FINSKA: SVE O PRIPREMI ZA ŠKOLU

Što treba znati finski prvašić

ponedjeljak, 24. veljače 2020.

Blogerica Natalia HUHTANIEMI živi u Finskoj i u tekstu koji slijedi objasnit će nam kakvi se zahtjevi postavljaju pred buduće finske prvašiće.

Što treba znati finski prvašić

Moje će dijete ove godine krenuti u prvi razred. Živimo u Finskoj i evo kako se ovdje odvija priprema za polazak u školu.

Godine 2015. u Finskoj je donesen zakon prema kojem je svako dijete obvezatno pohađati predškolsku (pripremnu) nastavu. Učenje se ovdje odvija na razigran način. Djeca se upoznaju sa slovima i brojevima i pokušavaju postići određenu samostalnost, na primjer naučiti nositi pribor na nastavu i ne zaboraviti riješiti domaće zadatke.

Učitelji predškolske skupine obično surađuju s učiteljima razredne nastave lokalne osnovne škole pa predškolci odlaze u grupne posjete toj školi, gdje ih učitelji i njihovi učenici upoznaju sa školskim životom.

Finska djeca polaze u prvi razred sa sedam godina. Roditelji budućeg prvoškolca moraju na vrijeme (početkom siječnja) podnijeti zahtjev za upis u prvi razred. Ovo je elektronički upitnik u kojem se mora odabrati jedna od škola koja je najbliža vašem domu i navesti predmet duhovnog obrazovanja (luteranstvo, kršćanstvo, islam ili etika) koje će dijete pohađati.

U rano proljeće donosi se odluka o upisu djeteta u prvi razred, nakon čega škola održava orijentacijski susret za buduće učenike i njihove roditelje. To traje sat i pol do dva sata. Djeci i roditeljima predstavi se razred koji će pohađati gdje se budući prvašić upoznaje s učiteljem i budućim kolegama. Dok se roditeljima govori o školi, djeca s učiteljima rješavaju manje kreativne zadatke ili igraju igre za upoznavanje.

Djetetovo se znanje pred polazak u školu ne ispituje. Nema prijamnih ispita ni razgovora. Razvoj djeteta se, naravno, prati rutinskim pregledima kod liječnika, u vrtiću i predškolskom odgoju. Ondje se djeca, ako je potrebno, testiraju, ali to se odvija neopaženo.

Djeca su pozvana da obave određen zadatak i ako je u njegovu razvoju uočeno nešto neobično određuje se koja je vrsta pomoći potrebna djetetu. Prigovor da dijete nema dovoljno znanja za upis u školu ne dolazi u obzir.

EVO ŠTO MORA BITI SPOSOBAN ČINITI BUDUĆI FINSKI PRVAŠIĆ:

  • biti bez roditelja tijekom školskog dana i vjerovati odrasloj osobi pod čijom je zaštitom u to vrijeme
  • paziti na svoje stvari: spremati i raspremati školsku torbu, ne zaboravljati pribor i domaću zadaću
  • voditi brigu o tuđim osjećajima, posjedovati socijalne vještine, znati komunicirati i raditi u grupi
  • samostalno ići u školu, pješice ili biciklom. Ako dijete u školu ide školskim autobusom, mora znati gdje ga i u koje vrijeme vozač čeka
  • posjedovati osnovne higijenske navike. Na primjer, mora znati oprati ruke nakon odlaska u toalet i prije jela. Također mora znati kako se ponašati za vrijeme objeda
  • mora biti sposoban samostalno skinuti odjeću i obući se te vezati vezice na cipelama. Potonje nije nužno. Ako još ne zna vezati vezice, može nositi cipele na „čičak”
  • mora poznavati pojam vremena. Pri tom nije nužno znati na sat s kazaljkama. Dovoljno je znati pratiti zadano vrijeme za ispunjenje određenog zadatka i orijentirati se prema školskom zvonu. Mora znati koje je zvono za početak sata, a koje za odmor.

Što se tiče akademskog znanja, finska djeca obično imaju sljedeće vještine u prvom razredu:

  • znaju slova, to uče u predškolskom odgoju. Neka djeca, naučivši slova, lako počinju čitati. U svakom slučaju, dijete ne mora znati čitati. Otprilike polovica prvašića u Finskoj zna čitati. Kako god bilo, obrazovanje u prvom razredu za sve učenike počinje slovom „A”
  • poznaju brojeve, znaju brojati do dvadeset i rješavati najjednostavnije operacije zbrajanja i oduzimanja. Ovo također nije potrebno
  • znaju zapisivati slova i brojke. To obično nije savršeno. Imaju problema s određenim elementima, pišu „zrcalna slova” i nisu u stanju pisati unutar zadanih crta. Sve se te vještine vježbaju u školi
  • razlikuju osnovne oblike i boje. U prvom razredu nema riječi ni o kakvim oštrim ili tupim kutovima. To je gradivo trećeg i četvrtog razreda.

Naravno, i u Finskoj, kao i svagdje, postoje roditelji koji su vrlo zabrinuti za svoje prvašiće.  Glavni savjet finskih učitelja i psihologa roditeljima prvašića glasi ovako: ne brinite se ako dijete ne može činiti bilo što od navedenoga.

U školu se ide kako bi se učilo.

..................

NAPOMENA

  • RUSIJA: Mel.fm – portal posvećen obrazovanju i odgoju.
  • Izvor: mel.fm
Vezani članci
Školski portal: Zašto je u Finskoj obrazovanje učitelja izvrsno

Zašto je u Finskoj obrazovanje učitelja izvrsno

Kad je Sirkku MYLLYNTAUSTA počela svoju karijeru prije 41 godinu, ona…

Školski portal: Donirao 200 tisuća eura za obrazovanje siromašne djece

Donirao 200 tisuća eura za obrazovanje siromašne djece

Kako navode finski mediji, predsjednik je odlučio udrugama i humanitarnim…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir dječaci stavljaju na glavu…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…