OŠ ZRINSKIH, NUŠTAR

F kao Finska i P kao povjerenje

ponedjeljak, 14. svibnja 2018.

U sklopu projekta „SLIKA – Sva lica knjiga”, koji financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz Europskoga socijalnog fonda po pozivu Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja, tri djelatnice OŠ Zrinskih iz Nuštra…

Marinela Ivić, Josipa Mamužić i Marica Jurec te prof. Blaženka Šimunović iz Gimnazije Matija Antun Reljković iz Vinkovaca boravile su tjedan dana u Finskoj na edukaciji Tablets in education – update your pedagogical approach uz još 30 učitelja iz Njemačke, Irske, Portugala, Španjolske… Edukaciju je organizirala austrijska organizacija Atempo iz Graza, a realizirala finska organizacija FAIDD iz Helsinkija.

Domaćini su bili vrlo susretljivi, komunikativni i iskusni u edukaciji finskih učitelja. Jako su se trudili dočarati nam finski školski sustav i put njihovih reformi školstva te poučiti nas kako unaprijediti svoj rad u razredu koristeći se digitalnom tehnologijom.

Finci su poznati po točnosti i pridržavanju dogovora i rasporeda tako da je svih šest dana edukacije bilo odlično organizirano.

Ključna je riječ finskog obrazovanja – povjerenje. Političari imaju povjerenje u ravnatelje da će školu voditi u dobrom smjeru, ravnatelji imaju povjerenje u svoje učitelje da će učenicima dati najbolje obrazovanje, a učitelji imaju povjerenje u svoje učenike da će dati sve od sebe da usvoje znanja i vještine potrebne za život. A roditelji? Roditelji potpuno vjeruju školskom sustavu koji je u rukama motiviranih i kvalitetno obrazovanih stručnjaka.

Stoga u finskim školama nema standardiziranih testova do razine državne mature, nema ni čestog ocjenjivanja i provjeravanja znanja ispitima i ispitivanjima. Izbjegava se čak i javna objava rezultata nekoga kviza organiziranog za vrijeme nastave, jer ne vole kod svojih učenika poticati natjecanje u znanju niti izazivati da se učenici koji postižu slabije rezultate osjećaju loše. Vjeruju da svaki učenik napreduje svojim tempom, potiču ga na aktivnost i bolje svladavanje gradiva, nudi mu se dobra podrška i stručna pomoć.

Ne treba zaboraviti da uz to povjerenje ide i novac. Finske su škole odlično opremljene i to ne samo najsuvremenijom tehnologijom, računalima i pametnim pločama u svakoj učionici i tabletima ili iPadima za svakog učenika. Na raspolaganju im je neograničena količina dodatnog materijala, papira za kopiranje, bilježnica i slično, što hrvatski učitelji najčešće sami pribavljaju.

Učionica glazbenog opremljena je najrazličitijim instrumentima. Za svakog učenika u razredu postoji po jedan instrument (gitara, ksilofon, bubanj...).

U učionici za tehnički nalaze se ormari prepuni najsuvremenijeg alata: za obradu drva ili metala, bušilice, brusilice, odvijači, kliješta… Opet za svakog učenika.

Ručni rad, kod nas davno napušten, u Finskoj je obvezatan predmet. Vidjeli smo učenike 6. razreda kako se, neki vrlo uspješno, a neki malo manje, bore s iglama i vunom pletući svoj odabrani zadatak: lutku, lisicu, sladoled… U kutu je stajalo 15-ak šivaćih mašina, a na zidovima su visjeli razni odjevni predmeti – učenički radovi.

Za finskog učenika u školi sve mora biti besplatno. Sve što učitelji osmisle za nastavu u školi postoji ili se kupi, a financiraju država i gradovi, bilo da se radi o udžbenicima, dodatnim materijalima ili nekim aplikacijama za tablete.

Jako se vodi računa o zdravoj prehrani učenika. Na meniju je uvijek pomno razrađen jelovnik koji obvezatno sadrži salate i različito povrće.

Ipak, slušajući o finskom načinu poučavanja učenika i njihovoj reformi školstva koju uvode od jeseni zaključili smo da je naš rad sasvim na tom tragu. Molili su nas da pokažemo kako mi radimo s našim učenicima. Pokazale smo kako pratimo suvremene trendove u obrazovanju, osmišljavamo dodatne materijale i aktivnosti za rad s darovitim učenicima i u tome nimalo ne zaostajemo za Fincima. Za prikaz svog rada dobile smo velike pohvale kako od domaćina tako i drugih učitelja, sudionika edukacije kojima je projektna nastava, obrnuta učionica, tableti, pa čak i računalo, projektor i wifi u učionici potpuna nepoznanica.

Najzanimljiviji dio cijelog boravka u Finskoj bio je posjet znanstvenom centru Heureka. Mjesto je to prilagođeno svim učenicima bez obzira na dob i pogodno za nastavu (gotovo) svih predmeta. Na interaktivan način može se učiti o ljudskom tijelu, emocijama, bakterijama i virusima, saznati kako proizvesti i štedjeti električnu energiju, voziti bicikl na žici visoko, visoko uz strop, upoznati brojne fizikalne i kemijske zakonitosti samostalnim izvođenjem pokusa i simulacijama, prošetati Sunčevim sustavom ili CERN-om u 4D projekciji koju nudi Planetarij i još mnogo, mnogo toga.

Finci su jako ponosni na svojih 100 godina neovisnosti, na Mumijeve, Angry Birds, Nokiju, Fazer i druge brandove. Stalno ih ističu i hvale se time. Nadamo se da mi u Hrvatskoj nećemo morati čekati 100 godina neovisnosti da unaprijedimo svoj obrazovni sustav i počnemo cijeniti svo bogatstvo koje imamo.

Svima koji pišu projekte preporučujemo: svakako uvrstite edukaciju ili studijski posjet Finskoj. Nećete požaliti ni trenutka!

………..

Marica JUREC, OŠ Zrinskih, Nuštar

Vezani članci
Školski portal: Zašto je u Finskoj obrazovanje učitelja izvrsno

Zašto je u Finskoj obrazovanje učitelja izvrsno

Kad je Sirkku MYLLYNTAUSTA počela svoju karijeru prije 41 godinu, ona…

Školski portal: Što treba znati finski prvašić

Što treba znati finski prvašić

Moje će dijete ove godine krenuti u prvi razred. Živimo…

Školski portal: Donirao 200 tisuća eura za obrazovanje siromašne djece

Donirao 200 tisuća eura za obrazovanje siromašne djece

Kako navode finski mediji, predsjednik je odlučio udrugama i humanitarnim…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…