POLJOPRIVREDNA, PREHRAMBENA I VETERINARSKA ŠKOLA STANKA OŽANIĆA, ZADAR

Zadarski učenici proizvodit će čips od jagoda

petak, 15. prosinca 2017.

Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića prijavila je u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije projekt naziva „Primjenom suvremenih tehnologija, metoda i inovacija u poljoprivredi do razvoja i prosperiteta“.

Zadarski učenici proizvodit će čips od jagoda

Projekt je prijavljen u sklopu javnog poziva Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017., a zadarskoj srednjoj školi partner je SŠ Braće Radić iz Kaštel-Štafilića.

Rok provedbe projekta jest osam mjeseci, a vrijedan je gotovo milijun kuna. Zadarska srednja škola Stanka Ožanića za sredstva koja dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede prijavila se sredinom studenoga. Slijedi potpisivanje ugovora, a ravnateljica Jelena Gulan očekuje da bi sredstva mogli dobiti potkraj godine, potom i početi s ostvarivanjem projekta.

Cilj je povećati kvalitetu obrazovanja učenika u srednjim školama koje provode programe u sektoru poljoprivrede, prehrane i veterine razvojem kapaciteta ustanova strukovnog obrazovanja za praktičnu nastavu u skladu s potrebama tržišta rada. Naša će škola u sklopu projekta postaviti staklenik površine 90 četvornih metara u Zadru sa šest pomičnih stolova, sustavom navodnjavanja i osvjetljivanja. Postavit će se sustav grijanja u stakleniku u atriju škole u Zadru. Od dobivenih sredstava nabavit ćemo gospodarsko vozilo za potrebe praktične nastave naših učenika – ispričala je Gulan.

Ipak, projekt tu ne staje jer će se od gotovo milijun kuna, uz spomenuto, nabaviti komorne sušare za voće, povrće i ljekovito bilje kako bi učenici ove zadarske srednje škole mogli kvalitetnije obavljati praktičnu nastavu. Planirana je i nabava spektrofotometra, spektralnog područja također za potrebe praktične nastave, automatske pipete od 25 ml i 10 ml (par), ručne sa stalkom i nastavcima, punilice za pekarske proizvode, obujma dvije litre, te hladnjaka.

Kako smo se u školi vezali za projekt hidroponskog uzgoja jagoda, novi će staklenici dobro doći kako bismo mogli saditi više sadnica, ali i imati svoje sadnice jagoda jer se sadnice u hidroponskom uzgoju mijenjaju svake dvije godine. Sušara će nam također dobro doći jer radimo mnogo čipsa od jabuka, a sada bismo počeli s inovacijom, proizvodnjom čipsa od jagoda – kaže ravnateljica Gulan.

Smatra da će realizacija projekta imati pozitivan odjek u praktičnoj nastavi u poljoprivrednim i prehrambenim zanimanjima.

Projekt će omogućiti inovativan pristup edukaciji naših učenika kako bi mogli odgovoriti dinamičnom gospodarskom tempu pružanjem relevantnih vještina konkurentnih za tržište rada – zaključila je Gulan. [ IZ DRUGIH MEDIJA | zadarskilist.hr

 

Vezani članci
Školski portal: Mali znanstvenici i treću godinu

Mali znanstvenici i treću godinu

... koja je prepoznala potrebu za popularizacijom znanosti i ovakvim…

Školski portal: „Donatići” čestitaju voljenom gradu

„Donatići” čestitaju voljenom gradu

… kao i voditeljica folklorne skupine „Donatići” uz kolegicu Lenku…

Školski portal: Godine glagoljice – pozdrav s četvrtašima!

Godine glagoljice – pozdrav s četvrtašima!

… jer odlaze u matičnu školu Š. K. Benje, u…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…