GRAD ZADAR

Stalno se ulaže u unaprjeđenje odgoja i obrazovanja

četvrtak, 5. travnja 2018.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić, s pročelnikom UO-a za odgoj i školstvo Josom Nekićem, upriličio je primanje za ravnateljice i ravnatelje zadarskih osnovnih škola, dječjih vrtića i voditelje centara izvrsnosti.

Stalno se ulaže u unaprjeđenje odgoja i obrazovanja

– Grad Zadar iz godine u godinu sustavno ulaže u unaprjeđenje osnovnoškolskog obrazovanja i predškolskog odgoja. To je naše strateško opredjeljenje i naša obveza prema djeci i mladima kako bi im osigurali što je moguće bolje uvjete za rast, razvoj i učenje – naglasio je Dukić, istaknuvši da mu je kao gradonačelniku, ali i kao roditelju važno znati u kakvim se uvjetima školuju sva naša djeca i mogu li se napraviti neka poboljšanja.

– Također sam vas pozvao i zato što sam vam želio zahvaliti na radu i trudu koji ulažete da bi naša djeca dobila najbolje moguće obrazovanje – kazao je gradonačelnik Dukić na susretu s ravnateljicama i ravnateljima zadarskih osnovnih škola, vrtića i centara izvrsnosti.

  • 64,5 MILIJUNA KUNA ZA ODGOJ I ŠKOLSTVO

Kao dokaz da su odgoj i obrazovanje bitna odrednica rada gradske uprave, gradonačelnik Dukić podsjetio je na realizirano predizborno obećanje smanjenja cijene vrtića, a kako bi pomogli roditeljima u daljnjem školovanju djece u planu je i podizanje iznosa za stipendije.

– Proračun za odgoj i školstvo 2010. godine iznosio je 43,5 milijuna kuna, a za 2018. godinu 64,5 milijuna kuna. Tome treba pridodati 1,5 milijuna kuna za dogradnju područne škole Ploča, zatim milijun kuna za sufinanciranje participacije roditelja za boravak djece u vrtićima te početak gradnje škole na Bokanjcu – istaknuo je gradonačelnik Dukić, naglasivši da se u vrtićima i školama realiziraju brojni projekti financirani iz EU fondova u većini koji je partner Grad Zadar npr. projekt Erasmus+ „Demokracija u vrtiću”, „Škola PUNa mogućnosti 4” – projekt pomoćnika u nastavi, projekt prehrane u školi preko Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, „ZadarZaDar”, „Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja” i drugi.

  • U POTRAZI ZA DAROVITOŠĆU

Pročelnik Nekić podsjetio je kako je u OŠ Bartul Kašić nedavno otvoren kabinet za prirodoslovlje koji je financiran sredstvima Europskoga socijalnog fonda u okviru projekta „ZadarZaDar” – Doživljajna pedagogija u prirodoslovnim predmetima za razvoj darovitih učenika. Svrha je ovoga vrijednog projekta identifikacija darovitih učenika od 1. razreda osnovne škole kako bi mogli potpuno razviti svoje potencijale.

– Ovaj projekt na neki način zaokružuje našu dosadašnju priču s centrima izvrsnosti za matematiku, fiziku i informatiku, a koji danas okupljaju više od 150 učenika koji pokazuju interes i nadarenost za te predmete i usmjerava nas na novi korak koji je potrebno učiniti radi prepoznavanja darovitosti kod sve djece u našim školama, a i šire – rekao je pročelnik Nekić.

Upravo za nadarene učenike Grad Zadar svake godine dodjeljuje 100 stipendija. Pročelnik Nekić ovom je prigodom podsjetio i na druge gradske programe kojima se potiče nadarenost i izvrsnost.

Godine 2010. počeo je program Dana izvannastavnih aktivnosti. Želja je bila nagraditi učenike i njihove mentore koji su imali zapažen uspjeh na školskim natjecanjima na županijskoj i državnoj razini, a temeljna ideja vodilja o osmišljavanj ovoga programa bila je potaknuti nadarenost i izvrsnost na određenom području te nagraditi najvrijednije i najustrajnije, jer sama nadarenost nije dovoljna za uspjeh.

Od školske godine 2011./2012. u OŠ Šime Budinić počeo je pilot-projekt učenja njemačkog jezika od prvog razreda, a program se realizira i danas u četiri razredna odjela. S obzirom na dobro i pozitivno iskustvo učenja njemačkog jezika u OŠ Šime Budinić, od drugog polugodišta školske godine 2014./2015. u OŠ Stanovi počela je realizacija programa učenja talijanskog jezika od prvog razreda osnovne škole, koji se ove školske godine realizira u sedam razrednih odjela.

– Dakle, naš se moto 'U potrazi za darovitošću' uspješno provodi u našim školama zato što postoje entuzijasti koji predano rade s nadarenom i darovitom djecom kako bi ona mogla potpuno razviti svoje potencijale. Preko vas ravnatelja želimo im zahvaliti za uspješan rad i pokazati da iznimno cijenimo njihovu predanost poslu koji svakodnevno, sa svim učiteljima, obavljaju s darovitim učenicima – zaključio je pročelnik Nekić.

  • U MNOGIM SEGMENTIMA ISPRED DRUGIH

Ravnatelji su istaknuli da su zadarske odgojno-obrazovne ustanove u mnogo čemu ispred drugih upravo zahvaljujući dobrom odnosu s osnivačem, Gradom Zadrom. Pohvalili su suradnju s gradskom upravom, gradonačelnikom i resornim pročelnikom, istaknuvši pročelnikovu predanost poslu, kontinuiranu otvorenu komunikaciju s voditeljima odgojno-obrazovnih ustanova te prisutnost na terenu i u školama. Gradonačelnika Dukića pozvali su u obilazak škola i vrtića čim se za to ukaže prilika, čemu se gradonačelnik s radošću odazvao. [ IZ DRUGIH IZVORA | grad-zadar.hr ]

 

 

Ključne riječi

Vezani članci
Školski portal: Mali znanstvenici i treću godinu

Mali znanstvenici i treću godinu

... koja je prepoznala potrebu za popularizacijom znanosti i ovakvim…

Školski portal: „Donatići” čestitaju voljenom gradu

„Donatići” čestitaju voljenom gradu

… kao i voditeljica folklorne skupine „Donatići” uz kolegicu Lenku…

Školski portal: Godine glagoljice – pozdrav s četvrtašima!

Godine glagoljice – pozdrav s četvrtašima!

… jer odlaze u matičnu školu Š. K. Benje, u…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…