UČITELJI IMAJU ŠIROKU AUTONOMIJU TE FLEKSIBILNOST ORGANIZIRATI VLASTITO POUČAVANJE

Zašto je u Finskoj obrazovanje učitelja izvrsno

srijeda, 4. ožujka 2020.

Da bi radili kao kvalificirani učitelji u Finskoj, sveučilišni studenti u sklopu svojih studija vježbaju u školama za osposobljavanje učitelja.

Zašto je u Finskoj obrazovanje učitelja izvrsno

Kad je Sirkku MYLLYNTAUSTA počela svoju karijeru prije 41 godinu, ona nije ni slutila da će jednog dana biti odgovorna za osposobljavanje učitelja na Sveučilištu u Helsinkiju. Sirkku danas radi kao predavačica i koordinatorica osposobljavanja učitelja pri Školi za osposobljavanje učitelja Viikki u Helsinkiju. 

Ona je zadužena za učitelje vježbenike koji dolaze u školu u sklopu svoga obvezatnog osposobljavanja. 

„Mi poučavamo vježbenike da donose profesionalne i pedagoške odluke”, kaže Sirkku. 

Škole za osposobljavanje učitelja u Finskoj mogu se usporediti sa sveučilišnim bolnicama za medicinske studente. Učiteljsko je zanimanje vrlo cijenjeno u Finskoj. Učitelja se smatra stručnjakom, poput inženjera, odvjetnika ili liječnika. 

SMISLENO UČENJE I RAVNOPRAVNOST U ŠKOLAMA 

Podizanje spremnosti i želje učenika za učenjem, njegovanje jednakosti u školama te postizanje pozitivnih rezultata učenja teme su o kojima Sirkku raspravlja s Karoliinom Salonen, mladom razrednom vježbenicom. 

U mnogim se zemljama osposobljavanje učitelja svodi na sjedenje i promatranje iz pozadine. Međutim , ne u Finskoj. 

Učitelji vježbenici zaista su angažirani i aktivno rade u učionici od prvog dana. „Ovo je zahtjevno zanimanje i katkad može biti vrlo intenzivno. Morate imati mnogo empatije. Također morate biti sposobni povući crtu i znati kad proslijediti učenika drugim profesionalcima, poput logopeda ili psihologa”, kaže Sirkku. 

Iako ovo razdoblje osposobljavanja učitelja u učionici i u predmetnom području donosi samo 20 bodova od 300 koliko je potrebno prikupiti za završetak studija, to je zaista bitno za studente. Ova vrsta osposobljavanja u učionici pod vodstvom iskusnih učitelja pruža svakom studentu priliku da u praksi isproba sve što je naučio tijekom studija. Ključna je stvar u osposobljavanju učitelja kombiniranje teorije i prakse.

Uloga učitelja mentora u školi za osposobljavanje učitelja vrlo je važna, zbog toga što omogućuje studentu da se osvrne na vlastiti razvoj. Glavna je ideja ovih praksi pomoći studentima da se razviju u nekoliko smjerova, objašnjava Karoliina Salonen. 

KVALITETNI UČITELJI 

Iako ove ideje nisu nove za većinu školskih sustava u svijetu, u finskom obrazovnom sustavu postoji vrlo mali jaz između najboljih i najlošijih škola. Poteškoće pri čitanju i pisanju dijagnosticirane su u ranoj dobi, a učenicima je pružena posebna potpora. Činjenica da finska obrazuje učitelje ranog obrazovanja i učitelje istraživače na istim sveučilištima također im dodaje prestiž. 

Finski školski sustav nudi jednake prilike svim učenicima, jer je osnovno obrazovanje potpuno besplatno. Učitelji imaju široku autonomiju te fleksibilnost organizirati vlastito poučavanje. Nacionalni kurikulum, kvalitetni i akademski obrazovani učitelji te utemeljeno poučavanje nudi razne prednosti finskim učenicima. Također, razredni i predmetni učitelji moraju biti magistri struke, dok odgajatelji obično imaju prvostupničku diplomu. 

Karoliina SALONEN isplanirala je lekciju za svoje multidisciplinarno osposobljavanje učitelja. Napisala je plan i osmislila razne konkretne vježbe za učenike petog razreda. Osmislila je različite rasporede sjedenja u učionici, npr. učenici sjede jedan blizu drugog kad su usredotočeni na slušanje i pričanje. Ova je metoda samo jedan primjer koji učenicima pomaže da komuniciraju i surađuju. 

Svrha je lekcije također naučiti učenike kako je moguće prepoznati vlastitu sposobnost učenja. Oni će naučiti govoriti i slušati jedni druge te će moći primjenjivati iste tehnike za idući sat povijesti. 

„Utrošila sam dvostruko više vremena na planiranje lekcije nego što ću na njezino 45-minutno izlaganje u razredu. No to je jednostavno tako dok ne usvojite rutinu i steknete više iskustva”, kaže Karoliina Salonen. 

  • Za više informacija pogledajte video.

………………………

NAPOMENA 

  • Finska: Portal Sveučilišta u Helsinkiju nudi informacije o istraživanjima, posljednjim vijestima te prilikama za suradnju za sve zainteresirane za istraživanje i znanost.
  • Izvor: www.helsinki.fi

 

 

Vezani članci
Školski portal: Kako obrazovati dječake da ne postanu nasilnici

Kako obrazovati dječake da ne postanu nasilnici

… na društvenim mrežama, otkrio je kako je rodno nasilje…

Školski portal: Što treba znati finski prvašić

Što treba znati finski prvašić

Moje će dijete ove godine krenuti u prvi razred. Živimo…

Školski portal: Donirao 200 tisuća eura za obrazovanje siromašne djece

Donirao 200 tisuća eura za obrazovanje siromašne djece

Kako navode finski mediji, predsjednik je odlučio udrugama i humanitarnim…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…