve na vašem profilu otvoreno je ne samo roditeljima čiji zahtjev za prijateljstvo prihvatite već i njihovoj djeci i njihovim prijateljima. Razmislite o tome biste li pokazali svoj profil svom razredu. Ako ne, nemojte prihvaćate zahtjeve roditelja.

VAŠA STRANICA NA FACEBOOKU MOŽE SE UPOTRIJEBITI KAO ORUŽJE. Možda mislite da trenutačno imate odličan odnos s roditeljima, ali budite spremni na to da bi roditelj mogao iskoristiti vaš privatni život protiv vas ako se stvari ikad promijene.

Roditelji koje dodajete kao prijatelje na Facebooku mogu stvoriti lažan osjećaj intimnosti među vama, što potpuno briše svaku granicu profesionalnosti, a to vas također može učiniti žrtvom nametljivih pitanja o fotografijama na vašem profilu odnosno aktivnostima ili događajima kojima ste prisustvovali.

Moj je prijedlog da se pobrinete da postavkama na Facebooku zaštitite svoj privatni život, koji bi takav trebao i ostati. Uputite roditelje da vas prate na mreži Linkedln umjesto na Facebooku, ako žele. U suprotnome, napravite stranicu na Facebooku za svoj razred gdje možete podijeliti domaću zadaću, događaje i obrazovne vijesti.

Učitelji daju veliki dio sebe u ovaj posao, stoga definitivno zaslužuju imati privatni život. Kliknite na „Obriši zahtjev” i održite zdrav profesionalni odmak.

  • Prihvaćate li vi zahtjeve za prijateljstvo roditelja svojih učenika?

…………………

NAPOMENA 

  • SAD: We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com
Vezani članci
Školski portal: Mogu li učitelji objavljivati fotografije u kupaćem kostimu?

Mogu li učitelji objavljivati fotografije u kupaćem kostimu?

Nedavno se na internetu pojavio videozapis u kojem seoska učiteljica…

Školski portal: Pomoć za poremećaje uzrokovane društvenim mrežama

Pomoć za poremećaje uzrokovane društvenim mrežama

… 90 tisuća funti uložiti u savjetovanje mladih o zdravoj…

Školski portal: Detoksikacija od društvenih mreža

Detoksikacija od društvenih mreža

… uključujući one na Facebooku, Snapchatu i Instagramu. To je…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…