OŠ RUGVICA

Učitelji treneri za sutra

srijeda, 21. veljače 2018.

Na poziv Zagrebačke županije ravnatelj Osnovne škole Rugvica proslijedio je svim učiteljima e-poruku o projektu pod nazivom Teachers and trainers of tomorrow – Učitelji treneri za sutra.

Osnovna škola Rugvica, odnosno učiteljica mentorica Vesna Žutak, jedina je dobila poziv za sudjelovanje na okruglim stolovima u Bruxellesu. To je bilo treće izdanje projektne radionice.

………….

  • Erasmus +KA 2 Strategic partnership i KA 3 Policy reforms Bruxelles – od 30. studenoga do 1. prosinca 2017.

………….

Svrha radionice bila je pomoći projektnim partnerima i voditeljima 13 projekata kako bi sastavili europske konzorcije za nadolazeće pozive i prijedloge u području vještina Erasmusa [Ključna akcija 2, Strateška partnerstva i ključna akcija 3 – politička reforma te drugi programi koji se odnose na nastavnike i trenere].

Predavači su bili iskusni seniori u projektima, razvojni menadžeri u području obrazovne politike, predstavnici Belgije i drugih europskih zemalja te Europske komisije.

Učiteljica Vesna Žutak bila je jedina učiteljica iz Hrvatske koja je sudjelovala na velikoj proslavi 30 godina Erasmusa u centru Bozar i na dva okrugla stola.

  • Prvi okrugli stol organizirala je Malta s temom Teachers mentoring across contexts: Apeer learning opportunity – Faculty of Education Universal, University of Malta, a predavač je bio Michelle Attard Tonna.
  • Drugi okrugli stol organizirala je pokrajina Baden-Württemberg s temom Cjeloživotno učenje, a predavanje je održala profesorica Minke Jacobi s najpoznatijega njemačkog učiteljskog fakulteta Ludwigsburg University of Education.

Glavni je zadatak bio da se što više međusobno povežemo i upoznamo kako bismo što bolje surađivali i ostvarili neke od međunarodnih projekata.

Imali smo nekoliko zajedničkih predavanja s vrlo zanimljivim temama, uvodne prezentacije u Erasmusovim pozivima, 13 okruglih stolova i primjere dobre prakse u EU-ovim projektima.

Odabrane škole i institucije mogu očekivati poziv nekog od voditelja 13 okruglih stolova i potpisivanje međunarodne suradnje koju financiraju voditelj projekta (70 posto) i županija (30 posto) koja za takve projekte dobiva sredstva iz EU-a.

Ovo je svojevrsna suradnja regija, općina i raznih obrazovnih institucija u Europi, a glavni organizator je Europska komisija.

Središnji događaj bio je veliki spektakl u Bozaru i proslava 30 godina Erasmusa koju je organizirala Europska komisija uz koktel i besplatnu večeru. Završnica programa uistinu je bila spektakularna, uz mnogobrojne goste, uzvanike i mlade ljude koji su prošli Erasmusove programe razmjene. Ono što smo vidjeli bilo je prekrasno.

Zahvaljujem i Uredu hrvatskih regija na gostoprimstvu, besplatnom smještaju te pomoći u snalaženju u Bruxellesu  i obilasku toga prelijepog grada u doba došašća.

Hvala svima na potpori. Voljela bih da i drugi mogu doživjeti ovakvo stručno usavršavanje.

…………………

Vesna ŽUTAK, diplomirana učiteljica s pojačanim engleskim jezikom – mentor | voditeljica pripreme i provedbe projekata EU-a

Vezani članci
Školski portal: Trnsko – škola izlazećeg sunca

Trnsko – škola izlazećeg sunca

Projekt Vrata škole otvorena prema svijetu ovog je puta ravnatelja…

Školski portal: Slovensko iskustvo od velike koristi

Slovensko iskustvo od velike koristi

U pratnji nastavnika ISŠ-a Mate SABOLA počeli su i uspješno…

Školski portal: Malteško Erasmusovo iskustvo zagrebačkih srednjoškolaca

Malteško Erasmusovo iskustvo zagrebačkih srednjoškolaca

… COmpetitive VET for learners and teachers II, COVET II…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…