KOLUMNA ■ INKLUZIVNA UČIONICA [14]

Nova učenica u razredu

petak, 13. ožujka 2020.

Naučili smo sva slova. Naučili smo brojeve do deset. Zbrajamo i oduzimamo. Sve je uhodano. Mara nije na nastavi. Često je na nekim pretragama. Pošaljem njenoj mami tjedni plan. Mara sve odradi kod kuće.

Ne zaostaje za drugom djecom, jer gradivo lovi svojim ritmom, prema svojim sposobnostima, ali stvarno napreduje. Voli školu, veseli se svakom danu provedenom u razredu. Kada Mara nije na nastavi, nedostaje učenicima i meni.

Prošli smo tjedan dobili novu učenicu u razred, Samah. Djevojčica je stigla iz Jordana. Ne govori hrvatski, ne govori engleski.

Nova situacija. Novi početak.

Prvi naš zajednički sat imali smo glazbenu kulturu.

Ponavljali smo dosad naučene pjesme. Vidjela sam u njezinim očima istodobno i strah i znatiželju i nelagodu i olakšanje i bezbroj emocija. Iste emocije osjećala sam i ja. Moji učenici su bili uz nju, uz mene… Bili su znatiželjni i zbunjeni.

Uz pjesmu smo se nekako opustili, pokretima tijela u ritmu otpjevali Hoki poki, pa Kad si sretan, a na kraju počeli učiti pjesmu Tika taka. U refrenu nove pjesme čula sam Samah kako tiho izgovara Tika Taka… Koja neopisiva sreća i koji osjećaj… Suze su mi zasvjetlucale u očima. Suze radosnice. Dijete koje niti ne razumije što to znači ali pokušava se uklopiti u jednu cjelinu, u jedan razred.

Sljedeći sat bio je engleski.

Zamolila sam profesoricu da budem uz nju jer prvi joj je dan, ne poznaje razred, ne poznaje školu, ne poznaje učenike… Možda će joj biti lakše, jednostavnije… Profesorica Iva se složila i sjedila sam uz Samah kao asistentica. Nova situacija, novo veselje, nova pobjeda. Profesorica radi nove riječi na engleskom i vidim kako je Samah aktivna na satu, prepoznaje neke riječi i reagira na engleske riječi windows i clock. Predobro! Velika je to stvar. Ne zna jezik, uči ga, ali u tom je predmetu ravnopravna s ostalim učenicima u razredu.

Na satu tjelesne i zdravstvene kulture, u glavi mi se sve okrenulo - ne mogu sat započeti s igrom jer Samah ne zna još naše igre.

Mora biti nešto jednostavno, nešto što će moći uloviti, nešto u što će se moći uključiti. Promijenila sam plan sata i vježbali smo jednostavno, Samah se uklopila, promatrala je ostalu djecu u razredu i kopirala njihove vježbe i pokrete.

A onda matematika: zbrajanje i oduzimanje do deset.

Zadaci riječima - vježbanje i ponavljanje. Samah je sama napisala numeričke zadatke. Ne zna hrvatski jezik, ne zna čitati, ali računati može. Eto to je inkluzija i integracija. Idemo dan po dan.

Mislila sam da će biti lakše drugi dan. No nije bilo. Teško je jer djevojčica ne govori hrvatski jezik, ne govori engleski jezik. Snalazimo se rukama, nogama.

Samah se trudi, veseli se svakoj novoj riječi koju razumije. Veseli se svakom osmijehu, pruženoj ruci… svakom napisanom slovu, svakom riješenom matematičkom zadatku.

Meni je to novi izazov. Uz djevojčicu s Down sindromom, uz dvoje potencijalno darovite djece, sada imam i novu djevojčicu, djevojčicu iz Jordana. Učimo zajedno i idemo u neke nove pobjede.

……….

Ivančica TAJSL DRAGIČEVIĆ, magistra primarnog obrazovanja, učiteljica, savjetnica | OŠ Trnjanska, Zagreb

Vezani članci
Školski portal: Prodajem Pinokija

Prodajem Pinokija

U ovoj drugoj, gudačkoj, ništa im se ne da, sve…

Školski portal: Druga strana medalje

Druga strana medalje

Naime, dosta pojedinaca drži da mogu raspolagati našim slobodnim vremenom.…

Školski portal: Lisnata sobna biljka

Lisnata sobna biljka

… s nekoliko kapljica vode i tuš-perom krenuli oblikovati niz…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…