ZANIMA NAS VAŠE MIŠLJENJE

Mogu li učitelji objavljivati fotografije u kupaćem kostimu?

utorak, 25. veljače 2020.

U Rusiji se u posljednje vrijeme često pojavljuju vijesti da je učitelj dobio otkaz zbog neprimjerenog ponašanja. Stručnjaci smatraju da pritužbe radi učiteljskoga morala poprimaju radikalni oblik.

Mogu li učitelji objavljivati fotografije u kupaćem kostimu?

Nedavno se na internetu pojavio videozapis u kojem seoska učiteljica iz Samarske oblasti pleše u noćnom klubu. U kadrovima objavljenima u medijima i na društvenim mrežama djevojka je izvela orijentalni ples u oskudnoj haljini.

Na zahtjev školske uprave, videozapis je brzo uklonjen. S učiteljicom su obavili „informativni razgovor”, a nakon toga joj je ugovor o radu raskinut. Učiteljca je potvrdila da je radila u školi te je kazala kako je, čim se u medijima pojavio video, napisala otkazno pismo. Odlučila je da u takvoj situaciji „ne želi trošiti živce nastavivši raditi kao učiteljica”. Djevojka se orijentalnim plesom bavi već 13 godina, a u školi radi tek pola godine.

Zanimljivo je da se ovakvi slučajevi redovito pojavljuju u medijima. Iz moralnih razloga nedavno je raskinut ugovor i s jednom učiteljicom u školi u Sankt-Peterburgu. Na 25-godišnju djevojku žalili su se roditelji učenika. Imala je prilično iskren profil na Twitteru na kojem se nije libila koristiti psovkama, a govorila je o svojim alkoholnim i seksualnim preferencijama. „Raspoložena za pivo i **** uz novi album Rammsteina”. O otkazu ovoj učiteljici naširoko se izvještavalo. U osnovi, stručnjaci su podržavali školsku upravu, naglašavajući da je neprihvatljivo da učitelj vodi blog takvog sadržaja.

Neki su blogeri štitili učiteljicu, a među njima su bili i njezini učenici. Prema njihovim riječima, nisu imali pojma da učiteljica ima profil na Twitteru, ali su na njezin sat dolazili s velikim zadovoljstvom.

A u Barnaulu je učiteljica ruskog jezika i književnosti bila prisiljena napustiti školu nakon što je na društvenoj mreži objavila fotografiju u kupaćem kostimu.

Jedan se roditelj žalio na fotografiju. Učiteljica se bavila zimskim plivanjem te se fotografirala nakon jedne utrke. Na slici je bila u jednodijelnom sportskom kupaćem kostimu. Unatoč tome, roditelji su postavili pitanje njezine profesionalne odgovornosti. Priča se brzo proširila internetom.

Kao znak podrške učitelji su počeli objavljivati svoje fotografije u kupaćim kostimima i trenirkama s oznakom #iučiteljisuljudi. Otpuštena učiteljica nakon toga je vraćena u školu, ali ja na kraju ipak morala otići. Nije mogla izdržati pritisak, prečesto joj je dolazila inspekcija na nastavu.

Zbog fotografije u kupaćem kostimu otpuštena je još jedna učiteljica iz Omska. Djevojka je u slobodno vrijeme radila kao model za jednu modnu agenciju. U sklopu posla fotografirala se u kupaćem kostimu kako bi reklamirala jednu trgovinu odjećom. Učiteljica nije sama objavila fotografiju na društvenoj mreži, učinila je to agencija za koju je radila. Školska je uprava, vidjevši fotografiju, ponudila učiteljici da sama podnese ostavku.

„Dijeljenjem fotografija neozbiljnih sadržaja na internetu radi promidžbe komercijalnog projekta učiteljica je naštetila ugledu škole i, što je najvažnije, visokom ugledu zvanja pedagoškog radnika”, stoji u gradonačelnikovu priopćenju. Nakon što je priča dobila veliki publicitet, škola je pristala vratiti otpuštenu učiteljicu na posao.

  • A što vi mislite, ima li učitelj pravo na slobodan život izvan radnog vremena?

..................

NAPOMENA 

  • RUSIJA: Rebenok – portal sa savjetima za roditelje djece svih dobi.
  • Izvor: rebenok.by
  • Photo by Artem Beliaikin on Unsplash
Vezani članci
Školski portal: Nemojte prihvaćati zahtjeve roditelja za prijateljstvo na Facebooku

Nemojte prihvaćati zahtjeve roditelja za prijateljstvo na Facebooku

Napravila sam ovu pogrešku prije mnogo godina. Majka mog učenika…

Školski portal: Pomoć za poremećaje uzrokovane društvenim mrežama

Pomoć za poremećaje uzrokovane društvenim mrežama

… 90 tisuća funti uložiti u savjetovanje mladih o zdravoj…

Školski portal: Detoksikacija od društvenih mreža

Detoksikacija od društvenih mreža

… uključujući one na Facebooku, Snapchatu i Instagramu. To je…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…