TEME I DILEME

Tehnologija mora služiti čovjeku, ne obrnuto i ne jednako, posebno ne u školi

četvrtak, 18. listopada 2018.

Ne obrnuto i ne jednako. To se posebno odnosi na pedagogiju, pa tako i na školu. Digitalizacija je i dalje tema dana. Srećom, kad se gleda iz pedagoškoga kuta, čini se da se euforični i apokaliptični kamp, u svojim pogledima…

Tehnologija mora služiti čovjeku, ne obrnuto i ne jednako, posebno ne u školi

…sve više približavaju jedan drugome i izgleda kao da je prava mjera gotovo nadohvat ruke. Ali jedna točka u ovoj raspravi još je uvijek neuralgična: „Pedagogija prije tehnologije ili tehnologija prije pedagogije?” Ili: „Pedagogija i tehnologija?”  

Treba razlikovati, kao prvo, ono što je tehnološki moguće i ono što je pedagoški smisleno i važno te, kao drugo, ono što je za učenje korisno i ono što u svrhu obrazovanja dolazi u obzir. Tako promatrano, postaje jasno da „tehnologija prije pedagogije” i „tehnologija i pedagogija” vode u krivom smjeru.

Tehnički je moguće, već danas, skeniranjem lica dobiti informaciju o učenikovu raspoloženju. Ali je li to pedagoški smisleno? Kad bi učitelj morao jednog dana pribjeći ovakvoj metodi, to bi značilo da je nešto ozbiljno pošlo po zlu. U pedagoškom okruženju učenici se obraćaju učiteljima kad su zabrinuti, a učitelji pristupaju učenicima kad shvate da nešto nije u redu.

Tehnički je moguće, već danas, upakirati proces učenja tako da ga učenici ni ne primijete. Ali je li to pedagoški smisleno? Oni koji tumače učenje kao zabavu pogrešno shvaćaju važnost učenja za obrazovanje i zanemaruju osnove učenja koje zahtijeva izazov, trud i napore jednako kao i pogreške, promašaje i neuspjehe.

Tehnički je moguće, već danas, izbjeći učenje stranih jezika, jer svako računalo može poslužiti kao simultani prevoditelj. Ali je li to pedagoški smisleno? Strani jezik više je od riječi. On je nositelj kulture, riječi, društvenih normi i povijesti. Nije uzalud Wolfgang von GOETHE zaključio: „Tko ne poznaje strane jezike, ne zna ništa ni o vlastitom jeziku.”

Tehnički je moguće, već danas, da prijenosno računalo, na primjer, učenicima daje znak kad trebaju napraviti stanku. Ali je li to pedagoški smisleno? Cilj je obrazovanja zreo građanin slobodan od prisile, koji se oslanja na vlastito razumno odlučivanje. Ne treba obrazovanje shvatiti „kao ono što su od mene napravili”, već kao „ono što sam ja sam napravio od svog života”.

Tehnologija mora služiti čovjeku, ne obrnuto i ne jednako. Kad tehnologija oslobodi čovjeka od svoje slobode i odgovornosti, ljudi postaju strojevi i nastaje situacija o kojoj je govorio Albert EINSTEIN: „Bojim se dana kad će tehnologija nadvladati našu čovječnost. Ona može svijetu podariti još jedino generaciju idiota.”

Dakle, pitanje mogućnosti digitalizacije uvijek je povezano s ograničenjima digitalizacije te uvijek zahtijeva usporedbu prilika za učenje s rizicima za obrazovanje. Sveobuhvatno medijsko obrazovanje koje se sastoji od znanja o medijima, korištenja medija, stvaranja i postavljanja medija i kritičnosti prema medijima – temeljni je zadatak digitalizacije u obrazovanju.

..................                      

NAPOMENA

  • Süddeutsche Zeitung – njemačke novine s najviše pretplatnika. Osnovane su 1945. godine. Južnonjemačke dnevne novine izdaju se u Münchenu, a poznate su po anonimnim kolumnama s naslovnice.
  • Izvor: sueddeutsche.de
Vezani članci
Školski portal: Traži se kritičko razmišljanje, rješavanje problema, komunikacija, suradnja te kreativnost i inovativnost

Traži se kritičko razmišljanje, rješavanje problema, komunikacija, suradnja te kreativnost i inovativnost

Za Američku organizaciju Partnership for 21st Century Skills (P21), koju…

Školski portal: U središtu moraju biti učitelji i ljudska povezanost

U središtu moraju biti učitelji i ljudska povezanost

Sjedimo ispred ekrana da bismo radili, slušali glazbu, igrali igre…

Školski portal: Jedino što je u učionici zaista važno jest učitelj

Jedino što je u učionici zaista važno jest učitelj

Od Titanika preko atomske energije do genetskog inženjeringa, nova tehnologija…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

Robovanje ekranima uskraćuje djeci zdravi razvoj

… važno svim dionicima odgojno-obrazovnog sustava…

Školski portal: Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

Lektiru obrađujemo na zanimljiv i kreativan način

... odijevaju Crvenkapičinu haljinu, lovčev šešir…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…