ZBOR KAŠTELANCI OŠ JURE KAŠTELANA IZ ZAGREBA MEĐU NAJBOLJIMA U DRŽAVI

Tri nosača zvuka, nagrade i nominacija za Porin

petak, 14. veljače 2020.

U malo više od pola stoljeća postojanja i rada zagrebačke Osnovne škole Jure Kaštelana dva su projekta odnosno aktivnosti dosegla toliku razinu kvalitete da školu čine nadaleko poznatom.

To su školski zbor KAŠTELANCI i školski list ČAROBNA FRULA. U školi već godinama kruži uzrečica među učenicima koja kaže: „Ako nisi bio član učeničkog zbora ili redakcije školskoga lista, to je kao da i nisi bio u ovoj školi.”

I doista je tako, jer ne samo da Kaštelanci djeluju jako dugo, da nastupaju na školskim priredbama, ali i na brojnim festivalima na kojima osvajaju nagrade – poput Hrvatskoga dječjeg festivala koji se godinama održava u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog ili Dječjega Kninfesta – nego su u svojim aktivnostima i dosezima otišli i mnogo dalje pa su u posljednjih deset godina snimili čak tri nosača zvuka na kojima je četrdesetak pjesama koje su uglavnom autorski uradci nekoliko učenika i učiteljica kao tekstopisaca te učitelja glazbene kulture Marka JAŠEKA koji ih je sve uglazbio.

Marko JAŠEK

............................

– Ponosan sam na školski zbor. Godinama djeluje i posljednjih jedanaest godina vodi ga profesor Jašek, a prije njega je to vrlo uspješno radila kolegica Jagica AREŽINA. Ideja osnimanju nosača zvuka krenula je nakon školske priredbe održane 2009. godine povodom 90. obljetnice rođenja Jure Kaštelana. Cijela je priredba bila u formi mjuzikla i to je bilo doista nešto novo, svježe, drukčije, a istodobno vrlo kvalitetno. Bilo je puno pjesama i jako mi se svidio taj format pa sam pomislio da bi bilo dobro te glazbene brojeve sačuvati za buduće generacije.

Razgovarajući u zbornici zaključili smo da bi bilo dobro sve to snimiti na nosač zvuka. To je priličan trošak za školu, ali Markov je otac profesionalni glazbenik, ima tonski studio i izašao nam je u susret pa smo kod njega sve snimali po vrlo povoljnim cijenama, a i aranžirao je nekoliko pjesama. Nakon otprilike tri mjeseca imali smo materijal koji smo umnožili i izdali kao prvi CD Kaštelanaca – ponosno govori ravnatelj Krešimir SUPANC.

ZBOR – ZAŠTITNI ZNAK ŠKOLE

A kako kaže profesorica hrvatskog jezika Sanja MILOLOŽA, koja je s profesorom glazbene kulture Markom Jašekom spiritus movens cijele ove priče i autorica teksta velikog broja pjesama, sve je krenulo kroz projekt vezan za vodu i kapljice vode, temu na koju su učenici napisali mnogo stihova koje je uglazbio profesor Jašek pa su uklopljene u mjuzikl na već spomenutoj školskoj priredbi.

Sanja MILOLOŽA

.................................

– Te 2009. godine imali smo iznimnu generaciju učenika koji su pjevali u zboru, ali i danas imamo mnogo talentiranih učenika i drago mi je da se taj trend nastavlja iz godine u godinu, da generacija nasljeđuje generaciju i da ni u jednom trenutku nema problema s popunjavanjem zbora.

 Mnogo je učenika koji pohađaju glazbenu školu, imaju dara za glazbu, likovnost i katkad kažemo da su doista renesansni tipovi širokog spektra interesa u umjetnosti. A kad je u školu došao kolega Jašek, uspjeli smo sve prilagoditi djeci, jer djeca vole pjevati to što mi stvaramo. To nije onaj klasični školski repertoar iz kurikula, nego pjesme koje sami pišemo i skladamo te i tako stvaramo identitet škole koja je doista vrlo poticajna sredina za učenike i njihove aktivnosti u bilo kojem području djelovanja – ističe ponosno profesorica Miloloža.

PJEVANJE U LISINSKOM

Učenica osmog razreda Lana PEREŽA već je pet godina članica zbora, ona je „veteranka”, pjevačica s najviše solističkih nastupa koja uz redovitu školu pohađa i Osnovnu glazbenu školu i svira violinu.

– Nisam u početku gajila posebnu želju za pjevanjem u zboru i više je na tome inzistirala moja mama. Jer, uvijek se pričalo kako svi idu u Kaštelance, kako ta djeca dobro pjevaju, da ih se mora vidjeti i poslušati i tako sam i ja krenula na zbor. Mora se proći na audiciji, a mnogi odustanu nakon prve ili druge godine, a ja sam ostala već petu godinu i željela bih još, ali kad krenem u srednju školu ne ću više imati vremena za zbor. I sad mi je dosta teško uskladiti glazbenu i osnovnu školu, jer stalno treba juriti, ali mi je drago jer se trud i umor na kraju isplati – kaže Lana te ističe kako je velik doživljaj i važno iskustvo nastupati u koncertnim dvoranama poput Lisinskog.

 

Posljednje dvije godine pohađala je glazbenu radionicu u Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće gdje je, kako kaže, mnogo naučila o tehnikama i načinima pjevanja.  

– Jako volim pjevati i posebno uživam u solističkim nastupima. To je izvedba u kojoj se želim pokazati, pokazati svoje glasovne mogućnosti, ali i prenijeti osjećaj i poruku pjesme onima koji me slušaju. U ovih četiri godine imala sam mnogo solostičkih nastupa i svaki puta prije nastupa imam laganu tremu, onu pozitivnu, ali sve to svladam, jer kad uhvatim pogled profesora Jašeka i profesorice Milolože koji mi samo namignu u znak ohrabrenja, znam da će sve proći dobro i napetost nestane. Bilo mi je zanimljivo i na snimanju u tonskom studiju iako je bilo i naporno, jer mnoge smo dijelove pjesama morali ponavljati i više od dvadeset puta kako bi sve na kraju ispalo savršeno, ali i to je dio koji nas je na kraju zabavio i nije nam bilo teško – kaže učenica Lana Pereža.

MNOGI ŽELE U ZBOR

A čovjek koji je najzaslužniji za sve što se u posljednjih jedanaest godina događa s Kaštelancima, profesor Glazbene kulture Marko Jašek, onako skromno i u šali kaže da je ponosan na svoje pjevače koji čine najbolji učenički zbor na svijetu.

– Malo se koja škola može pohvaliti s trima snimljenim CD-ima, a glavni je krivac za sve kolegica Sanja Miloloža koja je autorica većine tekstova koje mi je svako malo donosila, a ja sam ih uglazbljivao. Malo se kolega tako nađe na istoj frekvenciji, a nas dvoje doista djelujemo vrlo usklađeno. Sanja mi donese tekst, a ja ga u vrlo kratkom vremenu uglazbim. I doista je šteta da škole ne mogu snimiti nosač zvuka poput nas pa da ostave svoj trag za buduće generacije učenika i profesora pa da i tako daju svoj doprinos odgoju mladih. Naravno, jako je važna podrška ravnatelja, a mi je imamo u svakom trenutku. I uopće nas ne čudi što je zbor toliko popularan u školi.

Nosači zvuka divna su stvar i dokaz našega zajedničkog rada, ali je još ljepša ona početna priča, a to je da je zbor godinama tu, da djeca u njega rado dolaze čim krenu u četvrti razred. Broj učenika varira, ali nikad nije manje od 70 pjevača, a to je svaki deveti učenik škole. Bilo je razdoblja kad smo imali 120 članova zbora i morao sam ih podijeliti u dvije grupe, jer nije bilo tako velike učionice u kojoj bismo mogli raditi.

 

U osmom razredu počnu odustajati, jer dečki mutiraju pa više ne mogu pjevati, a i djevojčice počnu gubiti interes za pjevanje, ali svake godine nam se priključi mnogo učenika četvrtog razreda. Njima je to najvažnija izvannastavna aktivnost. Jer, tko nije bio u Kaštelancima, taj nije ni išao u osnovnu školu. I prvašići koje zbor uvijek dočeka na priredbi povodom prvog dana nastave jedva čekaju da dođu do četvrtog razreda da bi se uključili među pjevače, a ni njihovi roditelji nisu ništa manje nestrpljivi – kaže profesor Jašek i žali zbog činjenice da je glazbena kultura jako podcijenjen predmet, što se najbolje vidi kroz tjednu satnicu koja mu pripada.

– Od mene se u 45 minuta tjedno očekuje da odgojim djecu u glazbenom smislu – što da slušaju, što da pjevaju i to je jednostavno nemoguće, jer su danas okruženi svakakvom glazbom. A vremena je uvijek premalo. Na svakom satu pjevamo jer djeca to vole. Pjevanje i slušanje glazbe je najbitnije. U mlađim se razredima više pjeva, a kad dođu u sedmi i osmi razred onda malo više slušamo glazbu jer mi je želja da kad izađu iz škole znaju prepoznati kvalitetu. I doista im treba razvijati glazbeni ukus, jer izvan škole i kod kuće, s prijateljima slušaju doista svašta. Kroz zbor mnogima mogu predmet doista učiniti atraktivnim, odgojiti učenike da budu slušatelji kvalitetne glazbe, ali i da pjevaju. Zbor imamo dva puta tjedno po 45 minuta i još jedan sat sa solistima. Kad pripremamo nastup, onda vježbamo gotovo svakodnevno. Mnogo je učenika koji pohađaju i glazbenu školu, sve su to visokomotivirana djeca, a k tome i glazbeno pismenija od mnogih svojih vršnjaka i s te je strane s njima mnogo lakše raditi – kaže profesor Jašek, a profesorica Miloloža dodaje da kad je riječ o slušanju glazbe, u školi i na tome rade već godinama jer su ukinuli školsko zvono i uveli glazbu s razglasa koju bira profesor Jašek.

NOMINACIJA ZA PORIN

– Otkako imamo svoja tri nosača zvuka na razglasu za vrijeme odmora puštamo glazbu s njih tako da su već i učenici koji nisu u zboru već naučili sve naše pjesme. Nosači zvuka su napravljeni na visokoj profesionalnoj razini u tonskom studiju Markovag oca i za to smo mu zahvalni, ali i ponosni sami na sebe da smo nešto takvo uspjeli napraviti. Snimanja su bila doista naporna, ali djeca su sve to izdržala i bez obzira na napore odlazeći iz studija najprije su pitali kad ćemo opet nešto snimati. I zanimljivo je da je najteže bilo snimati s kolegama učiteljima koji su na trećem CD-u otpjevali jednu pjesmu koju smo snimali puna tri dana, a inače se pjesmu može snimiti za dva ili tri sata – kaže profesorica Miloloža.

Valja svakako spomenuti i činjenicu da su 2017. godine Kaštelanci sa svojim nosačem zvuka bili nominirani u kategoriji najboljih dječjih albuma za nagradu Porin koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija.

 

– Budući da smo 2017. uz pedesetu obljetnicu škole objavili nosač zvuka, vjerovali smo da je materijal dobar pa smo se prijavili na Porin i ušli u krug nominiranih. Nismo dobili Porina, ali nam je i sama nominacija veliko priznanje, jer nas je prepoznala glazbena struka i uvrstila među najbolje u državi. Lijepo to zvuči, a mislim da je poticaj i kolegama u drugim školama da naprave nešto slično, jer mnogo je dobrih školskih zborova, a gotovo nitko se nije upustio u snimanje CD-a poput nas. Jer sve ono što radimo u našim školama vrijedno je pokazivanja u široj javnosti i takve iskorake treba što češće raditi, a ne skromno se i samozatajno skrivati u razredu – zaključio je profesor Marko Jašek. [ IZ DRUGIH MEDIJA | Školske novine | Marijan ŠIMEG ]

Vezani članci
Školski portal: Pjesmom do dobrog ozračja u školi

Pjesmom do dobrog ozračja u školi

… a jedna je među takvima i zagrebačka Osnovna škola…

Školski portal: Satove će voditi naši vrhunski sportaši

Satove će voditi naši vrhunski sportaši

… za svaki razred od dva do tri sata emitirat…

Školski portal: Učiteljica koja je kolegama blizu i na daljinu

Učiteljica koja je kolegama blizu i na daljinu

Svi koji znaju Sandru ili prate njezin rad znaju s…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…