OŠ NIKOLE ANDRIĆA, VUKOVAR

Zadnja školska godina u neobnovljenoj zgradi

petak, 9. ožujka 2018.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa zamjenikom vukovarsko-srijemskog župana Damirom Barnom, predsjednikom gradskog odbora HNS-a i županijskim vijećnikom Nenadom Bučkom…

Zadnja školska godina u neobnovljenoj zgradi

… te ravnateljicom Osnovne škole Nikole Andrića Josipom Kotromanović Sauka održao je konferenciju za medije o temi obnove posljednje ratom oštećene vukovarske škole. Ovom je prilikom iznio zaključke s jučerašnjeg sastanka održanog s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak te predstavio dogovoreno rješenje po kojemu će krajem ljeta početi gradnja.
Obnovu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru zajednički će financirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovar, no kako bi Ministarstvo moglo financirati obnovu škole potrebno je prvotno izmijeniti zakon.
„Na inicijativu Grada Vukovara, a uz podršku Vukovarsko-srijemske županije i ravnateljice škole, ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak upoznali smo s problemom teškoga materijalnog položaja Osnovne škole Nikole Andrića i katastrofalnih uvjeta u kojima se održava nastava. Tvrdili smo da će Grad Vukovar naći način pa taman i sam obnavljao školu, ali da neće dopustiti da učenici i nastavnici obavljaju svoje dužnosti u dosadašnjim neprimjerenim uvjetima. Jučerašnji je razgovor bio vrlo kvalitetan i dogovorili smo partnerstvo na ovom projektu”, istaknuo je gradonačelnik Ivan PENAVA zahvalivši ministrici Divjak što su sredstva za obnovu škole osigurana već u ovogodišnjem proračunu te je najavio kako će Ministarstvo biti nositelj obnove, a Grad i Županija partneri na projektu gradnje škole.
„Pred nama su izmjene zakona, a nacrt prijedloga zakona već postoji i njime će se omogućiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja da intervenira u ovakvim kritičnim situacijama i investira, kako bi se popravili standardi u školama koje su daleko ispod standarda”, najavio je gradonačelnik Penava. Napomenuo je da Ministarstvo prema važećim zakonima nema mogućnost ulagati u obnove školskih objekata, no da očekuje kako će do ljetne stanke zasjedanja Sabora zakon proći proceduru te biti usvojen. U tom bi slučaju obnova škole mogla početi početkom nove školske godine, a obnova bi trajala do kraja 2019. godine.
Zamjenik župana Damir BARNA izrazio je zadovoljstvo jučerašnjim sastankom.
„Ujedno sam i sam roditelj djeteta koje pohađa Osnovnu školu Nikole Andrića te sam zadovoljan što će se vukovarska škola tripartitnim ugovorom Ministarstva, Grada i Županije konačno obnoviti. Očekujemo kako će u budućnosti Vukovarsko-srijemska županija imati mogućnosti ulagati više u kapitalne objekte, a smatram da je školstvo naša primarna djelatnost te se ubuduće mora voditi računa da iznos na toj stavci proračuna bude mnogo veći od trenutačnog”, rekao je zamjenik župana Damir Barna.
Predsjednik gradskog odbora HNS-a i županijski vijećnik od samoga početka angažiran je na rješavanju problema derutne škole te podržava inicijativu Grada Vukovara koji inzistira na rješenju i obnovi.
„Mogu izraziti svoje zadovoljstvo ne samo ispred političke opcije kojoj pripadam nego i kao Vukovarac. Drago mi je što imamo suradnju različitih političkih opcija i institucija. Često demagoške priče koje ispunjavaju politički prostor ne donose rezultat, a on je jedino što se računa”, rekao je županijski vijećnik Nenad BUČKO, naglasivši kako je kvalitetno obrazovanje jedan od faktora zadržavanja mladih ljudi u našim prostorima.
„Politika suradnje kojoj je svrha Vukovar ono je što trebamo u budućnosti, a demagoške priče nisu dobre ni za Vukovar ni za ostanak ljudi”, istaknuo je Bučko, zahvalivši ministrici Divjak na razumijevanju problema i podršci.
„Djelatnici, učenici i roditelji Osnovne škole Nikole Andrića jako dugo iščekuju obnovu, bilo je mnogo ovakvih obećanja, no nakon jučerašnjeg sastanka smatram da konačno dolazimo pred kraj dogovora i pregovora vezanih za obnovu za koju se nadam da će vrlo brzo početi”, rekla je ravnateljica škole Josipa KOTROMANOVIĆ SAUKA, najavivši da će se za vrijeme radova nastava najvjerojatnije održavati u obližnjoj odgojno-obrazovnoj ustanovi. [ IZ DRUGIH IZVORA | vukovar.hr ]

Vezani članci
Školski portal: Djeca shvaćaju i osjećaju svoj Vukovar kroz vrijeme

Djeca shvaćaju i osjećaju svoj Vukovar kroz vrijeme

Toga dana naši učenici ne idu u školu. U miru,…

Školski portal: Za rekonstrukciju i dogradnju 18 milijuna kuna

Za rekonstrukciju i dogradnju 18 milijuna kuna

… mogao je pomisliti da je zadnja granata na grad…

Školski portal: Obnova Srednje škole Vrbovec

Obnova Srednje škole Vrbovec

... a 7,5 milijuna osigurala je Zagrebačka županija, priopćeno je…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…