Zašto lijepo prezentirana hrana ima bolji okus?

ponedjeljak, 30. lipnja 2014.
Zašto lijepo prezentirana hrana ima bolji okus?

HranaIstraživanjem je dokazano da hrana koja je lijepo posložena na tanjuru ima bolji okus. Ne morate biti umjetnik ili znanstvenik da biste bili vrlo dobar kuhar, no u kuhanje je uključena  i umjetnost i znanosti te je istodobno tehnički i kreativan proces. Bili neko jelo izgledalo privlačnije ili ukusnije ako bi sastojci toga jela bili umjetnički posloženi imitirajući neku apstraktnu sliku? Sudeći prema današnjim trendovima i cijenama koje su ljudi spremni platiti za umjetnički aranžiranu hranu, odgovor je potvrdan.

Jedan je kuhar odlučio napraviti laboratorijski eksperiment koji je objavljen u časopisu Flavour. Charles Michel talentirani je kuhar, ali i znanstvenik koji radi na Sveučilištu u Oxfordu, gdje istražuje kako se ljudska osjetila stapaju da bi stvorila jedinstveno iskustvo svijeta.

U jednom je od svojih eksperimenata Michel želio otkriti kakav utjecaj ima umjetničko prezentiranje i aranžiranje hrane na očekivanja i iskustva posjetitelja restorana. Njegova je metoda bilo posluživanje  salate napravljene prema složenom receptu od sedamnaest dijelova pripremljenih na tri različita načina i to za šezdeset ljudi.

U prvoj je prezentaciji svaki sastojak salate bio uredno i zasebno aranžiran. U drugoj je prezentaciji salata bila jednostavno bačena i poslužena na sredini tanjura. Treća je prezentacija izgledala poput apstraktne slike Vasilija Kandinskog. Sudionici eksperimenta, iako nisu znali da je jelo bilo nadahnuto umjetničkim djelom, ocijenili su „Kandinski salatu“ privlačnijom  i ukusnijom. Bili su spremni i platiti više za nju.

Iako nisu znali ništa o tome da je nadahnuće za jelo bilo umjetničko djelo, sudionici su intuitivno prepoznali umjetnički obrazac u hrani.

Vezani članci
Školski portal: Niskokalorično i superhranjivo povrće

Niskokalorično i superhranjivo povrće

… u svojim spisima ljekovito djelovanje kupusa. Iako se to…

Školski portal: Karamel – ljekovita i ukusna tvar dobivena od šećera

Karamel – ljekovita i ukusna tvar dobivena od šećera

Teško je zamisliti kuhinju i kuhanje bez običnoga stolnoga ili…

Školski portal: Uz veselje i vježbu i u zimskim mjesecima!

Uz veselje i vježbu i u zimskim mjesecima!

[ Piše: Dunja KUFNER, učiteljica savjetnica ] ... ali ako…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…