DESET KORISNIH NAVIKA ZA BOLJI USPJEH UČENIKA

Bez vaše kontrole nijedna se navika neće dovoljno dobro ukorijeniti

utorak, 26. studenoga 2019.

Posjedovanje nekih navika može uvelike poboljšati uspjeh u školi. Čim se prije usvoje, tim bolje, iako će se svi složiti da nikad nije kasno. U ovom ćemo članku razmotriti deset glavnih navika…

Bez vaše kontrole nijedna se navika neće dovoljno dobro ukorijeniti

…koje pridonose stvaranju visoke razine produktivnosti djetetova učenja i boravka u školi.

Potrebno je podsjećati dijete na njih za vrijeme sata ili putem roditelja. Ne zaboravite da se bez vaše kontrole nijedna navika neće dovoljno dobro ukorijeniti. Stoga djeci neprestano govorite o korisnosti određene navike, posebno ako se ona može primijeniti „ovdje i sad”.

1) PRVO OBAVITE SLOŽENE ZADATKE

Planirajte domaću zadaću tako da vam prva stavka na popisu bude najteža. Ako učenje predmeta uključuje obradu nekoliko tema, tad također počnite s najtežom. Tako ćete uvijek imati dovoljno želje i energije za ispunjavanje najtežih zadataka.

2) IZBJEGAVAJTE PREKIDE

Objasnite roditeljima i prijateljima da ste odvojili određeno vrijeme za obavljanje domaće zadaće. Recite im kako ćete im biti zahvalni ako vas neće prekidati nebitnim pitanjima. Isključite telefon, ako možete uključite telefonsku sekretaricu. Radite li na računalu, isključite sve obavijesti i zatvorite nepotrebne programe. Ako uspijete postići kontinuirani rad, bit ćete mnogo produktivniji i brži.

3) ZATRAŽITE POMOĆ

Morate znati da niste obvezatni sve raditi sami. Potražite pomoć članova obitelji, prijatelja, školskih kolega koji vam mogu pomoći u onome s čime imate poteškoća. Oni koji su upoznati sa sadržajem moći će vas usmjeriti na ispravno razmišljanje ili rješenje. I ne zaboravite da je vaš glavni pomoćnik i izvor informacija učitelj. Najčešće upravo može razjasniti temu mnogo bolje od prijatelja ili roditelja odnosno nego što je to obrađeno u knjizi, stoga ne gubite vrijeme na satu, iskoristite ga i to će vam se dvostruko isplatiti.

4) BUDITE POZITIVNI

 

Pobrinite se da uvijek budete pozitivni u radu. Oslobodite svoj mozak od ometajućih i uznemirujućih misli. Pozitivno razmišljanje i raspoloženje za rad pomoći će vam da svu svoju energiju pravilno usmjerite.

5) ODMORITE SE

Nemojte raditi istu stvar dulje od pedeset minuta. Kratko se odmorite, popijte vodu ili čaj, slušajte glazbu. Ali nemojte raditi bilo koji drugi mentalni ili rekreativni posao.

6) BRINITE SE O SAMOORGANIZACIJI

 

Organizirajte sav materijal kojim se koristite. Materijale na računalu o raznim temama spremite u različite mape. Udžbenike, knjige i bilježnice za svaki predmet držite na jednome mjestu. Ako ste dobro organizirani, uštedjet ćete mnogo vremena i smanjiti stres, jer ćete uvijek znati gdje je što.

7) GLAZBA DA, TELEVIZOR NE

Brojna su istraživanja dokazala da radio ili glazba ne ometaju mnogo mentalni rad. Stoga, ako vam odgovara, možete slušati laganu glazbu dok radite domaće zadatke. Međutim, nije dobro slušati strane pjesme dok učite gradivo iz stranog jezika. Gledanju televizora morate reći odlučno „ne” za vrijeme učenja i pisanja domaće zadaće. Česta izmjena informacija, slike i zvuka umanjit će učinkovitost vašeg rada.

8) ODREDITE SVOJE RADNO MJESTO

Pobrinite se da sami organizirate svoje radno mjesto ili zamolite roditelje za pomoć. Preporučljivo je raditi nedaleko od prozora (koji možete zatamniti zavjesama ili roletama), za udobnim stolom u udobnom stolcu (koji ne dopušta ljuljanje i okretanje). Držite red na radnoj površini i uvijek uklanjajte višak predmeta nakon obavljenog posla.

9) PRIMJENJUJTE UČINKOVITE METODE PAMĆENJA

Pokušajte svakoga dana, pa makar i kratko, raditi na pamćenju (naučite nekoliko stranih riječi, sjetite se novog primjera iz tablice množenja, naučite novu pjesmu). Svakodnevna praksa pamćenja omogućit će vam da lako naučite složene materijale u mjesec ili dva. Ali ne zaboravite da je bolje vježbati kratko svaki dan nego dugo jednom tjedno.

Odredite koje su vam metode pamćenja najjednostavnije – vizualno, ponavljanje naglas, prepisivanje, preslušavanje – i primjenjujte ih.

10) NE ŽIVCIRAJTE SE

 

Ako tijekom rada osjetite da gubite strpljenje, napravite stanku. Odvratite pažnju. Zatim tražite roditelje ili prijatelje za pomoć. Ako vam zadatak uzrokuje nepremostive poteškoće, a ni sami ne znate odakle početi, obećajte si da ćete ga sljedećeg dana, nakon savjetovanja s učiteljem, sigurno riješiti i ispunite svoje obećanje. Ali zapamtite da će vam nedovršen zadatak ili propuštena lekcija ubuduće oduzeti dvostruko više vremena, kad vam rupe u znanju ne dopuste usvajanje složenijih zadataka.

..................

NAPOMENA

  • RUSIJA: Uchitelu – platforma s besplatnim online webinarima za učitelje.
  • Izvor: uchitelu.net
Vezani članci
Školski portal: 5 navika koje sprječavaju učitelja da uživa u svome poslu

5 navika koje sprječavaju učitelja da uživa u svome poslu

Svaka medalja ima dvije strane. Rad u učiteljskoj profesiji, kao…

Školski portal: Obrazovanje Montessori moglo bi smanjiti jaz između bogatih i siromašnih

Obrazovanje Montessori moglo bi smanjiti jaz između bogatih i siromašnih

Nedavno smo svoga trogodišnjeg sina upisali u predškolu. Nakon loših…

Školski portal: Društvena osviještenost važnija od ocjena

Društvena osviještenost važnija od ocjena

kanadski obrazovni sustav, nakon čega je ova zemlja dospjela među…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…