ELEKTROSTROJARSKA ŠKOLA, VARAŽDIN

Službeno otvorena Prva školska televizija

četvrtak, 23. studenoga 2017.

U Elektrostrojarskoj školi u Varaždinu i službeno je otvorena i predstavljena Prva školska televizija, jedinstveni i prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Službeno otvorena Prva školska televizija

Novouređeni studio, kao i režiju, montažu, grafičku radionicu te novu opremu županu Radimiru Čačiću, zamjeniku Tomislavu Paljaku i pročelniku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslavu Huđeku te novinarima predstavili su sami učenici zajedno s ravnateljem Elektrostrojarske škole Igorom Kosom, voditeljem projekta Tiborom Bünom i voditeljicom Prve školske televizije Valentinom Šinjori.

Župana Čačića učenici su pozvali u novi studio i intervjuirali ga. Zanimalo ih je što radi u slobodno vrijeme, bi li pristao glumiti u jednom od njihovih filmova, a i kakav je bio učenik. Voditeljima, Lari Oreški i Lovri Cmrečaku, otkrio je da je bio „totalni štreber“.

Iz svega sam imao odličan, a nikad u životu nisam pao ispit. Znate da sam studirao arhitekturu, a diplomirao sam u prvom predroku kao prvi u svojoj generaciji – ispričao je župan, koji je učenicima bez zadrške rekao da bi pristao i na snimanje filma.

U grafičkoj radionici, koju je obišao na kraju, učenici su mu darovali kalendar nastao zahvaljujući novom digitalnom printeru vrijednom 120 tisuća kuna.

Prva školska televizija djeluje u sklopu Centra izvrsnosti iz hrvatskog jezika, a u opremu je uloženo 1.029.119,90 kuna, od čega je Varaždinska županija izdvojila 65 posto ili 674.057,02 kune.

U potpunosti je opremljena za pretprodukciju, snimanje i montažu, odnosno za rad u svim fazama izradbe kraćih i dokumentarnih filmova, kao i snimanje nastavnih materijala poput pokusa i vježbi. Prvu Školsku televiziju trenutačno se može pratiti u gradu Varaždinu putem kabelske mreže Magić Telekoma, koji je besplatno ustupio opremu i kanal. Osim kanala, sve emisije objavljuju putem Youtube kanala.

Ovo je fascinantno. Naši učenici imaju istodobno prvorazrednu tehniku, montažu i vrhunski zvuk poput profesionalnih televizija. Ulaganja nisu bila mala, a osim Županije i sredstava iz različitih fondova, velik novac uložila je i sama škola. Prvu školsku televiziju pratiti mogu i građani Varaždina zahvaljujući donaciji Magića, a mi ćemo se uključiti i nastojati da se program emitira u cijeloj Varaždinskoj županiji jer će građanima zasigurno biti zanimljivo pratiti što učenici stvaraju – istaknuo je župan Čačić.

Prva školska TV nastala je kao rezultat projekta „Kroz školski kurikulum do suvremenih sadržaja i metoda u studijskoj produkciji“, koji je završen u svibnju 2016., a cilj je bio uvođenje novoga izbornog predmeta studijske produkcije da bi se četverogodišnji smjer medijski tehničar uskladio s potrebama tržišta rada.

Mi imamo kurikularnu reformu koja živi. Nismo čekali da nam je netko napiše, nego smo u suradnji sa Županijom i lokalnom zajednicom sve učinili sami. U glavnoj ulozi su naši učenici koji ovdje rade, a toliko im je dobro da ih morate tjerati van iz škole. Poenta je da školujemo mlade ljude koji su spremni za tržište rada, ali i za život – rekao je ravnatelj Igor Kos.

Ove godine je Varaždinska županija, koja je osnivač škole, osigurala sredstva za najvredniju opremu: 12 iMAC računala vrijednih 124.812 kuna, projektor za EPSON i platno od 85.000 kuna, dva TV sharpa za režiju vrijedna 5.075 kuna, kao i printer za digitalni tisak za grafičku radionicu vrijedan 120.237 kuna.

Zahvaljujući tomu, kao i preuređenju TV studija koje je završilo u listopadu ove godine, a što je vlastitim sredstvima financirala Elektrostrojarska škola (49.501 kuna), Prva školska televizija potpuno je opremljena.

Treba napomenuti i da je preostalih 35 posto ili 355.062 kuna osigurano putem projekta Zaklade Hrvatska za djecu (70.873,51 kn) , ESF projekta Novi kurikulumi (215.000 kn), projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja (13.000 kuna) i vlastitih prihoda Elektrostrojarske škole (56.189,37 kn).

Prva školska televizija započela je suradnju s Varaždinskom televizijom, koja njihove emisije Izgradi šareno i Školski tjednik emitira u svojem programu.

Da rade kvalitetno, potvrđuje, primjerice, da ih je za izradu filma angažirao i Dječji vrtić Varaždin, a njihovi autorski filmovi osvajaju nagrade. Nikola Vnučec i Patrik Šavor dvaput su zaredom osvojili prve nagrade na državnim natjecanjima iz područja multimedije i audiovizualnih tehnologija, a igrani film Vrba (Vida Žagar) i dokumentarni film Milijun dana umjetnosti (Nikola Vnučec) odabrani su za 22. Filmsku revije mladeži i 10. Four River Film Festival, koji su održani u rujnu 2017. [ IZ DRUGIH IZVORA | varazdinska-zupanija.hr

Vezani članci
Školski portal: L. Jurenec državna prvakinja iz povijesti, I. Srpak srebrni na olimpijadi u Minsku

L. Jurenec državna prvakinja iz povijesti, I. Srpak srebrni na olimpijadi u Minsku

Mentorica državne prvakinje je profesorica povijesti Karmen Basarić. – Lucija…

Školski portal:  Predstavljen novi zavičajni priručnik za osnovce u izdanju školske knjige

Predstavljen novi zavičajni priručnik za osnovce u izdanju školske knjige

Promociji i stručnom skupu nazočili su brojni uzvanici, među kojima…

Školski portal: Nove kompetencije za ivanečke i varaždinske srednjoškolce

Nove kompetencije za ivanečke i varaždinske srednjoškolce

Uz Srednju školu Ivanec, koja je glavni koordinator, na sastanku…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…