Sandrina učionica

SANDRINA UČIONICA

Lijepe riječi

ponedjeljak, 11. studenoga 2019.

Čini mi se da su lijepe riječi nestale iz našega rječnika. Ne upotrebljavamo ih u svakodnevnoj komunikaciji, a još manje kada govorimo o radu u razredu. Uvijek ističemo ono što je loše.

Lijepe riječi

Imam osjećaj da smo „oguglali“ na sve što je pohvalno − na uspjehe svojih učenika, na dobro ozračje u razredu… Katkad mi izgleda kao da se natječemo u tome kome je gore i teže.

Ima već neko vrijeme da sam odlučila maknuti se od negativnosti i da više ne čitam tuđe gluposti. Posvetila sam se čitanju literature i učenju. Nekako sam se pronašla u zajednici izvan naših okvira. Iako ni tamo ne cvjetaju ruže, u razgovoru ne ističu samo negativnosti, nego imaju pozitivnu iskru i traže način da je pretvore u pozitivan požar.

Postoji i skupina koja me pokušava prikazati kao digitalnoga „frika“ koji ne zna raditi bez tehnologije. Zbog toga se „slučajno“ moji digitalni sadržaji ne upotrebljavaju.  

Više se na to i ne osvrćem. Ogledalo mojega rada moji su učenici − njihov žamor i njihova želja da budu dulje od predviđenoga vremena u školi.

Jedna mi je majka na informacijama rekla: „Moj sin ide sretan u školu, zadaća nije problem, napisana je prije nego što dođem s posla, a njemu je najvažnije da ne razočara svoju učiteljicu koju voli.“ Takve stvari čine me sretnom.

Zato je u posljednje vrijeme moja učionica postala moj skriveni kutak, ne napuštam je čak ni tijekom odmora.

Na društvenim su mrežama, prvi put otkad se bavim edukacijom, ljudi počeli lijepim riječima komentirati moj trud, volonterstvo i želju za dijeljenjem učenja. Naslovnice nisu ono čemu težim, moj je cilj i želja da se dobri primjeri rada prošire u što više učionica.

Nikoga ne možete natjerati niti mu narediti (barem ja ne mogu) da što radi. Međutim, možete i trebate biti pristojni, kulturni i, što je najvažnije, trebate biti čovjek. Kada me pitaju kako sam što smislila ili zašto radim to što radim, uvijek pred očima vidim razred − ne odličan razred, nego svoj razred, razred različitih mogućnosti, učenike s različitim predznanjem, različitim obiteljskim odnosima i različitoga odgoja. Znam da moram smisliti dodatne sadržaje za one koje to zanima. Isto tako, moram prilagoditi sadržaje onima kojima to treba. Znam da moram biti njihov odgojni i moralni uzor te da će me kopirati sljedećih godinu-dvije u svakoj prezentaciji koju budu radili i u svakome predstavljanju pred većom skupinom ljudi.

 

Počnite vraćati lijepe riječi u svoj rječnik. Kad pozdravljate svoje ukućane, nasmiješite se. To će ih potaknuti na to da uzvrate osmijeh. Dan će odmah postati bolji.

Potrudite se upotrebljavati lijepe riječi, govorite o radu u razredu pozitivno i na kraju dana osjećat ćete se drukčije. Krenite malim koracima prema boljemu sutra.

…………………….

Sandra VUK | OŠ Sveta Nedelja ■ Moj web https://xn--sandrinauionica-z3b.weebly.com/  ■  Razredna stranica 3. B https://sites.google.com/view/svetanedelja3b/ ■ Webučionica web alati za rad u nastavi https://webucionica.weebly.com/ ■

..........

Kolumna je utemeljena na osobnome iskustvu i gledištima kolumnista i ne mora izražavati mišljenja uredništva Školskoga portala i Školske knjige 

Vezani članci
Školski portal: Učiteljica koja je kolegama blizu i na daljinu

Učiteljica koja je kolegama blizu i na daljinu

Svi koji znaju Sandru ili prate njezin rad znaju s…

Školski portal: Druga strana medalje

Druga strana medalje

Naime, dosta pojedinaca drži da mogu raspolagati našim slobodnim vremenom.…

Školski portal: Rastemo iz dana u dan!

Rastemo iz dana u dan!

O projektu „Webučionica“ pisala sam nekoliko puta: 1. dio −…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…