INKLUZIVNA RADIONICA [09]

Zimski praznici

petak, 3. siječnja 2020.

Često svojim prijateljima moram objašnjavati kako zimski praznici nisu za učitelje, već za učenike. Tijekom zimskih praznika uvijek rezimiram sve ono što se zbilo u prvom polugodištu…

…što smo sve uspješno napravili te što i na čemu moj razred zajedno sa mnom još mora raditi.

Ove sam godine u prvom razredu. Prvo polugodište proteklo je u upoznavanju mojih učenika. Proučavala sam ih i u svoju malu bilježnicu zapisivala bilješke koje su mi se u određenom trenutku činile važnim i vrijednim.

Zapisala sam tko ne voli čaj od šipka, tko ne voli na bijeloj kavi kožicu, tko voli sir, tko često ujutro kasni na prvi sat, tko neuredno piše ili se igra pod satom nekim igračkama donesenim od kuće i još mnogo toga.

Sada radim sistematizaciju svih podataka jer imam sliku o svakom svom učeniku i lakše mogu planirati daljnje aktivnosti.

Smatram da bi učitelji prvih razreda tek u drugom polugodištu trebali početi planirati aktivnosti u svom razredu, nakon što barem malo upoznaju svoje učenike.

Prvo polugodište stvarno je proletjelo.

Na lijep smo način završili kalendarsku godinu. Imali smo prekrasnu kratku priredbu na kojoj su učenici pjevali, plesali i glumili u igrokazu.

Mara je bila ukočena na početku priredbe, ali zato je zadnji ples briljirala. Smetala ju je kapa Djeda Mraza na glavi, no unatoč svemu lovila je pokrete ostalih učenika u razredu i iskreno je uživala. Kada je trebala izreći svoj dio u igrokazu nije imala hrabrosti, no smatram da je veliki dio napravila kad se ustala zajedno s Matejom, drugim učenikom u razredu, u pravom trenutku tijekom igrokaza.

Nakon priredbe imali smo zajedno s roditeljima, mali domjenak. To je prilika da se roditelji i djeca međusobno upoznaju na ležerniji i opušteniji način.

Danas sam bila u školi. Žao mi je bilo skinuti s panoa adventski kalendar, ukrašene novogodišnje jelke, skinuti nakit s razrednog bora te maknuti čizmice svetog Nikole... Posebno mi je bilo žao maknuti veliki razredni bor na velikom pak papiru koji smo radili na radionici: „Svaki od nas je važan kao osoba pa je svaki učenik u razredu važan je dio našeg kolektiva“.

Tu smo radionicu radili početkom adventa. Izrezala sam dijelove bora u nepravilnim oblicima i na svaki dio papira napisala broj. Svaki učenik je uzeo papir koji je htio i trebao je na njemu crtati, šarati ili bojati tijekom dva dana kad god je to želio. Nakon toga, kad su svi dijelovi slagalice bilo išarani, obojani, nacrtani, otkrila sam im veliki bor na koji smo lijepili dijelove i dobili naš adventski bor.

Zaključili smo da je svaki dio važan za naš bor i da je svatko u razredu važan za naš razred. Takve su radionice korisne u svakom razredu, a posebno u razredu u kojem želimo imati uspješnu inkluziju i integraciju. Naš bor sam spremila i bude li potrebno ponovno ću ga pokazati učenicima. Na taj način, podsjetit ću razred na taj zadatak i zaključak koji smo donijeli kad je bor bio napravljen.

Kada se učenici vrate s zimskih praznika, adventski, božićni i novogodišnji dio godine će biti iza nas.

Na pano sam stavila fotografije zime te slova koja smo naučili u prvom polugodištu i moramo ih vježbati čitati i pisati.

Presložila sam i klupe. Svakih mjesec dana radim drugi raspored sjedenja - tako učenike rotiram da se međusobno bolje upoznaju. Zadnji tjedan u mjesecu mogu sjediti tko s kim želi. Nekad učenici sjede u polukrugu, ponekad slažem klupe po dvije ili po tri, no nikada moji učenici ne sjede u tri reda. Najviše volim kada mi je razred posložen na dva dijela. U prvom dijelu polukrug, a u drugom dijelu klupe za grupni rad. Mara i njena pomoćnica uvijek su u paru, a uz njih je uvijek još neki učenik ili učenica.

Veselim se početku novog polugodišta, pričama o dogodovštinama mojih učenika tijekom zimskih praznika.

………………

Ivančica TAJSL DRAGIČEVIĆ, magistra primarnog obrazovanja, učiteljica, savjetnica | OŠ Trnjanska, Zagreb

Vezani članci
Školski portal: Prodajem Pinokija

Prodajem Pinokija

U ovoj drugoj, gudačkoj, ništa im se ne da, sve…

Školski portal: Druga strana medalje

Druga strana medalje

Naime, dosta pojedinaca drži da mogu raspolagati našim slobodnim vremenom.…

Školski portal: Nova učenica u razredu

Nova učenica u razredu

Ne zaostaje za drugom djecom, jer gradivo lovi svojim ritmom,…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…