KOLUMNA ■ INKLUZIVNA UČIONICA [05]

Hoki poki

petak, 8. studenoga 2019.

Početak prvog razreda najosjetljivije je razdoblje prilagodbe učenika na školu osobito ako je u razredu i dijete s teškoćama. Taj je period zahtjevan kako za takvog učenika i njegove roditelje, tako i za pomoćnika u nastavi i učitelja.

Dva mjeseca nastave su iza nas. Započeli smo s učenjem velikih i malih tiskanih slova. Neki učenici se tome jako vesele, nekima je to poznato i surađuju, a nekima je to dosadno i glupo.

Učitelj osmišljava načine i zadatke da na što zanimljiviji način prikaže glas, nauči učenike pisati slovo, pri čemu sve treba biti dinamično, razigrano ali i zahtjevno. Uvijek je pred učiteljem isti izazov: zadatak treba biti poticajan i privlačan, ali ne pretežak poglavito ako je u razredu i dijete s posebnim potrebama.

Učili smo slovo I, slovo A, slovo E i slovo O. Čitali smo priče o slovima te onda gradili i pokretima ruku ili tijela pokazivali velika slova od stropa do poda. Neki su se učenici popeli na stolicu kako bi njihovo slovo bilo najveće. Mara se stisnula uz pomoćnicu i iza njenih leđa gledala što razred radi.

Učili smo veliko i malo tiskano slovo I. Dok sam smišljala kako ću Maru uključiti, moji su učenici našli rješenje. Prišli su joj i zajedno s njom započeli pisati veliko slovo I u zraku. Nakon toga uključili su se u novu aktivnost - svojim su tijelima trebali složiti slovo. Svi dječaci su složili veliko slovo I. Sve djevojčice su složile veliko slovo I. I Mara zajedno s njima. Drugi dan učili smo veliko i malo slovo A. Mara i Judita napravile su najljepše veliko slovo A.

Već taj drugi dan kod slaganja novog slova Mara nije imala straha. Odabrala je Korinu s kojom je bila u paru. Od toga dana na svakom je sljedećem satu Mara u paru s drugom prijateljicom ili drugim prijateljem iz razreda.

Mara jako voli likovnu kulturu. No, više voli crtati po svojim željama nego na zadanu temu. Tada zadatak zadam Mari i njenoj pomoćnici. Na početku je malo ukočena i neraspoložena za rad, no kad vidi Tinu, svoju pomoćnicu da ispunjava zadatak, napravi ga i ona. Šarena kiša bio je naš ovotjedni zadatak kojeg su uspješno napravile.  

Ponekad Mara najprije promatra što se događa u razredu, a nakon što stekne sigurnost započne izvršavati određeni zadatak. Nasreću, takvih je bojažljivih dana sve manje.

No kad je Mara imala virozu i nije bila na nastavi dva dana, morali smo se s prilagodbom vratiti na početak. Sve joj je opet bilo novo. Bila je zgrčena i nesigurna. Tada smo iz Prirode i društva obrađivali orijentaciju u prostoru: gore, dolje, naprijed, nazad, lijevo, desno… Motivacija je bila pjesma Hoki poki. Prvaši su pjesmu pjevušili na svom mjestu, izvodili su pokrete, prvo malo sramežljivo, a nakon što sam ih pozvala pred ploču hrabro smo se svi zajedno posvetili tjeloglazbi. Bili su iznimno radosni i sretni pjevajući i plešući uz zvuke pjesme Hoki poki. Što je najvažnije i Mara! Ona jako voli pjevanje i plesanje, a ova je pjesma ključ koji otvara sva vrata osobito kada je neraspoložena i nesigurna u sebe.

Jučer je Mara došla u školu neraspoložena. Skrila se iza pomoćnice i prošaptala kako je malo pospana.

Umjesto jutarnje tjelovježbe dan smo započeli Marinom najdražom pjesmom Hoki poki. Ubrzo se Mara razbudila i krenuli smo u nove pobjede.

Kad se Mara zasiti te pjesme, tražit ću neko novo rješenje, neku drugu motivaciju.

……………….

Ivančica TAJSL DRAGIČEVIĆ, magistra primarnog obrazovanja, učiteljica, savjetnica | OŠ Trnjanska, Zagreb

Vezani članci
Školski portal: Nova učenica u razredu

Nova učenica u razredu

Ne zaostaje za drugom djecom, jer gradivo lovi svojim ritmom,…

Školski portal: Likovna kultura i sve radosti

Likovna kultura i sve radosti

Mara fali svima nama i čekamo s nestrpljenjem da nam…

Školski portal: Satove će voditi naši vrhunski sportaši

Satove će voditi naši vrhunski sportaši

… za svaki razred od dva do tri sata emitirat…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…