STROJARSKA I PROMETNA ŠKOLA VARAŽDIN

Uz Dan grada proveli akciju „Dan ljubaznosti u prometu“

petak, 8. prosinca 2017.

Učenici smjera tehničar cestovnog prometa na deset najfrekventnijih raskršća u gradu bilježili su vozače i pješake koji prelaze preko pješačkog prijelaza.

Uz Dan grada proveli akciju „Dan ljubaznosti u prometu“

– Zapisujem vozače koji staju na pješačkom prijelazu kada prolazi pješak i oni koji ne staju, a zapisujem i pješake: jesu li pravilno prešli preko pješačkog prijelaza – rekla je Doroteja HORVAT, učenica 4. b razreda Strojarske i prometne škole Varaždin, jedna od dvadesetak učenika koji su danas sudjelovali u akciji.

– Cilj akcije je uspostaviti je tolerantan odnos između vozača i pješaka, odnosno želimo potaknuti vozače da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima, što je osobito važno u vrijeme zimskih mjeseci, kada je slaba vidljivost – objasnila je Monika ŠIPEK, nastavnica skupine predmeta iz prometa u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin i voditeljica akcije „Dan ljubaznosti u prometu“.

Ovo je već šesta godina kako se provodi ta akcija, a iskustva su vrlo pozitivna.

– Imamo potporu HAK-a, Grada Varaždina i PU varaždinske, koja nam uvijek iziđe ususret. Vozači, kad vide naše učenike, ipak malo uspore i kulturniji su nego inače, što nam je drago – rekla je Šipek.

I I ove će godine Strojarska i prometna škola Varaždin nagraditi tri najbolja vozača.

– Pješaci su među najosjetljivijim sudionicima u prometu i upravo je taj suživot vozača motornih vozila i pješaka bitan na cesti. Važno je da vozači poštuju pješake kada prelaze preko obilježenoga pješačkog prijelaza, ali i da se pješaci koriste obilježenim pješačkim prijelazom za prelazak preko ceste, a ne da cestu prelaze s mjesta koja su teško uočljiva, pa se vozači teže zaustave – kaže Bezak.

Policijski službenici u tijeku godine provode niz preventivnih i represivnih akcija, no i ove akcije, u kojima sudjeluju mladi, budući vozači vrlo su važne.

– Takve preventivne aktivnosti pridonose usvajanju pozitivnog stava i prometnih propisa. Osobito je to bitno za mlade koji će jednog dana također biti vozači i shvatit će koliko je važno biti oprezan kad su u prometu pješaci, pogotovo kad su ti pješaci starije osobe ili djeca – objašnjava Bezak.

Inače, u prvih 11 mjeseci ove godine na području Postaje prometne policije Varaždin dogodile su se 34 prometne nesreće u kojima su sudjelovali pješaci, što je povećanje više od 50 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kada su se dogodile 22 prometne nesreće.

Prema podacima PU varaždinske, u prometnim nesrećama u 11 mjeseci ove godine 24 pješaka zadobilo je lake tjelesne ozljede, dok ih je devet zadobilo teške tjelesne ozljede. Varaždinci još pamte tešku prometnu nesreću u Zagrebačkoj ulici, koja se dogodila u petak u noćnim satima, u kojoj je automobil naletio na pješakinju koja se nalazila na kolniku i od zadobivenih je ozljeda preminula.

– Upravo takvi, najteži događaji upozoravaju na nužnost i stalno poduzimanje i preventivnih i represivnih aktivnosti u prometu kako bi se smanjio broj prometnih nesreća s najosjetljivijom skupinom sudionika u prometu. Zato pješacima posebno ističemo da se koriste obilježenim pješačkim prijelazima, a radi vlastite sigurnosti da se uvijek, prije nego krenu prelaziti cestu, uvjere da je sigurno, a u noćnim satima nose reflektirajuće prsluke kako bi bili vidljiviji na prometnici – poručio je Bezak. [ IZ DRUGIH MEDIJA | regionalni.com ]

Vezani članci
Školski portal: „Mitovi, legende i bajke“

„Mitovi, legende i bajke“

Ovogodišnja je tema „Mitovi, legende i bajke“, a sadržaji konferencije…

Školski portal: Prva edukativna igra u kojoj učenici spašavaju Varaždin od požara

Prva edukativna igra u kojoj učenici spašavaju Varaždin od požara

Ako to uspiju, spasili su Varaždin od požara, ako ne…

Školski portal: Gradonačelnik nagradio najbolje učenike

Gradonačelnik nagradio najbolje učenike

Kako nam je rekao Čehok, djeca su dobila rječnik, kišobran…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…