San Francisco - jedan od najljepših gradova na svijetu

petak, 7. veljače 2014.
San Francisco - jedan od najljepših gradova na svijetu

Poznat po likovnoj umjetnosti, predivnoj arhitekturi, različitim vrstama glazbe (klasična glazba, pop i rock-glazba), fantastičnoj hrani i izvrsnim vinima cijenjenim širom svijeta, San Francisco je grad sjecište mnogih kultura i spoj različitosti među ljudima koji žive zajedno osjećajući se dijelom cjeline, bez namjere da mijenjaju jedni druge.

Blaga klima i doseljenici sa svih strana svijeta prednosti su San Francisca u odnosu prema mnogim drugim svjetskim gradovima. Sam grad broji oko 800 tisuća stanovnika, a njegovo šire područje oko 5 milijuna.

Smješten je na poluotoku i dominira nad istoimenim zaljevom. U njemu možete mirisati sol u zraku i osjetiti snagu mora. Grad je izgrađen na mnogim brežuljcima koji su pretvoreni u lijepe zelene parkove i široke ulice na kojima se izmjenjuju prelijepe kuće građene u viktorijanskom stilu i najsuvremenije građevine od stakla i čelika.

I

Grad je simbol prkosa prirodi. Na tom se prostoru dodiruju Tihooceanska i Sjevernoamerička litosferna ploča tvoreći tektonski rasjed San Andreas. Upravo zbog toga ondje su česta snažna podrhtavanja tla od kojih su najveća i najrazornija zabilježena 1906. i 1989. godine. Tih je godina u potresu i požaru uništen najveći dio starih kuća izgrađenih u viktorijanskom stilu. No nijedan od tih potresa nije uništio duh ljudi toga grada koji i danas prkosi prirodi svojom ljepotom i duhom svojih stanovnika.

San FranciscoOsim po ljepoti, San Francisco je poznat i po svojoj klimi. Mark Twain jednom je napisao: Najhladnija zima koju sam doživio ljeto je u San Franciscu. Vrijeme se brzo mijenja pa imate osjećaj da su se u jednom danu izmijenila sva četiri godišnja doba. Pravilo je da su ljeta suha i prohladna, a zime vlažne s umjerenim temperaturama.

Najviše atrakcija smješteno je u sjeveroistočnom dijelu grada, na udaljenosti od samo 3 km. Ako vam slučajno ponestane snage za svladavanje brežuljaka, možete se provozati autobusom, tramvajem ili trolejbusom ili pak doslovno skočiti na cable car koji je nezaobilazna gradska atrakcija.

Svojom ljepotom i jedinstvenošću očarat će vas ulica Lombard koja nosi naslov najzavojitije ulice na svijetu, park Golden Gate sa svojim vrtovima od kojih su najzanimljiviji Japanski čajni vrt, Vrt ruža i Shakespeareov vrt. U zaljevu se smjestio otočić Alcatraz na kojem je svojedobno bio zatvor za najokorjelije zločince, a danas je tamo muzej koji dočarava zatvorenički život. Najprepoznatljivija je vizura i sastavni dio svake gradske razglednice most Golden Gate koji povezuje grad sa sjevernim dijelom zaljeva. Mnogi su smatrali da je gradnja mosta na tome mjestu nemoguća zbog maglovita vremena, jakog vjetra koji doseže brzinu i do 120 km/h te jakih morskih struja. Most je ipak izgrađen zaslugom projektanta Josepha Straussa te je pušten u promet 1937. godine i sve do 1964. bio je najduži viseći most na svijetu. U nj je ugrađeno toliko žice da bi se njome Zemlja mogla omotati tri puta, a od betona koji je ugrađen u postolja stupova mogao bi se sagraditi pločnik širok 1,5 m od New Yorka do San Francisca.

Autor: Davor Kolarić, prof.

Vezani članci
Školski portal: Najljepši pogled na zvijezde

Najljepši pogled na zvijezde

Osim naoblake, glavna je smetnja i svjetlosno zagađenje. Da! Baš…

Školski portal: Čudo od afričkog kanjona

Čudo od afričkog kanjona

Kako je gotovo cijela Afrika bila dio prakontinenta Gondvana (Gondwana),…

Školski portal: Daleki, izolirani Uskršnji otok

Daleki, izolirani Uskršnji otok

Čileanski Uskršnji otok jedno je od najizoliranijih mjesta na svijetu.…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…