PETRINJCI U ORAHOVICI

„Tadijini” učenici na II. Zimskom radioamaterskom kampu

četvrtak, 25. siječnja 2018.

U organizaciji Hrvatskog radioamaterskog saveza, u Orahovici je tijekom siječnja održan II. Zimski radioamaterski kamp za djecu i mlade. U njegovu je radu sudjelovalo i 15-ak učenika sedmih i osmih razreda ...

„Tadijini” učenici na II. Zimskom radioamaterskom kampu

... OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje te njezine PŠ Mošćenica. Što su tijekom kampa imali priliku naučiti, izvijestio je njihov voditelj i mentor Zoran Krnjaić, mr. edu. fizike i politehnike. „Dolaskom u kamp i smještanjem učenici i mentori službeno su otvorili II. Zimski radioamaterski kamp u Orahovici. Nakon ručka u popodnevnim satima, uvodnim interaktivnim predavanjem polaznici kampa upoznati su s nastankom i poviješću radioamaterizma u svijetu i kod nas.

U „Maloj školi elektronike” polaznicima je predstavljen svijet elektronike i cjeloviti uvod u teoriju i praktične radove koje su pojedinačno i grupno polaznici izradili te na kraju praktično predstavili. Nakon „Male škole elektronike”, učenici su upoznati s amaterskom radiogoniometrijom koja se provodi na uobičajeni, ali i suvremeni način korištenjem GPS-a,  APRS-a i „Googlemaps” pozicioniranjem i tako stekli uvid u prednosti i nedostatke toga. Softverski definiran radio suvremeni je i napredni način komuniciranja te kao takav služi kao razvojni element digitalnih komunikacija. SDR je u ovom slučaju korišten i za pretraživanje radiosignala na Zemlji, ali i u svemiru.

Radioastronomija i radiometeorologija osnove su praktične primjene radioamaterskih znanja izvan standardnog okvira radioamaterizma te kao takve znanstvene discipline pružaju potpuno novi uvid u primjenu radiouređaja i u druge svrhe, a ne samo komunikacijske. Digitalne komunikacije kao interaktivna i praktična tema ujedinjuju dosadašnja interaktivna predavanja i radionice te na suvremen način polaznicima daju razumljivu i jasnu definiciju modernih komunikacijskih sustava.

Tečaj pružanja prve pomoći u organizaciji Hrvatskoga Crvenoga križa Osijek bio je dogovoreni nastavni sadržaj, potreban za praktičnu i pokaznu vježbu terenske nastave. Isti je realiziran u četiri dijela, pri čemu se posljednji integrira u praktičnu aktivnost.

Terenska nastava konačni je i očekivani cilj II. Zimskog radioamaterskog kampa. Za vrijeme provođenja terenske nastave ostvareni su svi ciljevi i zadatci, a učenici su i praktično primijenili naučeno gradivo iz pružanja prve pomoći te radiokomunikacija.

Polaznici kampa dobili su potvrdu Hrvatskoga Crvenoga križa Osijek o uspješno provedenom tečaju pružanja prve pomoći kao i od Hrvatskoga radioamaterskoga saveza o sudjelovanju uz prethodno navedene teme i aktivnosti” – izvijestio je Krnjaić. Dodajmo da su u Orahovicu mogli putovati učenici koji su izrazili želju za sudjelovanjem u radu kampa, a zanimljivo je da su podjednak interes za radioamaterstvo pokazali i dječaci i djevojčice. Boravak u kampu bio je besplatan. [ IZ DRUGIH MEDIJA | portal53.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Petrinjska frizerka besplatno šiša prvašiće

Petrinjska frizerka besplatno šiša prvašiće

…na petrinjskim, a i mnogo širim prostorima. Naime, ovdje će…

Školski portal: Ugostili „Hišu eksperimentov” iz Ljubljane

Ugostili „Hišu eksperimentov” iz Ljubljane

… Ankica KRNJAJIĆ MAGDIĆ, ravnateljica Osnovne škole Mate Lovraka iz Petrinje,…

Školski portal: Nastavnici Vesna i Viktor ČELANT nakon 37 godina rada odlaze u zasluženu mirovinu

Nastavnici Vesna i Viktor ČELANT nakon 37 godina rada odlaze u zasluženu mirovinu

… točnije krajem netom završene školske godine, zajedno su otišli…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…